Name

Çağımızın beşeri güç unsurları şunlardır ve şöyle üretilmektedir: En sonda finans, kapital, para gelir. Onu sanayi üretir. Sanayi teknoloji üretir. Teknolojiyi loji üretir. Lojiyi bilim üretir. Bilimi de sistemli düşünme olan felsefe üretir. Dolayısıyla çağımızda felsefe yani sistemli düşünme yoksa para sonucu da olmayacaktır.
Reklam
Dolayısıyla gerçeklik için söylediklerimiz ona bakış açımıza bağlıdır. Onun olması kendine aittir, ama ne olduğu hangisi olduğuna bağlıdır ve hangisi olduğu da bize bağlıdır.
Bu sıralarda insanların birbirlerini aramaları, bulmaları ve birbirlerinin içini seyretmeleri için konuşmanın neden muhakkak surette lazım olmadığını, neden bazı şairlerin boyuna, tabiatın güzelliği karşısında yanlarında konuşmadan gidecek birini aradıklarını anladım.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Halbuki o hiç de fevkalade bir adam değildi. Hatta pek alelade, hiçbir hususiyeti olmayan, her gün etrafımızda yüzlercesi görüp de bakmadan geçtiğimiz insanlardan biriydi. Böyle kimseleri gördüğümüz zaman çok kere kendi kendimize sorarız: "Acaba bunlar neden yaşıyorlar? Yaşamakta ne buluyorlar? Hangi mantık, hangi hikmet bunların yeryüzünde dolaşıp nefes almalarına emrediyor?" Fakat bunu düşünürken yalnız o adamların dışlarına bakarız; onların da işlemeye mahkûm birer damarları bulunduğunu, bunun neticesi olarak kendilerine göre bir iç alemleri olacağını hiç aklımıza getirmeyiz. Bu alemin tezahürlerini dışarı vermediklerine bakıp onların manen yapamadıklarına hükmedecek yerde, en basit bir beşer merak bu meçhul alemi merak etsek, belki hiç ummadığımız şeyler görmemiz, beklemediğimiz zenginliklerle karşılaşmamız mümkün olur. Fakat insanlar nedense daha ziyade ne bulacaklarını tahmin ettikleri şeyleri araştırmayı tercih ediyorlar.
Bütün mesele, etrafındakilerin onu tanımamasındaydı ve o da kendini tanıtmak için herhangi bir teşebbüste bulunacak adam değildi. Bundan sonra aradaki buzu çözmeye, bu insanların birbirlerine karşı duydukları müthiş yabancılığı gidermeye imkan yoktu. İnsanlar birbirlerini tanımanın ne kadar güç olduğunu bildikleri için bu zahmetli işe teşebbüs etmektense, körler gibi rastgele dolaşmayı ve ancak çarpıştıkça birbirlerinin mevcudiyetinden haberdar olmayı tercih ediyorlar.
Reklam
Reklam
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.