Başucumda bulunan; muhteşem, geçmiş ve günümüze fazlasıyla ayna tutan bir kitap bırakıyorum buraya.
Ağdalı imgelere yer vermesinden kaynaklı,yer yer sıkıldığım doğrudur Sevgili Clarissa P. Estes'in bu kitabı 25 yılda tamamladığını ele alırsak bir solukta okunacak bir kitap olmadığı aşikar.
Clarissa Pinkola Estes;Travma sonrası uzmanı, yazar ve aynı zamanda Cantadora -hikaye toplayıcısı- olarak bilinir.Geçmiş zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan Öykü,masal ve efsaneleri bu kitapta derleyip incelemelerde bulunmuş. Kitap 19 öyküden oluşuyor, istediğim öyküden başlayıp yorumlayabilmem en beğendiğim nokta.
Peki kitabın ismi neden "Kurtlarla Koşan Kadınlar"
Çünkü Estes’e göre esasında kadınların ve kurtların birçok ortak özelliği vardır. İkisi de vahşi, sezgisel, sadık, koruyucu, özgür, cesur, taciz edilen, dışlanan, asil ve güzeldir.
Bir kadının gerçekten kendi olarak var olma savaşını kazanması, sezgileri ve içinde uyuyan vahşi varlığı uyandırmakla mümkündür demek istiyor Estes. Peki sezgilerimiz ve özlem duyduğumuz vahşi'yi neden uyandıramıyoruz?
Bazen sıkışıp kaldığımız kalıpları kıramama cesareti,bazen toplum tarafından kabul görme çabası yada dışlanma korkusu ama bence en önemlisi genetiğimize kodlanmış "değiştiremiyorsan biat et"kültürü.(Sezgilerinin canı cehenneme)
Estes Öykü ve efsanelere başvurarak bilinenlerin aksini sorgulamamız açısından bize ışık tutuyor.Bahse girerim öyküleri bu şekilde hiç okumadınız
Sorgulama yetimi en çok çalıştıran, Mavi Sakal hikayesiydi.Küçük kardeşin Mavi Sakalı'n aslında o kadar korkunç olmadığına inanmak isteyip evlenmesi; Küçüklükten bu yana bize aşılanan nazik ol ve bazı durumlarda olay korkunç olsada arada tolöre et subliminalleri Safdil kapıyı açmasaydı, belki saf temiz bir kadın olarak yaşamaya devam edecekti Mavi Sakalın