Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İstanbul'un işgali, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in idamı, siyasal partilerin birbirlerine düşürülerek bağımsızlık mücadelesine yönelik gücün kırdırılması, nihayet İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali emperyalizmin Türkiye üzerindeki oyunlarını, yorgun savaşçılar haline dönüşmüş insanlara bile öğretti. Önce aydınlar, sonra müslüman Türk halkı "düveli muazzama" diye adlandırılan emperyalizmin kara pençesini açıkça görmeye başladı. Silah bırakışımından sonra gelişen olaylar, bağımsızlık savaşımına doğru bilinçlenmeyi, bunun da ötesinde savaşım kararlarına katılım gereğini duyuruyor, bu yöndeki eylemler güçleniyordu.
Sayfa 152 - İmge yayınları /pdfKitabı okudu
BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI KEMAL BEY'İN İDAMI
8 Nisan 1919 günü, ilk kez, bir Türk "savaş suçlusu" aleyhinde idam hükmü verilir. Mustafa Nazım Paşa'nın Harp Divanı, Bekirağa Bölüğü'nde tutuklu bulunanlardan eski Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey'i ölüm cezasına çarptırır. Sadrazam Damat Ferit Paşa, idam kararını aynı gece Padişaha yollar. Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi'nin fetvasını alan Sultan Vahdettin, kararı onaylar. Kemal Bey, 10 Nisan günü saat 17.00'de Bayezit Meydanı'nda asılır. Bu düzmece mahkemenin alçakça verdigi idam kararı, kuşkusuz, Türk adalet tarihinin "kara leke"lerinden biridir. Kemal Bey, Boğazlıyan Kaymakamı ve Yozgat Mutasarrıf Vekili bulunduğu sırada, 1915'te İstanbul'dan bir emir alır. Emir, Sancaktaki bütün Ermenilerin 24 saat içinde Suriye'ye doğru sürülmesi istenir. Kaymakam bu emri uygular. Suçu budur. Görevini kötüye kullandığı, Ermenilerin ölümüne sebep oldugu ispatlanmış degildir. Mahkeme, sağlam delillere göre değil, Ermeni iftiralarına göre karar vermiştir. Hukuk açısından karar, bir rezalettir. Daha önemlisi, Padişah ve Damat Ferit Paşa hükümeti, Türk Ermeni boğuşmasının bu döneminde Ermenilerden yana olduklarını belli etmişlerdir. Ermenileri tatmin etmek, İngilizlere yaranmak için siyasi bir idam kararı verilmiştir.
Reklam
Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey'in İdamı
Şimdi büyük oyun oynanıyor ve onun şahsında bütün bir ulus mahkum edilmek isteniyordu.
BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI KEMAL BEY'İN İDAMI
İstanbul’un yabancı işgali altında kaldığı yıllarda Türk halkını kalbinden yaralamış, ona olaylardan sonsuz acı çektirmiş bir olay da Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in idamıydı. Mesleğe genç ve idealist bir vatansever olarak giren Kemal Bey, birçok değerli görev yaptıktan sonra, Birinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında Boğazlıyan kaymakamlığı ve
Sayfa 296Kitabı okudu