248 syf.
10/10 puan verdi
Yoksulluğun irini yayılıyor güne
Anımsamıyor hiç kimse seni... Öncelikle inceleme içinde biraz yakınacağım okuyan kişi şimdiden mazur gör. Şu an sitede devam etmekte olan bir şiir etkinliği var. Herkes şiir okusun isteniyor -çok hoş- ama birbirimizin kopyası olmaktan öteye gidemiyoruz. Görmüşüz bir Nazım Hikmet’i, Cemal Süreya’yı, Attila İlhan’ı... izlerinden gidiyoruz sürekli.
Anımsamıyor Hiç Kimse
Anımsamıyor Hiç KimseSabri Altınel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20183 okunma
Edasını halk edebiya­tından, felsefesini Yunus Emre’den ve bir kısım estetiğini de sathî bir Avrupa kültüründen dilenen bugünkü Türk şiiri büyük yoluna girmemiştir. Halbuki zekâlarımızın terkipçi ve metafizik teşekkülüne bakarsak bizim Avrupa’dan da, kendi mazimizden de medet ummaya ihtiyacımız yoktur. Mevlâna’yı ve Yunus Emre’yi diriltmeyen, Mallarmé’yi ve Valéry’yi andır­mayan yepyeni bir Türk felsefe kafası doğması için pek çok şartlar müsaittir.
Reklam
Bir de böyle okumak lazım galiba bu şiiri:KADER YOLU
Kader Yolu şiiri büyük romanın bir büyük yolu. Anlatıcı ve romanın baş kahramanı dialogları kadın adlarından seçtiği meşhurlarla yapar. Monna Roza , Şelırazat ve Arkasından Madonna ile koile konuşur, Madonna farklı bir kadındır, farkı farkedilen bir kadındır, karakterdir.  Büyük romanın arayış içindeki yolcusu , Ulysses deki kahraman gibi, 
135 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Hz Mevlana’ya göre Tanrı'ya ulaşmak için gerekli olan en önemli şey aşk'tır.  Hz.Mevlana’nın sevgisi evrenseldir. Din,dil,ırk ayrımı yapmadan tüm insanları kapsamaktadır. Kadına büyük önem vermekte, kadın ve erkekeğin eşit olduğunu savunmaktaydı.Mevlana Celaleddin-i Rumi sevgisini diğer din ve ırklardan olanlara da göstermiştir. Nitekim
Mevlana’dan Altın Öğütler 1
Mevlana’dan Altın Öğütler 1Ziya Elitez · Kozmik Kitaplar · 2004184 okunma
H.Y: Benim poetikam, özetle, medeniyet tarihimiz bize neyi dayatıyorsa bizim şiirimizde medeniyet tarihimizin bize dayattığı biçimde olmasıdır. Medeniyet tarihimiz bize diyor ki siz hem Doğu’sunuz hem Batı. A.A: Sahihlik de mi bu konuda değerlendirilir? H.Y.Elbette. Çünkü şiirde sahihlik, medeniyetle ilişkilidir diyorum. ‘Ben sadece Avrupalı şiiri bilirim, bize ne Yahya Kemal’den bize ne Fuzulî’den, Bâki’den. Ben Rilke okurum’ demek ne kadar gayrısahih bir konumsa; ‘Bize ne Shakespeare’den, Rilke’den, biz geleneksel toplumuz, bize Yunus, Bakî yeter!’ demeke de aynı gayrısahihliktedir. Poetikam bu. Ama hem Batı’nın poetik muktesabatının hem de Doğu’nun poetik muktesabatının birlikte edinilmesi meselesi, bir üst epistemolojik düzeye taşındığı zaman, bunun modern bir tavır olduğunu söylemek mümkün olabilir. Hangi düzeyde modern dememiz gerektiğine de karar vermek gerekir. Poetikam modern ama onun özü hem modernin hem de gelenekselin bir araya gelişidir.
Sayfa 271 - TimaşKitabı okudu
88 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.