Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Büyük Günahlar Kaç Tanedir?
el-Heytemî, "ez-Zevâcir An İrtikâbi'l-Kebâir" adlı eserinde 476 büyük günah zikretmiştir. ** Ahmed Ziyâüddîn Gümüşhanevî (1128-1311) "Necâtü'l-Gâfilîn” adlı eserinde "büyük günahların 125 kadar olduğunu kabul ve tercih ediyoruz demiştir.1 Elinizdeki çalışmamızda 59 maddede birden çok ve alt başlıklarla bir- likte 100 büyük günah ele alınmıştır.
Necm Sûresi'nin Medine'de nâzil olan tek âyet-i kerimesi!
Necm,32-(O hidâyet bulan kimseler) günahın büyüklerinden, özellikle de çok çirkin olan şeylerden sürekli sakınmakta olan kimselerdir.Ancak küçük günahlar müstesna!Şüphesiz ki senin Rabbin,mağfireti pek geniş olandır! Ancak O (Rabbiniz) sizi(n babanız Adem'i) topraktan (sizi de toprakta yetişen gıdâlardan oluşan menîden) yaratmış olduğu zaman,bir de sizler annelerinizin karınlarında ceninler hâlinde bulunuyorken sizi en iyi bilendir. Öyleyse ("Büyük günahlardan sakınıyoruz,küçük günahlar da zâten bağışlanır" diye,kendinizi hepten günahsız sayarak) nefislerinizi temize çıkarmayın!Ancak O(Rabbiniz bütün günahlardan hakkıyla sakınarak)takvâ sâhibi olan kimseyi en iyi bilendir. Hadis-i şeriflerde büyük günahlar;başlıca yedi tâne olarak zikredilmiş bunlar da;şirk koşmak,bir canı öldürmek,büyü yapmak,harpten kaçmak,faiz yemek,yetim malı yemek ve nâmuslu kadınlara iftira olarak açıklanmıştır.(el-Buhâri, rakam:2615, 3/1017;Müslim,rakam:89, 1/128) Lâkin zinâ,livata ve lezbiyenlik gibi sayıları yetmişe varan günah diğer âyet-i kerîme ve hadis-i şeriflerin beyânıyla bunlara ilhak edilmiştir. (İbnü Hacer el-Heytemi,ezZevâcir; ez-Zehebî,el-Kebâir) İstisna edilen "Lemem" ise tefsirlerde nâmahreme bakmak ve kalpten geçen kötü şeyler gibi beşeriyet gereği herkesin düşebileceği günahlardır.(en-Nesefi, Medârikü't-Tenzil -Mecmû'atü't-tefäsir-,6/111)
Reklam
“…müminlere karşı alçak gönüllü, kafirlere karşı izzetli..” (Maide,54)
Sayfa 131
Yine ikisinin Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ mahlukâtı yarattı. Onları yaratma işini tamamlayınca rahim dikilip 'Bu bağlarının kopmasından Sana sığınanın duruşudur' dedi. Allah 'Peki buyurdu, Senin bağlarını gözetenle bağlarımı gözetmeme, seninle bağını kesenle de bağımı kesmeme razı gelmez misin?' Rahim 'Gelirim' dedi. Allah 'O zaman bu senindir' buyurdu." Rasulullah sonra şöyle buyurmuştur: "Dilerseniz Yüz çevirirseniz (ya da başa gelirseniz) sizden beklenen yeryüzünde bozgunculuk yapmanız ve akrabalık bağlarımızı koparmamız değil midir?' (Muhammed, 22) âyetini okuyun."
Sayfa 106
Subhanallah!
el-Buhârî ile Müslim'in Cubeyr b. Mut'im'den rivâyet ettiğine göre Rasulullah "Akrabalık bağlarını koparan cennete giremez" buyurmuştur.
Sayfa 105
Allah-u Ekber!!
