Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yapısalcılık, veya bu başlık altında yer alan her şey, tamamen yeni ve o dönem için devrimci bir şey olarak düşünülmüştür; bana göreyse bu iki açıdan yanlıştır. İlkin, yapısalcılık insan bilimlerinde bile yeni değildir; bu düşünce eğilimini Rönesans'tan XIX. Yüzyıla ve günümüze kadar takip edebiliriz. İkinci olaraksa, linguistik, antropoloji veya benzer bir alanda yapısalcılık diye adlandırılan şey, "müspet bilimlerin" her zaman yapageldiğinin zayıf ve soluk bir taklidinden başka bir şey değildir.
222 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
‘Düzen’den memnundu halk… Hala öyle. Kurtarılma talebi yoktu.... Hiçbir zaman olmadı. Oysa senin derdin onun insanca yaşamasıydı. Savaşın onun içindi. Sen onun için savaşırken o ne yaptı? Seni aradı dağ-taş jandarmaya teslim etmek için. Hala faşizmden yana onlar. Hala düşmanlar güzel olan her şeye. Hala çirkinden yanalar. Hala iyilerle savaşıyorlar. Bu halk için mi öldün sen çocuk? Değdi mi?
Birhan Eroğlu
Birhan Eroğlu
'nun dizeleriyle başlıyayım tarıhın bu kara lekeli durumuna.. "1968'ler. Yazılı tarihin en barbar asrının en umutlu, en ışıklı, en cesur günleriydi. Coşkun bir devrimci dalganın bütün dünyayı sarstığı, onlarca ülkede milyonlarca insanın ayağa kalkarak, "Gerçekçi ol, imkansızı iste," diye haykırdığı günlerdi... Böyle bir dünyada, Denizler de özgürlük bayrağını Türkiye'de yükseklere taşıdılar. ABD'ye, NATO'ya, yurtlarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekmek isteyenlere en iyi cevabı eylemleriyle, yürüyüşleriyle, cesaretleriyle verdiler." "acılardan zevk alan insanlar mı çoğalmış?.. (S:210)
Darağacında Üç Fidan
Darağacında Üç Fidan
"Somut hiçbir yasal dayanak olmadan Deniz'i, Yusuf'u, Hüseyin'i ve nice arkadaşlarını idamla yargılayıp, "Asalım, asalım!" çığlıklarıyla darağacına göndererek özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini boğmaya çalıştılar..."
Nihat Behram
Nihat Behram
'ın kalemınden üç fifandan geriye kalan acıyı hüznü okuduk, yüreğimiz yandı bır kere daha.. "Biz şahsi hiçbir çıkar gözetmeden, halkımızın bağımsızlığı ve mutluluğu için savaştık!""
Darağacında Üç Fidan
Darağacında Üç FidanNihat Behram · Everest Yayınları · 201911,9bin okunma
Reklam
“Gerçek devrimci Atatürk’tür... Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama onun yaptıklarını başaramazdım... Sakın kendinize başka bir önder aramayın. Türkler sağdan sola doğru okurken harf devrimi ile tam tersi yönde okumaya başladı. Kıyafet devrimi ve Medeni Kanunla kadınlara getirilen haklar çok önemliydi. Atatürk’e ve devrimlerine hayranım.”
Sayfa 94 - DestekKitabı okudu
Din için yeteneği olmayan bir toplumun, devrim için de yeteneği yoktur. Güçlü devrimci hareketlerin olduğu bölgelerde aynı zamanda dinî duygular da hâlâ canlılığını korumaktadır. Esas itibariyle dinî hüviyeti olan kardeşlik, dayanışma, adalet hisleri, devrimde dünyevi bir adalet, dünyevi bir cennet yaratmaya yöneliktir. Din de devrim de acı ve ızdırap içinde doğar, refah ve konfor içinde ölür. Gerçekten devam eden yalnızca onların gerçekleşme özlemidir. Gerçekleşmeleri aynı zamanda ölümleri demektir. Din de devrim de gerçekleşirken onları boğacak olan kurumları, yapıları doğurur. Resmi kurumlar hiçbir zaman ne devrimci ne de dindardır. Eğer devrim düşmanını dinde görmüşse o zaman bu, resmi din, kilise, ruhban sınıfı, hiyerarşi, yani kurumsal, sahte din olmuştur. Tam tersine sahte devrim, bir kurum, bürokrasi olarak devrim müttefikini bir kurum, bürokrasi olarak dinde bulmuştur. Devrim yalan söylemeye ve kendine ihanet etmeye başlayınca sahte dinle müşterek bir dil bulabilmiştir.
