Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
240 syf.
·
Puan vermedi
Yazdığım en uzun kitap incelemesi olabilir alıntılarla beraber; Çok uzun süredir beni bu kadar kendine bağlayan bir kitap olmamıştı. Anlatılan hikaye, hikayedeki karakter ya da ona ilham veren ressam Paul Gauguin değil, benim ilgimi çeken. Bence harika çevirinin de etkisi ile yazarın dili ve tespitleriydi beni bu kitaba bu kadar bağlayan şey.
Ay ve Altı Peni
Ay ve Altı PeniW. Somerset Maugham · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020537 okunma
80 syf.
1/10 puan verdi
Cennete düşen ilk kadın düşmanı tanesi.
Öncelikle 'sayfa yayınları' ve çevirmeni Hasan ilhan'dan uzak durmanız gerek. Korkunç bir çeviri, türkçeye değil arapçaya çevrilmiş gibi tonla eski püskü, anlaşılmaz kelime. Bu sizi okumaktan soğutmaya yeter. Kitaba gelirsek "kadınlar üzerine" bölümünü söve söve okudum söyleyeceklerimden diğer tüm felsefi kişiliğini
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201813,2bin okunma
Reklam
80 syf.
7/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Aşka ve Kadınlara Dair
Kitabın ilk 30 sayfasında kadın düşmanlığı söz konusu.Bu sayfaları okurken kitabı bırakmak istedim, yazarın anti-feminist biri ve kadın düşmanı olduğunu düşünüyorum. Kitabın diğer bölümü ise hariküladeydi.İnanılmaz bir tasvir,çok güzel edebiyat parçaları,güzel bir anlatımla bölüm seslenmişti.Bu kitap aşka daha farklı bakmamı sağladı,ufkumu genişletti.Aşk gibi karmaşık bir kavramı sade bir dille okura veren bu yazara şans vermenizi öneririm.
Aşka ve Kadınlara Dair (Aşkın Metafiziği)
Aşka ve Kadınlara Dair (Aşkın Metafiziği)Arthur Schopenhauer · Say Yayınları · 202013,2bin okunma
120 syf.
4/10 puan verdi
Yazarın ;aşkın ne olduğu, amacının ve insanda nasıl bir tezahürü olduğunu kendi üslubu ile anlattığı kitap. Bugün antropoloji ve nöroloji biliminin bile "acaba" da kaldığı konularda o kadar kesin fikirleri varki, yine günümüzde azıcık antropoloji ve nöroloji ile ilgilenen biri bile bu fikirlerin neredeyse hepsinin yanlış olduğunu görebilir. Yazarı daha önceden okuyup, kadın düşmanı olması ile ilgili arada kalmış iseniz bu kitaptan sonra kafanızda ki tüm soru işaretleri ortadan kalkacaktır. Bu sefer ek olarak erkeği yücelterek kadını yerme yöntemi seçmiş. Bunların dışında ikili ilişkileri felsefi yönden incelediği azıcık bölümde de (ki aslında tek görevide sadece buydu) eğlenceli gelecek fikirleri var. Tabii bunlar da erkekseniz eğlenceli gelecek fikirler. Öte yandan yazarı ilk defa okuyacak okuyucular için; bir insanın kadın düşmanı olup da nasıl ırkçı olmadığını da kendisinde görebilirsiniz
Güzelin Metafiziği
Güzelin MetafiziğiArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2010382 okunma
112 syf.
3/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
İsmi değiştirilmesi gereken kitaplardan biri.
Kadını pek çok yönden aşağılayan, cinsel bir obje olmanın dışında bir işe yaramadığını söyleyen, kadınları acımasız düşmanca bir üslupla hep olumsuz eleştiren bu kitabı sevemedim. Schopenhauer 'e neden kadın düşmanı dendiğini bu kitapla daha iyi anlayabilirsiniz.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Nilüfer Yayınları · 201713,2bin okunma
·
Puan vermedi
Aşk Tanrısının Gücü Adına.
Canım sıkkınken, hayatımda olan ve olmayan "caaaaanım insanlara" küsmüşken, karakteri itibariyle müthiş bir "anti-sosyal" canavar olan arthur reisi incelemek için vakit, doğru vakittir artık. :) Prologla başlayalım yine: Sevgili arthurcuğumuz bir garip kişi. Bir toplum düşmanı. İçinde nefret biriktiren her kişi gibi onun da
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201813,2bin okunma
Reklam
70 syf.
·
Puan vermedi
Kadın Düşmanı(!)
