Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ceyda

“... İşte böyle böyle elde edilir dinginlik, başkalarının yardımından vazgeçme sanatı, başkalarının sağladığı kolaylıklara gereksinim duymama sanatı. Şu halde dik olmak gerekir, doğrultulmuş değil.”
Reklam
İçinde bulunduğun andan başlayarak, hangi evrenin parçası, evreni yöneten hangi varlığın türümü olduğunu, ve sınırlı bir zamanın seni çevrelediğini, anlamalısın. Dinginliğe ulaşmak için kendisinden yararlanmazsan, bu an yitecektir; sen de yiteceksin. Ve o, hiçbir zaman geri gelmeyecek.
Yeni değerlere sahip olan bir ahlak inşa etmeliyiz! Kuralların eski tabletlerini paramparça etmeliyiz! İyiliğin ve kötülüğün ötesinde düşünmeliyiz ve erdemlerin habercisi olmalıyız! Kendi varlığımızın şairleri olmalıyız, kendi kurallarımızı bulmalı ve kendimize özgürlük yaratmalıyız! Birer deney olmalıyız... evet, işte bu, iki kelimeyle, deneyler olmalıyız!

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ancak, güç bela dokunabiliyorum dalgaların sırtlarına. İçinde yüzmem gereken varlığın dışında kalmış gibiyim ve içimde bir şehvet titremesiyle kıpırdayan tenine dokunuyorum: Uçan balığa mı dönüştüm?
Özgürlük, büyük bir lükstür. Ne kadar az şeye sahipseniz o kadar az sahibiniz vardır!
Sayfa 61 - Ağustos 1881Kitabı okudu
Reklam
Düşünce özgürlüğünün ortadan kalktığı yerde yazının ölmeye mahkum olduğu kesindir
Yazının Korunması
Düşünce özgürlüğü; insanın gördüklerini, duyduklarını, hissettiklerini aktarabilme özgürlüğü olduğu kadar kurmaca olgular ve duygular yaratmak zorunda bırakılmama özgürlüğüdür de.
Düşüncem, ben’den başka bir şey değil. Bu yüzden duramıyorum. Düşündüğüm ile varoluşmaktayım. Oysa düşünmekten alıkoyamıyorum kendimi.
Sayfa 137Kitabı okudu
Çevreme kaygılı gözlerle baktım, şimdi’den başka tek şey yoktu. Şimdi’leri içinde kabuk bağlamış, hafif ve sağlam mobilyalar; bir masa, bir yatak, bir aynalı dolap ve... ben. Şimdi’nin gerçek özü kendini açığa vuruyordu. Şimdi var olandı, şimdi olmayan hiçbir şey varoluşmuyordu. Geçmiş var olan bir şey değildi. Hem de hiç değildi. Ne eşyada, hatta ne de düşüncemde varoluşmuyordu. Kendi geçmişimin benden kaçmış olduğunu çoktan beri anlamıştım. Ama benim alanımın dışına kaçmış olduğuna inanmıştım. Benim gözümde geçmiş, bir çeşit emekliye çıkarma; bir başka varoluşma biçimi, bir tatil ve hareketsizlikti. İşi biten her olay, kendi kendine bir kutunun içine usulca giriyor ve bir fahri olay niteliği alıyordu. Hiçliği düşünmek bu kadar zordur işte. Ama şimdi anladım, eşyanın, görünüşünü aşan bir varlığı yok. Onların ardında... hiçbir şey yok.
Sayfa 132Kitabı okudu
Her an, ardından geleni getirmek için ortaya çıkar. Her âna, bütün varlığımla sarılırım. Onun yerine başkasının konulamayacağını, onun başkasına benzemediğini bilirim. Ama onu yitip gitmekten alıkoymak için bir şey de yapamam.
Reklam
Sessizlik. Sessizlik. Zamanın geçip gidişlerini, kayıp gidişlerinş duyumsamıyorum artık.
Aynada gri bir şey beliriyor. Yaklaşıp bakıyorum, kurtaramıyorum kendimi. Yüzümün yansısı bu. Yapacak işim olmadığı günlerde onu seyreder dururum. Gördüğüm bu yüzden, hiçbir şey anlamıyorum. Başkalarının yüzleri bir anlam taşıyor. Benimki öyle değil. Güzel mi yoksa çirkin mi, bunu bile söyleyemem. Çirkin galiba. Çünkü böyle olduğunu söylediler. Bana dokunan bu değil. Yüzüme böyle nitelikler verilebilmesine şaşırıyorum aslında. Bir toprak parçasına ya da bir kayaya güzel ya da çirkin demek gibi bir şey bu.
Kimi zaman hızlı, kimi zaman yavaş bir şeyler akıyor içimde: Dokunmuyorum, bırakıyorum gitsin. Sözcüklere bağlanamadığım için düşüncelerim çoğu zaman karmakarışık. Belirsiz ve hoş şekiller halinde ortaya çıkıyor, sonra kayboluyorlar, hemen unutuyorum onları.
Bazı insanlarda empati kurma zorluğu “narsisizm” gibi bir kişilik bozukluğundan kaynaklanır. Bu kişiler kendilerini kendi ihtiyaçlarına öyle kaptırırlar ki yakınlarının ihtiyaçlarına karşılık vermeyi hiçbir zaman öğrenemezler.
Sayfa 238Kitabı okudu
Hepimizin özgür iradesi vardır ama ancak gözlerimizi, geçmişimizin ve bugünümüzün gerçeklerine açtığımız zaman özgür iradeden olabildiğince yararlanırız.
Sayfa 205Kitabı okudu
125 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.