Sayfa 112
Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir.
Denizi'inde içinde yer aldığı MDD'ciler ise hem daha eylemcidir, hem de ideolojik açıdan daha doğru bir yerde konumlanmaktadır. Bu nedenle Deniz'lerin önderlik ettiği öğrenci hareketi hızla kitleselleşecek ve devrimci bir halk hareketine dönüşecektir.
Reklam
Anayasa
Madde 1: Kampuçya devleti, toprak bütünlüğüne sahip, bağımsız, birleşmiş, barışçı, tarafsız, bloksuz, egemen, demokratik bir devlettir. Kampuçya devleti, Kampuçya'nın işçi, köylü ve diğer emekçilerinin devletidir. Kampuçya devletinin resmi adı "Demokratik Kampuçya'dır. Madde 2: Bütün önemli üretim araçları, halk devletinin kolektif
Sayfa 160Kitabı okudu
Yurtsever ve Devrimci Hareketlere Katılışı
Yurtseverlik, halk sevgisi, ulus ve halk düşmanlarına karşı derin bir öfke besleme gibi özellikleri Fransız istilacılara karşı 2. Dünya Savaşı öncesi verilen mücadeleler ve okuduğu ilerici kitaplar yardımıyla kazanmıştır. 1940-1948: Öğrenci olduğu bu yıllarda yeraltı çalışmalarına Fransa'ya ve Japonya'ya karşı yurtsever grupları
Sayfa 155Kitabı okudu
Din
Budizm Kampuçya'da köylülerle bağlantılıdır. Keşişlerin büyük bölümü köylü çevrelerden gelmektedir. Köylüler devrimde yer aldılar ve derin bir devrimci farkındalık kazandılar. Özellikle ulusal kurtuluş savaşı sürecinde devrimci hareket çok güçlüydü. Köylüler çok aktif şekilde mücadeleye katıldılar. Bir yanda çocuklarını cephe çok aktif sekil gonderdiler, diğer yanda işte bu devam savaşişlerin devrime katılmasını sağlayan işte bu devrimci köylülerdir. Pek çoğu keşişliği bıraktı. Özellikle 1973-1974 döneminde büyük miktarda keşiş değişim gösterdi. Gelecekte de bu değişim devam edecektir. Sadece az sayıda yaşlı insandan oluşan dindarlar kaldı. Kampuçyada din meselesi kendiliğinden çözüldü. Pagodalarımızı savaş döneminde düşman yıkmıştı. Halen iyi durumda olanları da korumaya çalışıyoruz.
Sayfa 146Kitabı okudu
Adalet ve hukuk
Demokratik Kampuçyada eski rejim zamanında halk içindeki uzlaşmazlıkları çözmesi amacıyla bulunan herhangi bir mahkeme bulunmuyor. Fabrikalarda ve kooperatiflerde halkımız sorunlarını doğrudan kendisi çözebilmektedir. İlçelerdeki ve bölgelerdeki yüksek yetkililer davaların yalnızca yüzde 5 ila 10'unda araya giriyor. Halk düşmanlarının gücü halk tarafından kısıtlanmıştır. Tüm kooperatiflerde ve fabrikalarda düzenli toplantılar organize edilir ve eleştiri özeleştiri uygulaması izlenir. İyi yönlerimiz ve yetersizliklerimiz herkes tarafından bilinmektedir. Halk eğitimi bu şekilde sürdürülür, eğitim herkesi aydınlatır ve bu sayede olumsuzlukların önüne geçilir. Yine de eğer olumsuzluk ortaya çıkarsa bunlar halk kitlelerinden tamamen izole edilir. Kendilerini düzeltmeyi reddeden karşı devrimci unsurlara yönelik tekrar eden açıklamalar, eleştiriler ve özeleştiri uygulamaları halk tarafından izlenir. Yetkililer sadece halkın hükmünü onaylamak için araya girer. Hapishanemiz bulunmuyor ve hapishane kelimesini de kullanmıyoruz. Kötü unsurları üretim sürecinde çalışmaya gönderiyoruz. Sıradan davalarda halkla birlikte çalışmaları için üretime gönderilirler. Tehlikeli durumlarda ve yeniden suç işleyenlerle ilgili davalarda, kendilerini yeniden eğitmelerine olanak veren özel olarak organize edilmiş çiftliklere ve şantiyelere sevk etme uygulaması bulunuyor.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Kültür Meseleleri, Spor ve Serbest Zamanlar
