Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sûfi taifesinin efendisi, tarikat ve hakikat erbabının imamı Cüneyd-i Bağdâdî [kuddise sirruh] şöyle demiştir: "Resûlullah'ın (sallallahu 'aleyhi ve sellem) izinden gidenlerin yolları dışında, tüm yollar kapalıdır" Yine şöyle buyurmuştur: "Kim Kur'an'ın çizdiği sınırları korumaz ve hadisleri bilmezse bu işte
Sayfa 41
Cüneyd (el-Bağdadî) şöyle der: ‘Bir kimse, bin güvenilir insan tarafından zındık diye suçlanmadıkça hakikat derecelerine yükselemez.’ Onların inkâr edilişi, Allah’tan sadece kendilerinin bildiği şeyleri öğ­renmiş olmalarından kaynaklanır. Onlar, Ali b. Ebû Talib’in eliyle göğ­süne vurup dile getirdiği bilginin sahipleridir: ‘Burada öyle ilimler var­dır ki, keşke onları taşıyacak kimseler bulabilseydim.’
Reklam
Köprüden Önce On Çıkış!
Allah adamının üç vasfı vardır: Toprak gibidir; iyiye de kötüye de iyilik eder. Bulut gibidir; iyiyi de kötüyü de gölgelendirir. Yağmur gibidir; sevdiğini de sevmediğini de ıslatır. (Cüneyd-i Bağdadi)
Büyük veli Cüneyd-i Bağdâdî (k.s), bu mühim konuya şöyle dikkat çekmiştir: "Manevi terbiyeye giren kimseyi Hak yolunda gerileten, manevi yükselmesini engelleyen ve yolunu tıkayan şeylerin çoğu, başlangıç halinin ve niyetinin bozukluğundan kaynaklanır."
İlim edinmek, insana kendi haddini bildirir; kim de kendi haddini bilirse, kulluk ona kolaylaşır. Cüneyd-i Bağdadî hazretleri
Cüneyd-i Bağdâdî hazretleri: "Binâenaleyh bir adamın hâli, yolu, işi Kur'an'a, hadîse aykırı ise o sahtekârdır, yalancıdır."
Sayfa 373 - Server YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Yeni bir şey mi arıyorum, asıl o şeyi mi anıyorum? Önemli olan bu. Cüneyd-i Bağdadi "Aramakla bulunmaz, ama bulanlar ancak arayanlardır." demiş. Beni sosyalist olmaya iten etkenler Müslüman olmaya da itti. Ben aynı yol üstünde yürüyüp Müslüman oldum.
Cüneyd-i Bağdâdi şöyle der: “Otuz yıl ben kalbimi gözledim. On yıl da kalbim beni gözledi. Yirmi yıl kadar oldu, ne ben kalbimden haberdarım ne de kalbim benden..
Sayfa 141Kitabı okudu
Nefsin Tahriki İle Şeytanın Vesvesesi Arasındaki Fark Şudur :
Cüneyd-i Bağdâdî Hz.bize nefis ve şeytanın tuzakları bağlamında çok önemli bir hususu beyan ediyor : Nefsin tahriki ile şeytanın vesvesesi arasındaki fark şudur: Nefis bir şeyi istedi mi onda ısrar eder, bu engellenince de bir süre sonra yine aynı isteğine döner ve muradına kavuşana kadar buna devam eder. Ama şeytan seni bir şeye davet eder de, sen bunun zıddı olan bir şeyi yaptın mı, artık o seni buna davet etmekten vazgeçer.Başka bir şeye tahrik eder.Zira İblis'in amacı sana belli bir günahı değil,herhangi bir günahı yaptırmaktır.
Bazen bir taş sadece taş değildir
Bazen bir taş sadece taş değildir, Haceru'l-Esved gibi. Bazen bir ev sadece ev değildir, Beytullah gibi. Bazen bir ağaç sadece ağaç değildir, Tûbâ ve Hannâne ağacı gibi. Bazen bir şehir sadece şehir değildir, Mekke, Medine ve Kudüs gibi. Bazen bir kabir sadece kabir değildir, Ravza-i Mutahhara gibi. Bazen bir kitap sadece kitap değildir,
Reklam
İnsanla Allah Arasındaki Dört Deniz, Cüneyd-i Bağdâdi
Bir dostunun. "Nasıl davranıldı sana?" sorusunu şöyle cevapladı rüyada: "Tüm işaretler uçtu, ibareler kayboldu, ilimler tükendi, her şey bitti. Bize sadece seher vakti kıldığımız iki rekât namazın faydası dokundu!"
Sayfa 274Kitabı okudu
Cüneyd-i Bağdadi'ye "Sabır nedir?" diye sorduklarında hazret şu cevabı verir: "Yüzünü ekşitmeden acıyı yudumlamaktır".
Şükür nedir?
Cüneyd-i Bağdadi Kuddise Sirrûh Hazretleri’ne: “- Şükür nedir?” diye soruldu. “- Şükür, Allah Teâlâ'nın verdiği nimetlerle günah işlemeye yaklaşmamaktır. Yani Allah Teâlâ'nın verdiği nimeti harama sarf etmemektir!” buyurdu.
Cumanın hayır ve bereketi üzerimize olsun🌹 “Hakiki doğruluk, yalandan başka hiçbir şeyin seni kurtaramayacağı çok önemli bir hususta doğru söylemendir.” Cüneyd-i Bağdâdî [kuddise sırruhû]
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.