Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şeriatta ise takvanın umûmî ve hususî olmak üzere iki manası vardır. Umûmî manası: Ahirette zarar verecek şeylerden korunmak ve kaçınmaktır. Bu manası için geniş bir alan vardır. Takva artabileceği gibi eksilebilir de. Takvanın en aşağı derecesi kişiyi cehennemde ebedi kılacak olan şirkten kaçınmaktır. En yüksek derecesi ise, Hak Teâlâ'dan
Sayfa 108
Eğer yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin kusur- larınızı örteriz ve sizi şerefli bir makama sokarız. Büyük günah manasına gelen "kebire", sözlükte "maddî veya manevî bakımdan büyük olmak" anlamına gelir. Çoğulu kebâir'dir. Farklı tanımlarının ortak noktası şudur: "Dinen yasaklandığı konusunda kesin delil bulunan ve hakkında dünyevî veya uhrevî ceza öngörülen amellerdir." Bunun dışında kalan kötü davranışlara ise sağîre (küçük günah) denir. Israrla işlenen küçük günahlar da büyük günaha dönüşür. Bu günahlar bu surenin başından buraya kadar anlatılan yasakladır. Abdulla b. Abbas (ra) şöyle diyor: "Bu surede sekiz ayet vardır ki üzer-erine güneş doğup batan bu ümmet için en hayırlı ayetlerdir. Bu ayetler, 26,27,28,31,40,48,110 ve 147. Ayetlerdir." (Nesefi Tefsiri Ter., 3/23)
Reklam
Asrımızda En Büyük GÜNAHLAR
Hem mektubunuzda yedi kebâiri soruyorsunuz. Kebâir çoktur; fakat ekberü'l-kebâir ve mûbikat-ı seb'a tâbir edilen günahlar yedidir: -Katl, -zina, -şarap (alkollü içkiler) , -ukuk-u vâlideyn (yani kat-ı sıla-i rahim), - kumar, - yalancı şehadetlik, -dine zarar verecek bid'alara taraftar olmaktır..."
Ebu Musa şöyle demiştir: “Allah kime bir ilim öğretmişse onu insanlara öğretsin. Ama sakın hakkında ilim sahibi olmadığı bir hususta konuşmasın. Sonra (bilmediğini biliyormuş görünerek )kendilerini yük altına sokanlardan olur ya da dinden sıyrılıp çıkar.”
Cidalde ileri gitme babı
et- Tirmizi’nin İbni Abbas’tan rivayet ettiğine göre Rasulullah “ Tartışmayı bırakmaman sana günah olarak yeter” buyurmuştur.
Çok konuşmak hakkında gelenlere dair bir fasıl
Cabir’den rivayet edildiğine göre Rasulullah şöyle buyurmuştur: “ Ahlakı en güzel olanlarınız kıyamet günü bana en sevimli ve meclisçe bana en yakın olanlarınızdandır. Kendilerini zorlayarak avurtlarını şişire şişire kibirle konuşanlar da kıyamet günü bana en sevimsizleriniz ve meclisçe bana en uzaklarınız olacaktır.”
Reklam
Allah Hakkında (Kötü) zannın zikri babı
İbn Ömer’den rivayet edildiğine göre Nebî ( sallallahu aleyhi vesellem ) :”büyük günahların en büyüğü Allah hakkında kötü zan beslemektir.” buyurmuştur.
Büyük günahların en büyüğü babı
Sahih’te Ebu Bekre (ra) ‘dan şöyle dediği rivayet edilmiştir: Rasulullah (sav) “ Size büyük günahların en büyüğünü bildireyim mi? “ buyurdu. “Bildir ey Allah’ın Resulü!” Dedik.” Allah’a ortak koşmak ve ana babayla kötü davranmak” buyurdu. Bunu söylerken bir yere dayanmış haldeydi sonra oturup “ iyi dinleyin, bir de yalan söz ve yalancı şahitlik!” Buyurdu ve bunu tekrar edip durdu. Öyle ki “ keşke sussa!” dedik.
Abdullah İbn Amr İbn Âs radıyallahu anhumâ demiştir ki: Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “ Kebair ( büyük günahlar) şunlardır: Allah’a ortak koşmak, ana babaya isyan etmek, (haksız yere) adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir.” [Buhari, Eyman 16, Diyât 2]
Sayfa 128 - İşık
60 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.