Bazı Eski Düşünme Tarzları İçin Yeni Bir Ad

William James
William James (1842-1910): Pragmatik felsefe okulunun kurucusu olan William James, aynı zamanda bir psikolog ve eğitimciydi. Öğrenimini Avrupa’da Almanca ve Fransızca olarak yaptı. 1869 yılında Harvard Üniversitesi’nden tıp doktoru olarak mezun oldu, ancak doktorlukla uğraşmadı. Daha sonra aynı üniversitede psikoloji dersleri vermeye başladı. Epistemoloji, eğitim, metafizik, psikoloji ve din konularıyla ilgilendi. Ders kitabı olarak yazmaya başladığı Psikolojinin İlkeleri 1890 yılında yayımlandığında hem psikoloji hem de felsefe alanında anıtsal bir eser olarak karşılandı. Felsefi görüşlerini anlattığı sekiz konferansın metinleri 1907 yılında Pragmatizm adıyla yayımlandı. Yazar “Bazı Eski Düşünme Tarzları İçin Yeni Bir Ad” alt başlığını koyduğu bu kitabını John Stuart Mill’in anısına ithaf etti.
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1907

224 syf.
Puan vermedi
Akılcılık idealizm ve iyimserlikle birlikte anılır. Tekilcidir; genelden ve evrensel olandan hareketle parçaların temsil ettiği bütünü ortaya koyar. Akılcılığı benimsemiş bir insan duygusaldır, dindardır, özgür iradeye vurgu yapar ve ilişkilerinde dogmatiktir. Karşıdan bakıldığı zaman yumuşak başlıdır. Diğer yandan deneycilik ise materyalizmle
Faydacılık
FaydacılıkWilliam James · Yeryüzü Yayınevi · 2003284 okunma
5/10 puan verdi
William James’in bu kitabını sipariş ederken “pragmatizm” felsefesini pek çok yönden kavramayı umuyordum. Fakat kitabı okumaya başladıktan sonra farkettim ki kitap okunabilir 168 sayfasında pragmatizmi yedi farklı başlık altında ele alıyor ve sayfaların çoğu genel olarak başka felsefeler ile karşılaştırmalar, alıntılar ve bitmek tükenmek bilmeyen nihayetinde de dikkat dağıtan metaforlar ile dolu. Bir felsefe kitabından beklentim anlattığı felsefi düşünceyi olabildiğince net bir şekilde akla yatırması ve bu şekilde okuru iknaya çabalamasıdır. Fakat W. James 1907 yılındaki konferanslarında vaktini daha çok karşı olduğu felsefi akımları eleştirmeye harcamış. Okuması kolay olarak başlayan sonra bi anda duvara çarpmış gibi sıkıcılaşan ve ardından tekrardan kolaylaşan bir kitap. Bir başlık bittikten sonra öbürünü okumak için çok fazla heyecan duyamadım. Bölümlerin hemen hepsinde pragmatizmin başlığa olan yaklaşımını son bir iki sayfada bulabiliyorsunuz, bu da önceki sayfaları okumanın bir bakıma “külfet” olmasına neden oluyor. Pragmatizmin çekirdek düşüncelerini öğrenmek için fena bir kitap değil fakat dediğim gibi öğrenilen şeyler pragmatizmin yüzeysel kısmı, pragmatizm adına ancak giriş kitabı olarak okunabilir. Çeviri gayet başarılı, çeviri notları anlaşılır ve bir dilbilgisi hatasına rastlamadım. KİTABIN İÇERİSİNDEKİ BAŞLIKLAR 1-Felsefenin Günümüzdeki İkilemi 2-Pragmatizm Nedir? 3-Pragmatik Açıdan Bazı Metafizik Problemlere Bakış 4-Bir ve Birçok (Okumanın en zor olduğu bölüm bence) 5-Pragmatizm ve Sağduyu 6-Pragmatizmin Hakikat Arayışı 7-Pragmatizm ve Hümanizm 8-Pragmatizm ve Din
168 syf.
Puan vermedi
Pragmatizmin öncüsü olan W. James'in dili hiç şüphesiz çok ağır. Kitabı okurken bir sürü not almak zorunda kaldım. Kesinlikle bir roman gibi okunmamalı.
Menfaatçilik:)
Pragmatizm.. Bazı sözcükler okunduğu anda zihnimizde belki de olumsuz emarelere neden olabilmektedir. Hele sonu 'izm' le bitiyorsa orda dur hele orda dur diyebiliyoruz. Çünkü pek aşina olduğumuz türden sözcükler değildir. Bazı kavramları ise birbirine karıştırdığımızdan adım gibi eminim. Söz gelimi pragmatizm ve egoizm mefhumlarini
215 syf.
5/10 puan verdi
İlk başlarda daha anlaşılır, sonlara doğru zorlaşan bir kitap. Ancak genel manada pragmatizme dair malumat edinilebilir. Özellikle günlük dilde kullanıldığı biçimde makyavelist, oppürtinist kavramlarını andıran bir yanlış anlamı olmadığını anlayabiliyorsunuz.
PragmatizmWilliam James · İletişim Yayıncılık · 2015284 okunma
6/10 puan verdi
William James’in, Parmanides ile Herakleitos’un sonu gelmeyen tartışmalarında arabuluculuk rolünü üstelenen Empedokles’e benzer şekilde, karşıt tezleri biraraya getirme çabasında olduğu ve bunu da kendi felsefesinin sosuna gerektiğince ve yeterince buladığı kitabı, Pragmatizm. Felsefesinin ise eklektik olduğu söylenebilir. Zira, okura birden fazla
Puan vermedi
"Fiilleri hangi pratik tarzda kavradığınıza bağlı olarak hem haklısınız hem haksızsınız" alıntısı tüm hayatımızın özeti niteliğinde. İnsanlarla olan tüm ilişkilerimizde yaşanan olumsuzluklar bakış açısına göre haklılık ve haksızlık kazanır. Görecelidir. Fikrimce ise haklı olma durumu mümkün değildir. Tüm irade bireyde saklı olmadığı bireyi evren yönlendirdiği için haklılık haksızlık durumları mümkün değildir. Tüm yaşamımız boyunca haklı da olmayacağız haksız da
Puan vermedi
Pragmatizmin kurucusunun dilinden faydaciligi okuyoruz. Konferanslarindan oluşutugu için aktarımı yavaslatsada, bilgi içerikli kitaplarda akıcılık çok beklenmemeli, bence.. Bu sebeple ara ara okumayı tercih ettim. Bir solukta roman gibi okunacak bir kitap değil. Faydaciligi; karşılaştırmalarla, atiflar, örneklerle anlatıyor.
8/10 puan verdi
Pragmatizm'in ne olduğunu, tanımını ve öğretisini, kurucusu sayılan filozofun bu akım hakkındaki görüşlerini ve özet olarak salt şekliyle faydacılığı anlatan bir eser.
168 syf.
10/10 puan verdi
William James (11 Ocak 1842, New York - 26 Ağustos 1910 ABD), psikolojide işlevselcilik hareketinin öngörücüsü, pragmatizmin öncüsü Amerikalı filozof ve psikologdur.

