197 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
“köşede dursun” yazıları.
“Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burjuvazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içimizde taşıyoruz.” Domitilia, Catavi kalay madeninde sadece bunları söyledi ve ardından diğer dört kadın ve yirmi çocukla birlikte başkente geldi. Açlık grevine Noel'de başladılar. Kimse onlara inanmadı. Birçok kişiye bu güzel bir şaka gibi göründü: “Beş kadın bu şekilde diktatörlüğü devirecek!” ... Beş kadın askeri diktatörlüğü devirdi.”(s. 79) • Merhaba, okurken bolca dellendiğim fakat gururlanmalı burukluk da hissettiğim aynı zamanda da feminist yüzdemi fulleyen bir okuma oldu. Arka kapakta şöyle bahsedilmiş: “Eduardo Galeano yine dünyanın bütün köşelerini dolaşarak, kadınlar şahsında bir insanlık tarihine davet ediyor okuru. Yalnızca tekerrürden ibaret olmayan, çomak da sokulabilen bir insanlık tarihine...” • Başta tüm kadınlar olmak üzere ilgilisine tavsiye edilir :)
Kadınlar
KadınlarEduardo Galeano · Sel Yayıncılık · 20202,096 okunma
"Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burju­vazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içi­mizde taşıyoruz." Domitilia, Catavi kalay madeninde sadece bunları söyledi ve ardından diğer dört kadın ve yirmi kadar çocukla birlikte başkente geldi. Açlık grevine Noel'de başladılar. Kimse onlara inanmadı. Birçok kişiye bu güzel bir şaka gibi göründü: "Beş kadın bu şekilde diktatörlüğü devirecek!" Papaz Luis Espinal onlara ilk katılan kişi oldu. Kısa sürede tüm Bolivya' da aç kalanların sayısı bin beş yüz kişiye ulaştı. Doğduklarından beri açlığa alışmış olan beş kadın suya tavuk ya da hindi, tuzaysa pirzola diyorlardı ve gülmek onları besliyordu. Bu arada açlık grevi yapanların sayısı giderek artıyor ve yeme­yi, çalışmayı bırakan Bolivyalıların sayısı üç bine, on bine, sonra da sayılamaz miktarlara ulaşıyordu ve açlık grevinin başlangı­cından yirmi üç gün sonra halk sokakları işgal edecekti ve artık bunun önüne geçmenin imkanı yoktu. Beş kadın askeri diktatörlüğü devirdi.
Reklam
Beş kadın askeri diktatörlüğü devirdi.
Beş kadın 1978. La Paz "Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burjuvazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içimizde taşıyoruz." Domitilia, Catavi kalay madeninde sadece bunları söyledi ve ardından diğer dört kadın ve yirmi kadar çocukla birlikte başkente geldi. Açlık grevine Noel'de başladılar. Kimse onlara inanmadı. Birçok kişiye bu güzel bir şaka gibi göründü: "Beş kadın bu şekilde diktatörlüğü devirecek!" Papaz Luis Espinal onlara ilk katılan kişi oldu. Kısa sürede tüm Bolivya' da aç kalanların sayısı bin beş yüz kişiye ulaştı. Doğduklarından beri açlığa alışmış olan beş kadın suya tavuk ya da hindi, tuzaysa pirzola diyorlardı ve gülmek onları besliyordu. Bu arada açlık grevi yapanların sayısı giderek artıyor ve yemeyi, çalışmayı bırakan Bolivyalıların sayısı üç bine, on bine, sonra da sayılamaz miktarlara ulaşıyordu ve açlık grevinin başlangıcından yirmi üç gün sonra halk sokakları işgal edecekti ve artık bunun önüne geçmenin imkanı yoktu. Beş kadın askeri diktatörlüğü devirdi.
Domitilia...
"Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burjuvazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içimizde taşıyoruz."
Beş kadm
1978. La Paz "Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burjuvazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içimizde taşıyoruz." Domitilia, Catavi kalay madeninde sadece bunları söyledi ve ardından diğer dört kadm ve yirmi kadar çocukla birlikte başkente geldi. Açlık grevine Noel'de başladılar. Kimse onlara inanmadı. Birçok kişiye bu güzel bir şaka gibi göründü: "Beş kadm bu şekilde diktatörlüğü devirecek!" Papaz Luis Espinal onlara ilk katılan kişi oldu. Kısa sürede tüm Bolivya'da aç kalanların sayısı bin beş yüz kişiye ulaşü. Doğduklarından beri açlığa alışmış olan beş kadm suya tavuk ya da hindi, tuzaysa pirzola diyorlardı ve gülmek onları besliyordu. Bu arada açlık grevi yapanların sayısı giderek artıyor ve yemeyi, çalışmayı bırakan BolivyalIların sayısı üç bine, on bine, soma da sayılamaz miktarlara ulaşıyordu ve açlık grevinin başlangıcından yirmi üç gün sonra halk sokakları işgal edecekti ve artık bunun önüne geçmenin imkânı yoktu. Beş kadm askeri diktatörlüğü devirdi.
Sayfa 79 - Yapı Kredi Yayınları
"Baş düşman hangisi? Askeri diktatörlük mü? Bolivya burju­ vazisi mi? Emperyalizm mi? Hayır, yoldaşlar. Size sadece şunu söylemek istiyorum: Bizim baş düşmanımız korkudur. Onu içi­mizde taşıyoruz." Domitilia, Catavi kalay madeninde sadece bunları söyledi ve ardından diğer dört kadın ve yirmi kadar çocukla birlikte başkente geldi. Açlık grevine Noel'de başladılar. Kimse onlara inanmadı. Birçok kişiye bu güzel bir şaka gibi göründü: "Beş kadın bu şekilde diktatörlüğü devirecek!"
Reklam
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.