Darısı başına.
Eski geleneklerimizden biri de düğün öncesinde veya sonrasında gelinlerin başına buğday, şeker, darı, para saçmaktı. Özellikle evlilik çağında olanlara "Darısı başına" denmesinin ve bu deyimin anlamının dilimize oturmasının nedeni budur.
Sayfa 112 - Ötüken
Bak ellerim, sanki Züleyha'nın elleri, Parmaklarımda Yusuf'un hisleri Ne yana baksam, aşkın vechi Bakan her göz, O'nun gözleri.. Her çağırana lebbeyk derim, Sesler O'nun sesleri... Ne ilim, ne taat, Acizliğimden gayrı, Sunacak nem var? Aşkımda acizliğimin izleri... Hani daha meşk edecektik? Dârı dünya aşığa hâr.. Beni Sana yakìn edecek, Binleri aşmış acizliğimden gayrı; Benim olan nem var?
Reklam
Tarım-Tarla-Darı
"Tarım" ve "tarla" kelimeleri kendisinden türetilen "darı"nın etimolojisi onun, İskit-Türk kültüründeki mühim konumuna işaret etmektedir.
Sayfa 98
Tahıl tüketimi açısından İskit-Türk beslenme alışkanlığı darıya dayalıdır. Bu durum, arkeolojik buluntulara ve yazılı kaynaklara yansımıştır. Örneğin, 2014 yılında yayımlanan bir bilimsel makalede ortaya koyulduğu üzere, Turfan Uygur Bölgesindeki Yanghai Mezarlığında bulunan (II. bölge M213 nolu mezar) bir erkek gömüsünde çeşitli eşyalar ve malzemeler yanında, darı ile dolu bir de çömlek bulunmuştur. Mezar MÖ 805 yılı civarında tarihlendirilmiştir.
Sayfa 97
Bambaşka [Gazel-i Mutavvel 16 Beyit] 2023 Mayıs 28-22:58 Murâd almaksa maksad sohbetin efkârı bambaşka Felekten çalmışız bir gün demin esrârı bambaşka Neyin derdindesin vâiz gülistândan habersizsin Sevenler verd için katlandı elbet hârı bambaşka. Yed-i hûbân değer
Kuştan korkan darı ekmez, eksede korkuluk dikmez.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.