William James
William JamesYazar · 13 kitap
William James, (d. 11 Ocak 1842 - ö. 26 Ağustos 1910) pragmatizmin kurucusu olan ABD'li filozoftur. İrlanda asıllı zengin bir göçmen ailenin çocuğudur. Çocukluğu Avrupa'da seyahatlerde geçti. Önceleri düzenli bir öğrenim göremedi. Sonradan Harvard Üniversitesi'nde tıp ve tabiat bilimleri tahsili yaptı. 1869'da tıp doktoru, 1885'de Harvard Üniversitesi'nde profesör oldu. Burada fizyoloji, biyoloji, felsefe ve psikoloji dersleri verdi. İlk önemli eseri Psikolojinin Prensipleri'dir (1890). Felsefi sistemin esaslarını Pragmatizm (1907) adlı kitabında ortaya koydu. Felsefi görüşü pratiklik, faydalılık ve verimlilik kavramlarına dayanır. James'e göre bilgi, kişilik, bilinç, gerçek düşünce gibi şeyler faydalılık, verimlilik, pratiklik ölçüsüyle değerlendirilir. Mühim olan teori değil, iş ve uygulamadır; hayatta var olan, uygulanabilen ve bir etki meydana getiren şey gerçektir. Zihnen ve soyut olarak ne kadar doğru olur veya görünürse görünsün pratiği olmayan ve hayatta bir etki meydana getirmeyen şey bir değer ifade etmez ve gerçek de sayılmaz. ABD'deki ilk psikoloji laboratuvarını oluşturmuş olan James, pragmatizm, "sonuçlar nelerdir?" diye sormakta ve düşüncenin yüzünü, eylem ve geleceğe yöneltmektedir. Nitekim James, yaşamı doğrudan ilgilendiren somut olgulara, eylemlere, insanın yaşamını şimdi ve yakın gelecekte doğrudan etkileyen güç ve eyleme önem vermiştir. O, yararlılıkla, yalnızca bireyin maddi ihtiyaçlarının karşılanmasını değil, aynı zamanda insanın ve toplumun gelişmesine katkıda bulunan her şeyi anlatmak ister. Bu anlamda din, James'e göre, tümüyle doğrudur ve din konusunda, dinin sonuçlarına bakarak yargıda bulunmak gerekir. O, dinin metafizik bir değere sahip olup olmadığını bilmediğini söyler. Fakat din, James'e göre, her durumda yararlı bir varsayımdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.