Demokratik Kampuçya'nın kültürü yeni bir kültürdür. Ulusal geleneklere dayanan ulusal ve ilerici bir kültürdür. Ulusal geleneklerden yalnızca ilerici olan, devrimimiz için faydalı olacakları alırız. Gerici ve dejenere olanları eleriz. Bu ilerici ve milli karakterin yanında aynı zamanda yeni bir kültür yaratıyoruz. Bu kültür yeni, sağlam,
Sayfa 142Kitabı okudu
Halk İçinde Askeri Eğitimler Meselesi
Halkımız askeri eğitime gönderilmez fakat halka devrimci ve yurtsever bir ruh kazandırmaya önem veririz. Halkı için sevgi beslemelerine ve partinin siyasi çizgisini benimsemelerine destek oluruz. Böylece aktif bir şekilde ulusal savunma ve inşa çalışmalarında yer alırlar. Ayrıca her tür işgalciye ve saldırgana karşı mücadele eden dünya halkları ile dayanışma içinde olmanın önemini de kendilerine aktarırız. Bu temelde halka coşkulu bir yurtseverlik aşılanır. Hem ulusal savunmayı hem de iç güvenliği sağlamanın temel faktörü budur.
Sayfa 142Kitabı okudu
Askere Alımlar Üzerine
Askerlik görevi devrimci açıdan, savaşçıların siyasi ve ideolojik durumları ve savaşma ruhları ve sorumluluk duyguları temelinde gerçekleştirilir. Kişilerin gönüllülük ve bağlılık durumları gereklidir. Ancak orduya katılmak için ayrıca dinamizmini, savaş yeteneklerini de kanıtlamalıdır. Ordumuz devrimci bir ordudur. Ordumuz devrimci ruha ve devrimci bir ideolojiye sahiptir. Savaşçılarımız ve kadrolarımız orduya katıldıkları zaman parti liderliği tarafından verilen ideolojik ve siyasi devrimci eğitimden geçerler.
Sayfa 141Kitabı okudu
Nereden nereye sosyalizm.
Orhan Kemal işçinin, sınıf bilinciyle donanarak, örgütlü siyasi mücadeleye girerek iktidarı alacağına ve insana yaraşır bir eşitlik özgürlük dünyası kuracağına sonuna kadar inanmıştır. Beethoven Hasan bu iyimser dünya görüşünün ütopik işçi karakteridir. Karşılaştırma için 2000'lerde yazılan bir romandan söz edebiliriz. Zülfü Livaneli'nin bir adam bir kedi ve ölüm romanında İsveç'e sığınan Japonyalı devrimci genç kız, İsveç kraliçesi ile parkta karşılaşması ve onun iyi davranışı karşısında mutluluktan sarhoş olur. Yüksek katlı bir binadan kuşlar gibi uçarcasına, yazara göre özgürleşircesine atlayıp intihar eder. Orhan Kemal eğitimsiz bir işçiden Beethoven yaratmaya çalışırken, ondan 40 yıl sonra Zülfü Livaneli eğitimli, sınıf bilinçli sosyalist bir devreden aristokrasi, kraliçe hayranı ve intiharda özgürlük arayan bir insan çıkarmıştır.
İkinci Adam Yoktu Devrimci diye geçinen bir sürü insan benim çoluk çocuğum eşim, ailem var diye bir maske söylem geliştirerek kendilerine hiçbir sorumluluk yüklemediler. Ama herkesten iyi devrimci herkesten iyi Atatürkçü! Bunu da çöpe attım. Benim eşim, çocuklarım, annem babam yok mu? Her insan devrimci olamaz. Bir kişi devrimci olur o fikri yüklenen devrim yapabilir. Atatürk devrim fikrinin ana merkeziydi. Diğerleri onu terk edecekleri güne kadar devrimin sinekleriydi. İkinci adam yoktu. O birinci adam Adem oğlu olarak geri geldi. Önder Karaçay
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.