88 syf.
7/10 puan verdi
Halil Cibran
Halil Cibran
dan okuduğum ikinci kitap Kırık Kanatlar..
Ermiş
Ermiş
ile şiirsel bir dille tanımıştım Halil Cibran’ı. Bu eserde de şiirsellik olması yazarın tarzını güzel yansıtıyor. Kitapta bir aşk hikayesi üzerinden, doğunun; toplum yapısı, kadına bakış açısı, değer yargıları ve “din” adı altında toplumun sömürülmesi işleniyor. Kitabı iki açıdan değerlendirebiliriz: Birincisi aşk hikayesi ikincisi ise toplum incelemesi. Açıkçası toplumun değer yargılarının irdelendiği özellikle kırık kanatlar üzerinden yapılan kadın ve toplum benzetmesi çok güzeldi. O kadar çok cümlenin altını çizdim ki.. özellikle yazarın doğu toplumlarının bu gününe öngörüsü çok muazzam. Maalesef bu da ortadoğuda bazı şeylerin hiç değişmediğini ortaya koyuyor. Aslında hepimiz geçmişin bize dayattığı ağır geleneklerin altında ezilenlerden biriyiz Halil Cibran bunu çok güzel ifade ediyor. Gelelim olumsuz eleştiri kısmına: Kitabın somut kısmı diyebileceğim aşk hikayesi beni yordu diyebilirim. Hikayede eksik bir şey varmış hissiyatı veriyordu. Somut aşk konunun ağırlığını yeterince taşıyamamış gibiydi. Bir konu üzerinde çok fazla tanımlama ve benzetme yapılması bir cümle ile ifade edilecek yerin defalarca kez tekrarlanması yorucuydu fakat buna rağmen kitabın derin anlam taşıyan kısmına toplum eleştirilerine puanım tam. Bazı cümleler ise ciğerinize işliyor. Eleştirdiğim noktalara rağmen okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum okumak isteyenlere keyifli okunmalar dilerim.
Kırık Kanatlar
Kırık KanatlarHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20189,7bin okunma
236 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Başkahramanımız Ölüm
Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
kitabında yine yazım şekline alıştığımız yazarımız
José Saramago
José Saramago
nun "Ya ölüm olmasaydı?" sorusu etrafında oluşturduğu romanını okuyoruz. Kitabın içinde bir karakterin olmaması çok büyük bir eksi bence. Bunu incelememin başında kitapta eksikliği hep hissettim diye baştan söyleyeceğim. Sürekli birileri gelip geçiyor ama net bir şahıs yok
Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
Ölüm Bir Varmış Bir YokmuşJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202012bin okunma
Reklam
Mevlana, insanı küçüğüyle, büyüğüyle sever, saygı gösterir, insana layık olduğu değeri verirdi. Mevlana aşktır, edeptir, devlettir. Onun aşk ve marifet dünyasından söz açmak kolay olmadığı gibi, ölümünden bu yana yedi yüz yılı aşkın zaman içerisinde, hakkında en çok yazı yazılan, en çok konu edilen insan olduğu inkâr götürmez bir gerçektir.
Mevlâna da engin bir hoşgörü vardır.
Mevlâna, Allah sevgisiyle doludur. Yaratıcısını tanımayan ve O'nun hoşuna gidecek haller yaşamayan insana normal insan demek mümkün değildir insan yüreğindeki ilâhi aşk ateşini iman nurunu ve gerçeğin yüzünü görürse ancak o zaman yaşadığı çağın karanlığından kendini kurtarıp emin, güvendiği ellerde teslim bulur.
Gönül bilgisi, Mevlâna'nın eserlerinin özünü oluşturan aşk bilgisidir. Âşık insanın ulaşacağı son nokta kemal noktasıdır. Düşüncesinin, şiirinin merkezi aşktır. Mevlâna'dan taşan eserlere dönüşen sözler, aşkın eseridir.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.