Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
148 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Deməli bu kitab iki hissədən ibarətdir: 1. Dao De Çinq 2. İç bölümlər Birinci hissənin yazarı Lao Tzı həmçinin daosizmin yaradıcısı sayılır. O, ömrünün sonlarına yaxın Çini tərk etmək qərarına gəlir və sərhəddə sərkərdə onun çox müdrik bir insan olduğunu anlayıb bir xahiş edir. Xahiş ondan ibarətdir ki, Lao Tzı ölkəni tərk etməzdən öncə öz müdrikliyindən miras qoymalıdır. Bir gecəyə 5000 heroqlifdən ibarət kitab yazaraq ölkəni tərk edir. Bu kitab daosizmin ilk kitabı olur. İkinci hissə isə Çjuan Tzıya aiddir. O, Lao Tzının davamçısı olaraq daosizm fəlsəfəsini daha da inkişaf etdirir. Qələmə aldığı kitabdan ən əsas hissə "İç bölümlər" başlığı ilə bu kitaba daxil edilib. "Otuz mili bir təkərdə birləşdiririk. Mərkəzindəki deşik onu yararlı edir. Gildən qab düzəldirik. Daxilindəki boşluq onu yararlı edir. Qapı, pəncərə düzəldirik ki, ev olsun. Lakin evin də yararlılığı daxilindəki fəzaya görədir. Həqiqətən, biz mövcudluqla əlləşirik, Yararlılıq isə yoxluqdan gəlir."
Daosizm
DaosizmLao Tzu · Teas Press · 201738 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Metinler Üzerine
Zhuangzi Metinleri tarihimizden yaklaşık olarak 1700 sene öncesine dayanmaktadır. Uzak Doğu öğretilerinde mükemmel insanın tanımını bir ölçüde anlamayı, bilge kişi ve üst insanın birbirine zıt yönleriyle tanımlar ve kişi karakterleri ve davranış biçimleri erdem içerisinde yorumlanmaktadır. Daoizm felsefesi, bu anlamda batıdaki diğer yansıması olan stoacılıkla örtüşmektedir. Daha önce Seneca, Cicero gibi düşünürlerin eserlerinde erdem sahiplerinin değişmez özelliklerinin Zhuangzi Metinleri'nde tekrarlandığını düşünmekteyim. Aslında hemen hemen aynı yüzyıllar içerisinde Dünya'nın ayrı uçlarındaki varlığını sürdüren bu akımların, birbirinden belki haberli belki habersiz şekilde paralel tanımlamalar yapmaları oldukça dikkat çekici olduğu fikrindeyim. Felsefenin sistematik düşünce içerisinde tanımlanması birçok akademisyence kabul görüyorken bu metinlerin ne ölçüde felsefe litaratüründe değerlendirileceği belirsiz olsa da kitabın vurgulu dili neticesinde, okuyucunun erdem konusuna yakınlık hissiyle beraber kitabı başucunda tutması için bir neden olarak değerlendirilebilir. Zhuangzi Metinleri çevirisini oldukça akıcı ve anlaşılır bulsam da Çince isimlerin latin alfabesiyle yazılması ve Türkçe okunması sırasında sorunların olması bir süre sonra isimleri doğru şekilde okumadığınızı düşünmenize neden olabilmektedir. Bu nedenle okuma sırasında bölünmelere düşülebilir.
Zhuangzi Metinleri
Zhuangzi MetinleriChuang Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202066 okunma
Reklam
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
CHUANG TZU’NUN KİTABI Chuang Tzu'nun Kitabı, MÖ 4. yüzyılda yaşamış Chuang Tzu'nun öğreti, hikaye, alegori, diyalog ve hicivlerinden oluşuyor. Lao Tzu'nun Tao Te Ching'i ile birlikte Taoizm'in iki temel kitabından biri sayılıyor. Normalde felsefe okuyan biri değilim ama kitap hoşuma gitti. Taoizm oldukça ilginç bir felsefe ve bu kitapta da yeterince derin bir şekilde işleniyor. Tao ve Yin-Yang'ın yanında Çin kültürü, mitolojisi ve geleneksel dinini de merak ediyorsanız okumanızı öneririm.
