Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayşe Elif Uysal

Ayşe Elif Uysal
@ayseelifuysal
26 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
430 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Bin Muhteşem Güneş
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini
9.1/10 · 100,8bin okunma
Reklam
139 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Metin Erksan üzerine...
Ercan Kesal'ın "Kendi Işığında Yanan Adam" olarak nitelendirdiği Türk sinematografisinin çok önemli bir ismi Metin Erksan'ı onun anlatımıyla tanıyoruz bu kitapta. Ercan Kesal'ın gözünden 20 yıla dayanan dostluklarına, paylaşımlarına yakından tanık oluyoruz. Sevmek Zamanı (1966), Susuz Yaz (1963), Yılanların Öcü (1962), Acı Hayat (1962) gibi Türk sinemasında kült eserler olan filmlerin yönetmen ve senaristi olan Metin Erksan'ı bir dost, bir abi, bir hoca gibi gören ve Metin Erksan'ın ölümüne kadar 20 yıl boyunca yanında olan Ercan Kesal bize bilinmeyen yönleriyle, kendi için ifade ettiği anlamı katarak anlatıyor. Kitabın sonundaki 2010 yılında yaptıkları röportajda söz ettiği gibi; onun bir yandan çok önemli ve Türk sineması denilince ilk akla gelen isimlerden biri olması, diğer yandan politik bazı sebeplerle belki de hakettiği yere gelmesine engel olunmuş olmasının mahcubiyetiyle, Ercan Kesal'ın, Metin Erksan'a Türk sinemasının borçlu olduğu yüceltmeyi ve onun herkes tarafından çok daha tanınır hale gelmesini kendi kalemiyle sağlama yöntemi olarak değerlendirdim bu kitabı. Daha güzel bir gönül borcu ödenmesi olamazdı. Biz yeni nesilin böyle değerli kişileri daha fazla bilmesi, araştırması gerektiğini bir kez daha gösterdi bu kitap. Günümüzde gişe amacıyla çekilen çoğu filmin sanatsal açıdan çok az değer taşıdığı bilinen bir gerçek. Ercan Kesal'ın Metin Erksan'la yaptığı röportajında ise bir amaç, bir ruh taşıdığını anlıyoruz filmlerinin. Böyle değerli bir insan daha güzel anlatılamazdı. Ercan Kesal'ın kalemine sağlık. Keşke Metin hoca hakettiği değeri daha önce görebilseydi.
Kendi Işığında Yanan Adam
Kendi Işığında Yanan AdamErcan Kesal · İletişim Yayınları · 2018148 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İmparator İbn-i Sina
Kitabı aldık kenara koyduk. Resme bakıyoruz birlikte. İbn-i Sina, Avicenna yani, ortada tahtta oturuyor. Başında imparatorluk tacı, elinde asa. Bir yanında Galenos, öbür yanında Hipokrat var. Bir basamak aşağıda her ikisi de. Belli ki imparatorun yaveri durumundalar. Dikkatlice bakıyorum. Mutlaka subliminal birşeyler vardır. Hocanın neyi ima etmeye çalıştığını anlamaya çalışırken o konuştu: "Yanlış adama yemin ediyorsunuz, anladın değil mi!" "Nasıl Hocam?" "Hipokrat'a değil İbn-i Sina'ya yemin etmelisiniz. İmparator o çünkü," dedi. Doğru söylüyordu. Resimde de apaçık gözüküyordu bu. Peki İbn-i Sina'yı imparator yapan özelliği neydi? "Sadece hekim değil de o yüzden" dedi. "Aynı zamanda çok iyi bir siyaset danışmanı, şair, seyyah ve filozoftur." dedi. "Sen de öylesin. Sadece hekim olsan zaten iyi bir hekim olamazdın. Biliyorsun değil mi? O yüzden seviyorum zaten seni." Ah Hocam..
Sayfa 102Kitabı okudu
Ayşe Elif Uysal
@ayseelifuysal·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Dervişin Teselli Koleksiyonu
Dervişin Teselli KoleksiyonuMecit Ömür Öztürk
9/10 · 6,8bin okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Son zamanlarda artan Ercan Kesal hayranlığım sonucunda uzun zamandır aklımda olan ama sürekli ertelediğim Bir Zamanlar Anadoluda filmini izledim. Ercan Kesal'ın bu filmin senaryo sürecine dair yazdığı kitabı olduğunu öğrenince alıp okudum. Öncelikle bir senaryo yazımı sürecinin daha kişi, zaman ve mekana karar verme aşamasında ne kadar zor olduğunu, senaryo yazarken nasıl zorlu bir yandan keyifli süreçlerden geçtiklerini çok sade ve güzel bir dille anlatmış. Ercan Kesal günlük yazmış aslında. Senaryo yazım aşamasında ve film çekim süreçlerinde hemen hemen her gün duygularını, yaşadıklarını, çekim için şehir dışında olduğu sürede ailesine olan özlemi, Nuri Bilge Ceylan gibi mükemmeliyetçi bir yönetmen ile çalışmanın zorluğu ve güzelliğini anlatmış. En az filmi izlemek kadar keyifliydi. Ve Senaryoya, oyuncuların seçimlerine, sahnelerin çekimlerine dair öyle detaylar anlatmış ki açıp filmi yeniden izledim. O detaylara dikkat ederek izlemek çok farklıydı. Ercan Kesal'ı zaten son yıllarda çok yakından takip ediyorum, yaptığı her işe çok saygı duyuyorum. Bir hekim olarak beni hekimliği ile birlikte var olan sanatçı kişiliği, yaptıkları, kişisel menkıbesi olan bir insan oluşu çok etkiliyor. Bu ülkenin en büyük miraslarından biri, iyi ki var. Bu kitap ile birlikte Nuri Bilge Ceylan benim için ayrı bir yere taşındı. Birkaç filmini izlemiştim ancak hakkında o kadar bilgiye sahip değildim. Çok geç kalmışım keşfetmekte, keşke daha önce araştırsaymışım, tüm filmlerini izleyip incelemelerini okusaymışım. Artık o da yakın takibimde.
Evvel Zaman
Evvel ZamanErcan Kesal · İletişim Yayıncılık · 2018350 okunma
81 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.