Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
112 syf.
3/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
İsmi değiştirilmesi gereken kitaplardan biri.
Kadını pek çok yönden aşağılayan, cinsel bir obje olmanın dışında bir işe yaramadığını söyleyen, kadınları acımasız düşmanca bir üslupla hep olumsuz eleştiren bu kitabı sevemedim. Schopenhauer 'e neden kadın düşmanı dendiğini bu kitapla daha iyi anlayabilirsiniz.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Nilüfer Yayınları · 201713,3bin okunma
Avrupa, Ortadoğu ve Asya'daki neredeyse hiçbir toplumda kadınlar siyasi, dini ve kültürel yaşamda etkili olamadılar. Bu alanlarda çalışmaya uygun olmadıkları baştan varsayılıyor ya da "kadın düşmanı" filozof Schopenhauer'ın sözleriyle "çocukça, aptal ve kıt görüşlü... çocuklar erkek arasında ortada bir yerlerde durdukları düşünülüyordu. Mülk sahibi olamıyor, miras edinemiyor, hatta bu yetmezmiş gibi kendilerine mülk gibi davranılıyordu. Bazı ülkelerde tefeciler ya da vergi tahsildarları erkeklerin borçlarına karşılık onlara el koyabiliyordu (örneğin bu gelenek, 7. yüzyıldan itibaren Japonya'da yaygın bir hal almıştı.) Asurlularda tecavüzün cezası, tecavüzcünün karısını kurbanın kocasına vermekti ve adam ona istediği gibi davranma özgürlüğüne sahipti.
Reklam
Kadın düşmanı olduğunu söyleyenlere nazaran gerçekçi bir filozoftur.
Her şeyden önce, erkeğin yapısı gereği vefasızlığa kadının ise vefalı bir davranışa eğilimli olduğunu söyleyelim.Erkeğin aşkı doygunluğa erdiği andan itibaren belirli bir biçimde azalır.Hemen hemen bütün öteki kadınlar onu, sahip olmuş olduğu kadından daha fazla çekerler: Erkek değişiklik özler. Kadının aşkı ise, özellikle o andan sonra artmaya başlar. Bu, türü koruyup onun varlığını sürdürmeye bu bakımdan da olabildiğince fazla çoğalmaya yönelik doğanın amacının bir sonucudur. Bildigimiz gibi erkek, kendisine yeterince kadın sunulduğu takdirde, kolayca yılda yüz çocuk meydana getirebilir: kadin ise, istediği kadar cok erkeğe sahip olsun, ikiz ihtimalini hesaba katmazsak, yılda sadece bir çocuk dünyaya getirebilir. Bu nedenle erkeğin gözü hep baska kadınlardadır; kadın ise buna karşılık tek bir erkeğe sımsıkı sarılır. Çünkü doğa onu içgüdüleri gereği ve hiç düşünmeden, gelecekteki doğumun besleyicisi ve koruyucusunu yanında tutup korumaya sürükler. Bundan ötürü erkeğin eşine sadakati yapaydır, kadınınki doğaldır; dolaysıyla da, kadının ihaneti, nesnel olarak, sonuçları bakımından olduğu kadar, öznel olarak doğaya aykırılığı bakımından da erkeğinkinden çok daha az bağışlanabilir bir ihanettir.
Kadın düşmanı schopenhauer :d
kadın cinsi bir bütün olarak ve beraberlik içinde, bedensel ve zihinsel güçleri doğal olarak daha üstün olduğu için tüm dünyevi mallara sahip olan, elindekiler aracılığıyla dünyevi malların mülkiyetine ulaşabilmek için, yenilmesi ve fethedilmesi gereken ortak bir düşman olarak erkek cinsinin karşısına çıkar.
·
Puan vermedi
Aşk Tanrısının Gücü Adına.
Canım sıkkınken, hayatımda olan ve olmayan "caaaaanım insanlara" küsmüşken, karakteri itibariyle müthiş bir "anti-sosyal" canavar olan arthur reisi incelemek için vakit, doğru vakittir artık. :) Prologla başlayalım yine: Sevgili arthurcuğumuz bir garip kişi. Bir toplum düşmanı. İçinde nefret biriktiren her kişi gibi onun da
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201813,3bin okunma
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
sadece bir kadın düşmanı değil, aynı zamanda çok koyu bir Yahudi düşmanıdır da. Nedense bu pek dile getirilmez. "Pis Yahudi kokusu" tabiri Schopenhauer'a aittir.
Reklam
70 syf.
·
Puan vermedi
Kadın Düşmanı(!)