Chuang Tzu’nun Kitabı
Chuang Tzu’nun KitabıChuang Tzu · Biblos Kitabevi · 201221 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Okuyup Buraya Giremediklerim
Zhuangzi - Türkçesi Çuangzi diye okunan bu filozof stoacılar gibi bir yaşamı önerir. Ağır bir felsefi terim içermemekle birlikte batı felsefesi gibi kafa karıştıcı terimlerle örülü değildir. Doğada yaşandığından, ana konu doğa ve insan doğasındaki uyum olduğundan genellikle filozofun yaşamında karşılaştığı olaylar basitleştirilmiştir. Kitabım
Zhuangzi Metinleri
Zhuangzi MetinleriChuang Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202066 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Çin Dili ve Edebiyatına ilk başladığımda Çin felsefesi adına değerli hocalarımızın bize ilk öğrettiği şey Dao ekolüydü. Batının Taoizm dediği ancak doğru kullanımın Dao ekolü veyahut Daoizm olduğuydu. Kitabın çok değerli Giray Fidan tarafından yapılmış ve isimlerin ve ekollerin Batı diline uygun olarak değil de Çin Pinyin sistemine uygun olarak çevrilmiş olması benim bu kitabı hazmetmemi kolaylaştırdı diyebilirim. Tez konuma çalışırken bolca okuduğum Dao ekolünü bu kitapta derinlemesine işlemiş olduğunu görmek ve hatta tez konumun dahil olduğu hikayeleri okumak beni bu kitabı sevmeye iten etkilerden bir diğeriydi. Sanırım bu kitap Çin felsefesini ve Çin ekollerini çok iyi bilmeyen biri için kafa karıştırıcı olabilir. Ama benim için üzerine çalışacak değerde, çok kıymetli bir kitap.
Zhuangzi Metinleri
Zhuangzi MetinleriChuang Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202066 okunma
103 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kitabı ve isminin anlamını en iyi şu şiir anlatıyor: Meyve vermeyen bir ağaç kadar faydasız olsun bu yazdıklarım. Dallarını meyvesine tama edip kimse taşa tutmasın. Bu yazdıklarım çok budaklı, çok bükümlü bir ağaç kadar faydasız olsun. O zaman marangozlar kesip biçmeye değer bulmaz böyle bir ağacı. Dokusu gevşek, gözenekleri geniş, reçinesiz bir
Faydasız Yazılar
Faydasız Yazılarİsmet Özel · Şule Yayınları · 2000302 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Tao öğretisinin iki kurucu babasından biri . kısa fragmanlar ile tao felsefesinin temel ilkelerini anlatan bir öğreti kitabı . bu anlatım konulara ayrılmış bir anlatım tarzı değilde daha çok şiirsel bir anlatım şeklinde . aslında hiçbir dini ritüel ve ideoloji barındırmaması sayesinde herkesin taraf olmadan okuyacağı rahatlatıcı bir yapıt . daha önceden Taocu luk ile ilgili bir kitap okumayanlar için ; tao felsefesinin ( kabaca) özünde barındırdığı "boşluğun anlamı" ve bazen bireyin pasif halinin aktif halinden daha yararlı olduğu fikirlerini barındıran bir düşünüş şekli ( çok kaba hatları ile söylemek gerekirse). Örn:"zengin olanın zenginliğini korumak için kasası olur , kasa olan yerde de hırsız olur" tarzında fikirler . diğer kurucu baba olan "Chuang tzu " ise daha uzun hikayeler şeklinde öğretilerini yayar ( ki onuda okumayı tavsiye ederim) . bu arada Lao Tzu 'nun tarihte bir kişi olmadığı , anonim yazarların bilgilerinin birleştiği bir isim olduğu iddiası da vardır . bu iki kurucu baba nın yapıtlarına , günümüze gelene kadar takipçileri tarafından eklemeler yapıldığıda bir gerçektir . iki yazarında düşüncelerinin aktarıldığı kitaplarda ki fragmanların bazen çeliştiğini zamanla sizde görebilirsiniz .
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,829 okunma
238 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
"Ben de düşünüyorum, dolayısıyla varım, ama kimim? " Puslu kıtalar atlası okumayı erteledigim kitaplardan biriydi biraz pişmanım.Daha önce okumuş olmayı dilerdim .Kitap tarih, coğrafya, felsefe ve imgelerin kullanıldığı fantastik bir roman . Kitabı okurken şu hikaye geldi aklıma taoist bir filozofun en ünlü hikayelerinden bir tanesi şudur : "chuang tzu bir kere rüyasında bir kelebek olduğunu gördü. Uyandığında ise kelebek olduğunu düşlemiş bir insan mi yoksa insan olduğunu düşleyen bir kelebek mi olduğunu bilmiyordu"
Puslu Kıtalar Atlası
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202048,5bin okunma
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.