Kelimelerin Serüveni

Alp Paksoy
Kahve yokken “kahverengi”ne ne deniyordu? “Unutmak” kelimesi sahiden “un”dan mı türemiş? “Deniz, tanrı, ırmak, höşmerim”in nasıl bir ortaklığı olabilir? “Begüm” sözcüğüyle “beğenmek” kelimesinin bir ilişkisi var mı? Manisa’nın Alaşehir ilçesiyle Philadelphia adaş mı? “Affetme”nin Türkçesi gerçekten yok mu? Azami kaç kelime “ayak” anlamındaki “pa”dan türemiş olabilir? “Götürmek” sözcüğünün kökü nedir? “Avukat” ile “yalan”ın herhangi bir münasebeti olabilir mi? Tuhafiyelerde tuhaf şeyler mi satılır? “Eğitim” mefhumunun “eğip bükme”yle teması nedir? Bunlar ve bunlar gibi yüzlerce kelimenin açıklandığı bu eserde, etimolojinin dipsiz deryasında maceradan maceraya sürükleneceksiniz. “Türk dilinde yazılmış bir eser, hiç şüphesiz, Türk milletinin eseridir.” der Reşit Rahmeti Arat. Bu yüzden bu eser, değerli okuyucuların ve kelimelerin bilinmedik âlemlerine beni daldırıp Türkçenin benzersiz kâinatında bana muhteşem seyahatler sunan yüce Türk milletinindir. İyi yolculuklar.
126 sayfa

10/10 puan verdi
“KÖK, Kelimelerin Serüveni…”
Başta etimoloji meraklıları olmak üzere, Türkçemizin güzelliğine bir kez daha hayran olmak isteyenler için bu bir başucu kitabı. Bizim sanıp başka dillerden alıp dilimize yerleştirdiğimiz bir sürü kelimenin kökeniyle birlikte hikâyesi de anlatılıyor. Dillerle uğraşan biri olarak bildiklerim çoğunluktaydı, ama bilmeyip şaşırdıklarım da oldu. Özellikle doğru bildiğimiz yanlışlar konusunda oldukça faydalı. Kitabın bir güzel yeri de, şüphesiz dilimizle ilgili ara ara siyah sayfalara kondurulmuş özlü sözlerdi.. Günlük hayatta sıkça kullandığımız kelimeler, eski Türkçe olup artık kullan(a)madığımız kelimeler, tabirler, deyimler, ev aletleri, şehir adları, organ-uzuv adları, aylar ve günlerin anlamları, vs. Hacmine nazaran ziyadesiyle bilgi yüklü ve eğlenceli bir dile sahip bir kitap. Böyle keyifli bir kitap okumamıştım, yazar yer yer esprilerle kitaba renk kattığı için de beğendim. Kelimelerin serüvenini merak edip, kitapla bu yolculuğa çıkmak isteyen herkese tavsiye ederim. Yazarın yakın zamanda ‘
Hatırla
Hatırla
’ isminde bir etimoloji kitabı daha çıkmış, onu da listemize alalım.. Son olarak kitaptan bir alıntı bırakalım: “Türkçe, tek bir ekle yalnızca bir kelime türeterek ‘Benden bu kadar der mi?” (demez tabii ki). Zengin Türkçemizin kıymetini her geçen gün daha da anlamak dileğiyle…
10/10 puan verdi
"Kitaba Türkolog gözüyle bakanlar" eksiklikler bulmuş, ben de bir filolog gözüyle bakayım dedim: Yazar, verdiği kelimelerin anlamlarını ayrıntılı bir şekilde ele alıp etimolojiyi akademik üsluptan sıyırıp güzel bir dille anlatmış. Bu kitap bir sözlük olmadığı için eksik bulmak/aramak manasız olur. Kitabın içinde yer alan "sıfr" kelimesinin Arapçasının soldan sağa yazılması da bariz bir mizanpaj hatası (En azından ikinci baskısında bu hata yok). Yayıncılıkla ya da akademiden dolayı PDF'yle ilgilenen herkes bilir ki PDF'ye çevrilen dosyalarda özellikle Arapça kelimeler otomatikman soldan sağa çevrilir. Tüm bunlar haricinde, bir solukta okunurken okuyucuyu fazlaca bilgiye boğacak bir kitap olabileceğini düşünmezdim. Köken bilgisi, esprili bir dille ve herkesçe anlaşılabilecek şekilde anlatılmış.
Puan vermedi
Alp Paksoy - KÖK
Daha önce Prof. Doğan Aksan'ın "Türkçe'nin Gücü" kitabını okumuştum(alıntı yapmadığım ama yakında yapmak istediğim bir kitap). O günden beri Türkçe'ye hassasiyetim, Türkçe sözcüklerin yapısına ve kökenine olan merakım giderek arttı. Bu kitapla yani Alp Paksoy'un "Kök" kitabıyla da edebi bilgisine güvendiğim bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Çok çabuk bitirilebilecek, çok zevkli, doyurucu bir kitap. Tıpkı bazı yemeklerin az porsiyon olup da yine de doyurucu olması gibi. Bazı Türkçe sözcüklerin kök yapısı ve tarihi gelişimi hakkında aradığınızı bulabilirsiniz. Lisedeyken Türk Dili ve Edebiyatı dersinde dilin canlı bir varlık olduğunu, sürekli değişip geliştiğini ve diğer dillerle etkileşim içinde bulunduğunu öğrenmiştim. Hal böyleyken; bu değerli kitapta da bazı sözcüklerin, diğer bazı dillerin sözcükleriyle olan kök ilişkisini de öğrenmiş olacaksınız. Sözcüklerin kökenine ilgi duyan okurların kesinlikle yararlanabileceği önemli bir eser.
KökAlp Paksoy · Ötüken Neşriyat · 2019595 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.