Bugün hâkim olan zihniyet materyalizm, maddî çıkar­cılık, sömürücülük, nüfuz altına alma, hammadeleri is­tilâ etme felsefesidir.
Sevmek de çıkarcılık değil mi? Karşındakini değil, yaşattığı duyguyu seviyor insan. O halde yine kendini seviyor insan.
Reklam
Vasatlık, namussuzluk ve çıkarcılık kural oldu.
Narsizim, çıkarcılık, hızlı tüketim, istenilen her şey kolayca ulaşma yollarının artışı, hedonizmin yaşam tarzı haline gelmesi gibi etkenler sürekli tatmin arayan ama istediği tatmine bir türlü ulaşamayan insan modelini ortaya çıkarmıştır.
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Aldous Huxley
Aldous Huxley
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya.. Uzun zamandır okumak istediğim ama okumaya şimdi fırsat bulabildiğim bir eser oldu ve daha öncesinde okumamış olduğuma sevindim çünkü modern insanlığın meta karşısındaki sömürüsünü anlatan, değersizleştirici bir distopya. Distopyaların her zaman insanların bilinçlerini açtığını düşünürüm ve klasiklerden daha çok okunmaları gerektiğine inanırım. Varolan tezleri sorgulamamız amacıyla anti-tezlere ihtiyacımız vardır entelektüel uyarımın aktifleşmesini sağlayabilmek için... Aslında anlatılan olguyu günümüzde de yaşıyoruz; insan değersizleştiriliyor ve tek tipleştiriliyor (estetik veya ideal beden algısını da düşünebiliriz), her şey satın almak ve eskiyenin hemen değiştirilmesi üzerine oluşturulmuş bir tüketim sistemi. Değerimiz sahip olduğumuz eşyaların parasına göre biçiliyor. İnsan ilişkilerinin niteliksizliği ve çıkarcılık kısmına girmek bile istemiyorum ama postmodern bir insan olarak; neden bunu seçtiğimi Cesur Yeni Dünya ile çok daha iyi anladım. Herkesin okuması gerektiğine kalpten inanıyorum.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,8bin okunma
“İnsan beyninin çıkarcılık eğilimi yaratıcı gücünün kaynağı ve temelidir…”
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.