Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bellini,Fatih için:
"Fatih'in Güzel sanatlara olan merakı bir iptila derecesine varmıştı.Sarayın her tarafını resimler,nakışlar ve kabartmalarla süslemek istiyordu.O devrin âlimler sınıfının,bu işlere karşı muhalefetine meydan okuyordu''demiştir.
Sayfa 293 - Tutku yayıneviKitabı okudu
1479 da İstanbul'a gelen ve 18 ay kalan venedikli ressam Bellini ,sarayda padişahın ve yakınlarının portreleri dahil olmak üzere pek çok resim yapmış, Fatih'in sarayda kendisi için yaptırdığı bir bölümü fresklerle bezenmiştir.
Sayfa 293 - TutkuKitabı okudu
Reklam
II.Bayezid
Fatih'in Bellini'ye yaptırdığı resimleri saraydan çıkartığı doğrudur ama, Leonardo Da Vinci'ye Haliç ve Boğaz köprüleri için projeler yaptırması, aynı konuda Michalengelo'nun önerileriyle ilgilenmesi önemlidir.
Fatih'in Portresi
Eğer kafanızı çok kaldırırsanız kibirli ve kendini beğenmiş görünürsünüz. Hani derler ya "Burnu bir karış havada!" Yok eğer başınızı çok öne eğerseniz de mahzun ve muhtaç bir ifade ortaya çıkar. Oysa burada Fatih ikiside değil! Burada tavazuu da var vakar da ! Kudreti de belirgin, merhameti de. Böylesine bir görüntüyü ortaya çıkarmak için de resmedilenin Fatih, resmedenin de Bellini olması gerekiyor herhalde!
"Türkiye'de mevcut dinlerin tümüne mahsus kiliseler bulunmasına izin vardır. Zira Türkler, Türk adetlerine göre yaşamak için kimseyi zorlamazlar; herkes istediği gibi yaşayabilir. İşte Türkleri sürekli yüce ve şerefli kılan da bu noktadır. Zira Türkler, bir memleketi fethettikleri zaman o memleketin itaat etmesi onlar için yeterlidir; o memleketten vergi aldıktan sonra ahalinin adetlerine hiçbir zaman müdahale etmezler" Anjiyolulu, Türkiye Tarihi
Geri15
81 öğeden 76 ile 81 arasındakiler gösteriliyor.