Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tasavvuf, Allah Teâla'yı layıkıyla tanımak, O'na sağlam bir şekilde kulluk etmek, kulluğu da hayatı boyunca yapmaktır. Tasavvuf, güzel ahlâkı yaşamak içindir. Cüneyd-i Bağdâdî hazreti tasavvufu, her kötü huyu terk etmek, iyi ahlâk ile ahlâklanmak olarak tarif edilmiştir. Tasavvuf, çok uzun bir yoldur. Tasavvuf, nefsin ve şeytanın insan yollarını genişlettiği bir yerde Allah'ın emrettiği hakikate yapışmaktır.Tasavvuf, Allah'ın nimetlerine kanaat getirip hoşnut ve razı olmaktır. Tasavvuf, Allah'ın gönderdiğin nimetlere değil, onun sahibi Allah Teâlâ'ya yönelmektir. Çok uykusuz kalarak çok ibadet tasavvuf değil, bunlarla Allah'ın aşkı, korkusu, muhabbeti meydana gelirse tasavvuftur. Tasavvuf, ibadetlere yapışmadan, ahlâkı güzelleştirmeden, kader-i ilâhiyeden hoşnut ve razı olmadan ele geçmez.
Cüneyd-i Bağdâdî k.s. Hazretlerine sordular: -Allah teâlâ'yı görmek ister misin? Hayır, dedi. Neden diye sorulunca Hazreti İmâm şöyle cevap verdi: -"Musâ aleyhisselam Allahı görmek istedi ama görmedi. Efendimiz ﷺ ise böyle bir taleb de bulunmadı ama gördü." (Keşfu'l-mahcub,366)
Reklam
Bir derviş, ârif bir zâta sorar: “–Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri mi, Bâyezîd-i Bistâmî Hazretleri mi daha büyüktür?” O zât şu cevabı verir: “–Bu iki velî arasındaki fazîlet büyüklüğünü tayin edebilmek için onlardan daha büyük bir velî olmak lâzımdır...” (Ahmed Eflâkî, Menâkıbu’l-Ârifîn, II, 225)
Dindarlığını Merak Eden Yalnız Kaldığındaki Haline Baksın..! Cüneyd-i Bağdadi
164 syf.
8/10 puan verdi
Prof. Dr. Süleyman Uludağ, tasavvuf dünyasına ait eserleri ile tanınıyor. Günümüz tasavvuf yazarları arasında önemli bir yere sahip ve alanın duayenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Çalışmaları ile tasavvufu doğru anlatmayı ve tanıtmayı amaçlayan Uludağ, bu alanda onlarca eser kaleme almış. “Cüneyd-i Bağdâdî” eserinde Uludağ, tasavvuf dünyasının ilklerinden ve önemli şahsiyetlerin biri olan Cüneyd-i Bağdâdî’yi anlatır. Cüneyd-i Bağdâdî, 830-910 yılları arasında yaşamış olup, tasavvufun ikinci nesil isimleri arasında yer alır. Tasavvufun muhtevasını anlatır, tasavvuf terimlerini açıklar ve tasavvufun nasıl daha doğru olarak yapılabileceğini izah eder. Cüneyd-i Bağdâdî’nin çağdaşı Bâyezid-i Bistâmî tasavvufta sekr/cezbe yani sarhoş olma halini ön planda tutar. Cüneyd-i Bağdâdî ise tasavvufta sahv, yani ayık olma halini ön planda tutar. Cüneyd-i Bağdâdî için doğru tasavvuf, ilim ile birleştirilmiş ve Kuran ve hadis çizgisinden çıkmayan tasavvuftur. Bu anlayış Cüneyd-i Bağdâdî’nin, İbn Teymiyye gibi isimler tarafından takdir edilmesini sağlar. Cüneyd-i Bağdâdî, ilim ile birleştirilmemiş cezbeli tasavvufu tasvip etmez. Müritlerinden biri olan Hallâc-ı Mansûr’u bu sebeple dergâhından kovar. Tasavvuf, doğru anlaşılması gereken, ilim ile birleştirilmesi elzem, Kuran ve sünnet çizgisinden çıkmaması zorunlu olan bir durumdur. Tasavvuf yaptığını zanneden bir kişi bu kriterlere mutlaka uymalıdır. Yoksa behemehâl ömrü boşa geçer…
Cüneydi Bağdadi
Cüneydi BağdadiSüleyman Uludağ · Tdv - Türkiye Diyanet Vakfı · 20206 okunma
Cüneyd-i Bağdadi şöyle der; "Tevbenin üç anlamı vardır. İlki, suçluluk ve pişmanlık; ikincisi, alışkanlıklardan kurtulma; üçüncüsü, kişinin kendisini haksızlık ve husumetten arındırmasıdır." Gazzâlî'ye göre de insan, tutku ve dürtülerine mağlup olabileceği için eksiktir. Ancak akıl ve zekanın tutkulara gem vurmasıyla olgunlaşır.
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
İbn Teymiyye için tasavvuf düşmanı olduğunu söyleyen kişiler ve çevreler bulunmaktadır. Oysa İbn Teymiyye, ömrünü bidatlerle mücadeleye adamış, İslam’ı Kuran ve hadis çerçevesinde değerlendirmiş, Kuran ve hadiste bulunmayan şeyleri reddetmiş bir isimdir. Kendisi asla tasavvuf düşmanı olmamış, başta Cüneyd-i Bağdâdî olmak üzere tasavvufun
Fark
Farkİbn Teymiyye (Ahmed b. Abdulhalim el-Harrani) · Pınar Yayınları · 201547 okunma
Allah kuluna çok fazla soru sormaz, sadece şunu sorar: “Ben seninleydim, sen kiminleydin” Cüneyd-i Bağdadî Hz.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.