Schopenhauer aşkı türün daha iyi bireyler ortaya çıkması için insanlar üzerinde kurduğu bir baskının sonucu olduğu fikrini işlediği bu eserde insanlar kendilerinde eksik olanı tamamlayan insanlara bu duyguyu hissettiğini anlatıyor. Kendi eksikliğini tamamlayana bu duyguyla çekilen insan artık daha sağlam bireylerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Tür amacına ulaşırken birey de sanki ulvi bir şeye sahip olduğunu zannedecektir. Ancak yeni sağlam bireyler geldiğinde o ulvi zannettiği sanal duygunun yok olmasıyla boşluğa düşecektir. Ancak birey artık türün umrunda değildir. Schopenhauer açıkladığı bu döngü şu an için bilim çevrelerinde kabul görmüş basit bir olgu aslında. Schopenhauer’u burada özel kılan bunu 1800’lerin dünyasında ifade etmiş olmasıdır. Diğer incelemelere ve değerlendirmelere baktığımız Schopenhauer genel olarak kadın düşmanı olarak görüldüğü fark edilecektir. Ancak onun böyle bir amacı yoktur. O erkeği de kadını da doğasına uygun olarak ele almaktadır. O yüzden bir düşmanlık söz konusu değildir. Örneğin, bir kedinin aslan karşısında şansının olmadığını anlatmak kediyi aşağılamak değil, durumu ortaya koymaktır. schopenhauer’ın da yapmaya çalıştığı budur bence. Kendisine getirilen bir diğer eleştiri de “ee benim kayınım aynı kendi gibi birisine aşık oldu” tarzı geneli etkilemeyen bireysel örneklerdir. Evet, sosyolojide iki kere iki dört etmez her zaman. Ama geneli etkileyen bir şeylerin olmadığını iddia etmek de abesle iştigaldir. Her şeyden öte böyle isimlere farklı bakış açıları kazanmak için ihtiyacımız var. Çünkü asıl düşmanlık tekdüzelikten gelir.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Karbon Kitaplar · 202013,2bin okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kadın eleştirisinin dozunu kaçıran felsefe kitabı.
Kitabın ilk konularından adını başlığından alan Cinsel Aşkın Metafiziği konubaşlığına kadar gayet güzel ve cinsel ile duygusal ilişkiler konusunda oldukça güzel bir felsefe kitabı. Ancak son konu başlığı olan 'Kadınlara Dair' kısmı tamamıyla bir kadın nefreti üzerine yazılmıştır. Kadını çeşitli sıfatlar ile nitelendirerek sonucunda eksik insan olduğu kanaatine varmıştır. Kadını övdüğü durumlarda bile sonrasında kadını küçük düşürecek bir şekilde yazıya devam etmiştir. Bir erkek olarak okuduğumda bile tadım kaçtı. Schopenhauer günümüzde bu kitabı yazsaydı, haklı olarak kadınlar tarafından taşlanırdı. Aslında sadece kadınların değil, biz erkeklerin de taşlaması gerekir. Allahtan kadın düşmanı kişiler genellikle kitap okumayan kişilerden oluşuyor ki yazarın bu kitabından bir haberler. Yoksa yaptıkları yanlışların sırf bu kitapta yazdığı gerekçesiyle doğru olduğunu kanıtlamaya bile çalışırlardı.
Cinsel Aşkın Metafiziği
Cinsel Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Alfa Yayınları · 2021164 okunma
76 syf.
2/10 puan verdi
·
7 günde okudu
İncecik kitabı okumamın bu kadar uzun sürmesinin sebebi ilk bölümdeki o kadın düşmanlığıydı. Kadınları bu kadar aşağılayan cümleleri gördükçe kan beynime sıçradığı için doğru düzgün okuyamadım. İkinci kısım biraz daha iyi tabi ama çok sinirliyim, puanı düşük tuttum bu yüzden. Yazarın kadın düşmanı olduğunu baştan bilsem hiç okumazdım ama yapacak bir şey yok artık.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Olympia Yayınları · 201613,2bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
753 günde okudu
Kitaba uzunca bir süre ara vermek zorunda kaldım. Çünkü kadınlara olan düşmanca anlatım dili beni biraz gerdi açıkçası. Schopenhauer okuyanlar bilir kendisi tam bir kadın düşmanı diye adlandırılır. Kitapta da sürekli kadınları aşağılayan yorumları ve kendince düşünceleri hakim. Aşka dair, ya da birlikteliklerde tüm sorunun kadında olduğunu ve kadının her haliyle teslimiyet içinde olması gerektiğini düşünen bir kafa yapısı. Birçok bölümüne katılmasam da bazı bölümlerde haklı dediğim anlar oldu elbette. Aşkın oluşum aşamasından birliktelik ve evliliğe kadar gidiyor olay örgüsü. Önyargısız okumanızı tavsiye ediyorum.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Yapı Kredi Yayınları · 201913,2bin okunma
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.