Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mustafa Kemal İzmir'de dinlendiği esnada, Londra paniğe kapılıyordu. 15 Eylüldeki kabine toplantısında Lloyd George, İngiltere'nin "Mustafa Kemal'den kaçmaması" gerektiğini söyledi. İtilaf devletlerinin tarafsız bölgedeki garnizonunda sayıları 7.600'ü bulan askerlerin derhal takviyelerle güçlendirilmesini isteyen Sömürgeler Bakanı Winston Churchill de onu destekledi. İngiliz savaş gemileri ve birlikleri Boğazlara gönderilirken, yardım etmeleri için İtilaf hükümetlerine baskı yapıldı. Sadece Yeni Zelanda olumlu yanıt verdi. Türkiye ile yeniden savaşmaktan çekinen Fransa derhal harekete geçti. 18 Eylülde Fransa Yüksek Komiseri General Pelle, İngiliz meslektaşı Sir Horace Rumbold'a haber vermeden İzmir'e gitmek üzere İstanbul'dan ayrıldı. Pelle, Mustafa Kemal'e, Türk birliklerini tarafsız bölgeye doğru ilerletmemesi için ısrar etti. O ise, hükümetinin tarafsız bölgeyi hiçbir zaman tanımadığını söyleyerek reddetti18 ve muzaffer ordularını durduramayacağını bildirdi. Mütareke imzalanmadığı takdirde birlikleri hızla İstanbul'a girebilirdi. Ama Pelle gidince, gazeteci Falih Rıfkı'ya dönüp, "Bizim muzaffer ordular. . . Nerelere dağıldıklarını pek iyi bildiğim yok. Bir toplanmaya kalksak kim bilir ne kadar zaman geçer?" dedi gülerek. Ve mütareke yapılmadan Trakya'ya geçerek bir tek Türk jandarmasının bile canını tehlikeye atmayacağını itiraf etti.
Mustafa Kemal İzmir'de kalıp kazandığı zaferin tadını çıkardı. 13 Eylülde kenti saran yangın kaldığı evi tehdit edince, körfezin güneyinde Göztepe semtinde deniz kenarında bir köşke taşındı. Köşkün sahibi Muammer Uşşakizade ( sonra Uşaklıgil) zengin ve iyi aileden gelme bir tüccardı ve yeğeni olan yazar Halit Ziya, Büyük Savaş öncesinde Sultan V. Mehmet'in başkatibi olarak görev yapmıştı. Yunanlılar İzmir'i işgal edince, Muammer Bey durumun sakinleşmesini beklemek üzere ailesiyle birlikte Fransa'ya gitmişti. 24 yaşındaki en büyük kızı Latife ise, Sakarya zaferinden sonra Fransa' da sürdürdüğü hukuk eğitimini yarıda bırakıp İzmir' e dönmüş ve ailesinin köşkünde büyükannesiyle birlikte yaşıyordu.
Reklam
Başkumandanlık Meydan Muharebesi
Tüm komutanlar ödüllendirildi ve İsmet Paşa ile 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa'nın rütbesi tuğgeneralden ferikliğe ( tümgeneralliğe) yükseltildi. Ama Nurettin Paşa, Mustafa Kemal'in kendisine kötü davrandığını ileri sürerek yıldızını takmayı reddetti. 2. Ordunun başındaki Yakup Şevki Paşa'nın görevi, kuzeyde Marmara Denizi yönünde kaçan Yunanlıları kovalayan güçlere komuta etmek olarak değiştirildiği halde, Nurettin Paşa bu ordunun kendi komutasındaki 1. Ordu ile birlikte İzmir'e doğru ilerlemesini kabul etmedi. Gerçekten de, Nurettin Paşa'nın hırsının sağduyu sınırlarını aştığını fark eden Mustafa Kemal yetkisini kullanarak onun birliklerine doğrudan doğruya emirler vermişti. Gerçi Mustafa Kemal ordunun başında uzun süre bulunmuyordu, ama bulunduğu zaman da yetkinin kimde olduğu konusunda hiçbir kuşkuya yer bırakmıyordu.
Birkaç gün sonra Rumbold, Fransa Yüksek Komiseri General Pelle'nin Yusuf Kemal'e, "Yunanistan'a destek veren İngiltere'ye karşı Fransa'nın Türkiye'yi savunacağı" sözünü verdiğini öğrendi.