Yine el-Buhârî ile Müslim'in Usáme b. Zeyd'den rivayet ettiğine göre o şöyle demiştir: "Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bizi Cüheyne'ye ait el-Hurukat bölgesine gönderdi. Biz de sabahleyin sularının başında onlara baskın yaptık. Ensar'dan bir adamla birlikte ben onlardan bir adama yetiştim. Etrafını sardığımızda ‘La ilahe illallah’ dedi, Ensar bunun üzerine ondan elini çekti. Ama ben ona mızrağımı sapladım ve onu öldürdüm. Döndüğümüzde bu Rasulullah (sal lallahu aleyhi ve sellem)'in kulağına gitti. Bunun üzerine 'Ey Usâme! La ilahe illallah dedikten sonra onu öldürdün mü? buyurdu. 'Ey Allah'ın Resûlü! Bunu ancak canını kurtarmak için söyledi.' dedim. Yine 'La ilahe illallah dedikten sonra onu öldürdün mü?' buyurdu ve bunu tekrar edip durdu. Öyle ki o günden önce İslâm'a girmemiş olmayı temenni ettim."
Sayfa 101
Reklam
Subhanallah!!
Ebu'd Derdâ (radıyallahu anh)'tan rivâyet edildiğine göre Rasulullah şöyle buyurmuştur: "Kul bir şeye lanet okudu mu lanet göğe yükselir ve gök kapıları onun önünde kapanır. Sonra lanet yere iner sağa sola yönelir. Gidecek bir yer bulamazsa lanetlenen sahibine döner. Laneti hak ediyorsa böyle olur. Hak etmiyorsa lanet okuyanına döner." Bunu Ebû Dâvûd ceyyid bir senedle rivâyet etmiştir. Hadisin Ahmed'in hasen bir senedle İbn Mes'ûd'dan rivâyet ettiği bir şahidi vardır. Bunu Ebû Dâvûd ve başkaları İbn Abbas'tan da rivâyet etmiştir. Râvileri sika kimselerdir. Ancak mürsel olmakla illetlendirilmiştir.
Sayfa 65
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Kebâir(büyük günahlar) şunlardır: Allah'a şirk koşmak,ana-babaya karşı gelmek,cana kıymak ve yemin-i ğamûs."(Buhâri) (Müellif İmam Nevevi:) "Yemin-i gamûs," kişinin kasten yalan yere yemin etmesidir.Bu yemine, "ğamûs/batıran" denmiştir; çünkü o,bu yemini yapanı günaha batırır.
Sayfa 439 - Cilt 2Kitabı okudu
Bu zamanda tahribat ve menfî cereyan dehşetlendiği için, takva bu tahribata karşı en büyük esastır. Farzları yapan, kebireleri işlemeyen, kurtulur. Böyle kebair-i azîme içinde amel-i sâlihin ihlasla muvaffakıyeti pek azdır. Hem az bir amel-i sâlih, bu ağır şerait içinde çok hükmündedir. Tarihçe-i Hayat - 303 Büyük günahlar içinde istediğin kadar Salih amel yap ihlaslı olması çok zordur. Öyle tazyikli bir zaman ki azcık bir Salih amel çok hükmündedir. Geçen konuştuğumuz gibi küçük bir amelimiz tüm yaşantımızdan daha büyük semere verebilir
Günlük -3-
Sela okundu. Ben burada yaşarken dört kadar imam teselsül etti. Şimdiki, hepsinden az daha bilgili olmakla beraber, hepsi de vasat bir "diyanet personeli" eğitiminden geçmiş kişilerdi. Ezanları tat vermez, ama ezandır ya, hürmeten dinleyip mukabele edersiniz. Selalarına gelince, hemen hemen hepsi ürkütücüdür. Bildiğimiz dilkeşhaveranın,
Reklam
Ekberü'l Kebâir
Bediüzzaman Hazretleri, büyük günahlar hakkında şu izahları yapmıştır: “Kebâir çoktur; fakat ekberü'l-kebâir (büyüklerin en büyüğü) ve mûbikat-ı seb'a (yedi helak edici günah) tâbir edilen günahlar yedidir: Katl, zina, şarap, ukuk-u vâlideyn (yani kat-ı sıla-i rahim), kumar, yalancı şehadetlik, dine zarar verecek bid'alara taraftar olmaktır.” (Barla Lahikası)
59 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.