Schopenhauer aşkı türün daha iyi bireyler ortaya çıkması için insanlar üzerinde kurduğu bir baskının sonucu olduğu fikrini işlediği bu eserde insanlar kendilerinde eksik olanı tamamlayan insanlara bu duyguyu hissettiğini anlatıyor. Kendi eksikliğini tamamlayana bu duyguyla çekilen insan artık daha sağlam bireylerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Tür amacına ulaşırken birey de sanki ulvi bir şeye sahip olduğunu zannedecektir. Ancak yeni sağlam bireyler geldiğinde o ulvi zannettiği sanal duygunun yok olmasıyla boşluğa düşecektir. Ancak birey artık türün umrunda değildir. Schopenhauer açıkladığı bu döngü şu an için bilim çevrelerinde kabul görmüş basit bir olgu aslında. Schopenhauer’u burada özel kılan bunu 1800’lerin dünyasında ifade etmiş olmasıdır. Diğer incelemelere ve değerlendirmelere baktığımız Schopenhauer genel olarak kadın düşmanı olarak görüldüğü fark edilecektir. Ancak onun böyle bir amacı yoktur. O erkeği de kadını da doğasına uygun olarak ele almaktadır. O yüzden bir düşmanlık söz konusu değildir. Örneğin, bir kedinin aslan karşısında şansının olmadığını anlatmak kediyi aşağılamak değil, durumu ortaya koymaktır. schopenhauer’ın da yapmaya çalıştığı budur bence. Kendisine getirilen bir diğer eleştiri de “ee benim kayınım aynı kendi gibi birisine aşık oldu” tarzı geneli etkilemeyen bireysel örneklerdir. Evet, sosyolojide iki kere iki dört etmez her zaman. Ama geneli etkileyen bir şeylerin olmadığını iddia etmek de abesle iştigaldir. Her şeyden öte böyle isimlere farklı bakış açıları kazanmak için ihtiyacımız var. Çünkü asıl düşmanlık tekdüzelikten gelir.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Karbon Kitaplar · 202013,3bin okunma
Schopenhauer'un düşünceleri, Wagner müziğinden Nietzsche felsefesine, Jung psikolojisinden, Tolstoy yazınına, Borges şiirinden, Beckett oyununa kadar pek çok pencere açtı bize. Son iki yüzyılın her entelektüel alanında bir Schopenhauer tesiri var. Ama bizde, sadece "kadın düşmanı".
224 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kadın eleştirisinin dozunu kaçıran felsefe kitabı.
Kitabın ilk konularından adını başlığından alan Cinsel Aşkın Metafiziği konubaşlığına kadar gayet güzel ve cinsel ile duygusal ilişkiler konusunda oldukça güzel bir felsefe kitabı. Ancak son konu başlığı olan 'Kadınlara Dair' kısmı tamamıyla bir kadın nefreti üzerine yazılmıştır. Kadını çeşitli sıfatlar ile nitelendirerek sonucunda eksik insan olduğu kanaatine varmıştır. Kadını övdüğü durumlarda bile sonrasında kadını küçük düşürecek bir şekilde yazıya devam etmiştir. Bir erkek olarak okuduğumda bile tadım kaçtı. Schopenhauer günümüzde bu kitabı yazsaydı, haklı olarak kadınlar tarafından taşlanırdı. Aslında sadece kadınların değil, biz erkeklerin de taşlaması gerekir. Allahtan kadın düşmanı kişiler genellikle kitap okumayan kişilerden oluşuyor ki yazarın bu kitabından bir haberler. Yoksa yaptıkları yanlışların sırf bu kitapta yazdığı gerekçesiyle doğru olduğunu kanıtlamaya bile çalışırlardı.
Cinsel Aşkın Metafiziği
Cinsel Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Alfa Yayınları · 2021169 okunma
Çağdaşı Arthur Schopenhauer'un "Alman aptallığının ebedi bir anıtı" diye tanımladığı Hegel'in kadın düşmanı görüşleri, 19. yüzyılın başları için bile anakronistikti. Aşağıdaki kısa parçadan da anlayacağınız üzere Hegel'in görüşleri pek de iyi yıllanmamıştı. " Kadınlar elbette eğitilebilir ancak zihinleri yüksek bilimler, felsefe ya da belirli sanat dallarıyla uğraşmak için uygun değildir. Kadınlar çeşitli arzulara, beğeni ya da zarafete sahip olabilir ancak bir idealleri yoktur. Kadınla erkek arasındaki fark bitkiyle hayvan arasındaki farkla aynıdır. Hayvanlar erkeklerin karakterine daha yakınken, bitkiler kadınlara daha yakındır. Eğer devletin kontrolü kadınların eline geçerse, o devlet tehlike altında demektir. Çünkü kadınlar evrensel olanın dikte ettiklerine göre hareket etmez, kazara ortaya çıkmış durumlardan ve fikirlerden etkilenir. "
123 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.