Nasıl şaşırmazdım. Bu ne biçim bir kitap sevgisi, ne ulvi bir düşünceydi. O zaten hiç birimizin, hiç kimsenin aklına, hayaline dahi gelmeyecek fikirleri üreten bir dahiydi.
208 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Harika bir "anlatı" kitabından merhaba... Drakula ile başlayan bir hikaye nasıl 'Muhsin Ertuğrul' ile bağlanır? Sonra Drakula ile Superman bir diğer hikayede nasıl bir araya gelir? ;) Anlatmayı bilirseniz, gelir. Daha doğrusu anlatılanın somutluğu yine somut hikayelerden beslenme yaparsa, tadından yenmez... Bu kitap da öyleydi benim için... Mustafa Kemal Atatürk'e ve Anıtkabir'e bağlanan hikayelere ise kalbimi bıraktım. Misal, Anıtkabir'in proje aşamasından bihaberdim. Şimdi o müstesna yapının nasıl ortaya çıktığını biliyorum hem de bir hikaye sebebiyle... Sunay Akın'ın sesi, okurken sanki kulaklarımdaydı. Yine sanki, o anlattı, ben dinledim. İki anlatısı daha var elimde, önce bir Ruhi Mücerret'e takılacağım sonra yine masalsı bir Sunay Akın eserine göz atacağım. Huzurlu bir okumaydı, tavsiyedir.
Hayal Kahramanları
Hayal KahramanlarıSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021860 okunma
Reklam
95 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini.Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini? " dizelerini yazan Namık Kemal'e "Bulunur elbet kurtaracak bahtı kara maderini. "diyerek cevap veren Mustafa Kemal'di.Öğrencilerime önermek adına okuduğum ve bir solukta bitirdiğim bir kitaptı.Tavsiye edilir :)
Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal Atatürk
Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal AtatürkTuna Duran · Beyaz Balina Yayınları · 201830 okunma
Atatürk'e kendine bağışladığı haklar için minnet duygularıyla doldu yüreği.
Bu tiktok'un iyice boku çıktı. Soyunup para toplayanlar, sırf Atatürk'e benziyor diye para toplayanlar. Salak saçma hareketlerle para toplayanlar. Ulan diyorum millette de ne çok para varmış bunlara yediriyor. Bunlara vereceği parayı sümkürüp çöpe atsa daha çok faydası olur 😀
460 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Orhan Pamuk
Kar, Pamuğun nispeten kolay okunan bir kitabı, siyasi roman deniyor ama genel olarak Pamuğun diğer kitaplarından farklı değil, siyaset bir anlamda ortam oluşturuyor yoksa doğu-batı çelişkisi yine asıl verilmek istenen. Pamuk benim en sevdiğim yazarlardan, kitaplarını okurken çok şey alıyorum, bir sürü düşünceye sevk ediyor beni. Yazdığı her
Kar
KarOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202114,4bin okunma
Reklam
... Atatürk Birleşmiş Milletler'e, o zamanki adıyla Cemiyet-i Akvam'a girmemizde büyük fayda olduğu kanaatinde. Ama davet edilirsek. "Türkiye müracaat etsin, memnuniyetle" diyorlar. "Hayır" diyor Atatürk "Davet edilirsek geliriz!". Ardından Türkiye davet ediliyor.
Sayfa 101 - KaKitap YayınlarıKitabı okudu
"Yetim çocuklarda gelişen güçlenme içgüdüsü çoğu kez onları amaçlarına ulaştırmaktadır" diyen, İsviçreli bilim adamı psiko-analizci Dr. Pierre Retchnick, şu tespitte bulunmaktadır: "Bu konuda en güzel örnek çocuk yaşta babasını yitiren Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kendini ülkenin yararlarına adayan Atatürk'ün bu çapta bir kişi olmasının en büyük etkenlerinden biri, babasının o küçük yaştayken ölmesidir." Mustafa Kemal'in sonradan çocuklara çok büyük sevgi duymasının ve ilgi göstermesinin temelinde de, küçük yaşta babasız kalması yatmaktadır. Mustafa Kemal, yaşamı boyunca çocuklarla yakından ilgilenecektir
Atatürk'ün Hatıra Defterinde okuduğu kitaplar
19 Teşrinisani 1332 Cumartesi [2 Aralık 19161 ..... "Allah’ı inkâr Mümkün müdür?” eserini okumaya devam. İhsan ve Ömer'e "Yaşamak Kavgası” namındaki Türkçe şiirin bir kısmını ezberlettim. .(Mehmet Emin Yurdakul’un şiiri)
Sayfa 104Kitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.