İçki,kumar ve fal okları ile geleceğe dair bilgi edinme İslam öncesi arablarda pek yaygın adetlerdendi.İçki ve kumar yüzünden çıkan kavgalar,öldürme olayları ise,günlük hadiselerdendi.Henüz hiç bir yasaklayıcı hüküm gelmemiş olduğu için bazı müslümanlar içki içmekteydi.Ancak İslam izzeti ile içkinin sebep olduğu rezaleti bağdaştıramayanlar da eksik değildi.Bazı müminler bu konuda ilahi bir açıklama gelmesini beklemekteydi.Hz.Ömer bunların önde gelenlerindendi. Bakara suresi 219.ayet Sana içki ve kumardan soruyorlar. De ki: "Her ikisinde de büyük bir günah (haram)*ve insanlar için birtakım çıkarlar vardır. Her ikisinin (de) günahı çıkarından daha büyüktür." Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: "Vazgeçilebileni."* Allah düşünesiniz diye ayetleri size işte böyle açıklıyor.
Sayfa 113
Allah'ın mahlûkatı üzerinde kullarının imanlarını ve ibadetlerini arttıracak her konuda tefekkür etmeleri kalbin ibadetidir .kalp ile yapılan ibadetler azalarla yapılacak olan amellere ihlası öğretmektedir .Rabbimiz; emretmiş olduğu fiiller, yasaklamış olduğu günahlar, yaratmış olduğu sistem üzerinde mü'minleri "Allah sizin için ayetlerini işte böyle Açıklıyor ki düşünesiniz" ( Bakara Suresi, 219). Ayet-i kerimesi ile tefekküre davet etmiştir.
Reklam
Namaz Kılmanın Ehemmiyeti
Beş vakit namazın Kur’ân-ı Kerimde farz kılınması ile ilgili ayetleri ve namazların sünnetleri ile ilgili hadis-i şerifleri kaynakları ile birlikte istifadenize sunuyoruz. Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermiştir; onlar ki namazlarında huşû içindedirler…” (el-Mü’minûn, 1-2) Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle
BAKARA SURESİ 219. AYET
“De ki, onlarda hem büyük günah hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür.”
Sayfa 70 - hayykitapKitabı okudu
Bakara Suresi
Bakara suresi 219. ayet: ..... Sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: "Vazgeçilebileni."* * Ayette infaka konu olan el-'afv kelimesi sahibinin affedilmesine vesile olacak, uğruna vazgeçebileceği değerdeki şeylerdir. "Affetmek" kelimesi alacaklı olduğu herhangi bir konu hakkından feragat etmek anlamına geldiği için buradaki amaç, insanın infak edeceği şeylerin aslında en zor zamanda vazgeçebileceği nitelikte olduğunu göstermektedir. Bu kelime rahat zamanda vazgeçebilecek şeyden ziyade en sıkıntılı zamanda vazgeçebilecek miktardır. Bu kelimeyi "ihtiyaç fazlası" şeklinde yorumlamak asıl amacı ortaya koymamaktadır. Bu konuda Bakara 2:177, 275, Âl-i İmrân 3:92 ve İnsan 76:8 ayetlerde de benzer mesajlar yer almaktadır.
Sayfa 33 - Haliç Üniversitesi Yayınları
52 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.