Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
680 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Catch 22... Yaklaşık 20 bölümü ingilizce okudum, kulüptekilere yetişemeyince türkçe okuyarak devam ettim. İlk defa okurken hiçbir şey anlamadığımı zannettiğim ama birçok şey anladığım bir kitap oldu. Başlarda acaba ingilizce o yüzden mi anlamıyorum diye düşünmüştüm. Ama ana dilinde okuyan insanlarda kitabı okumakta zorlanıyoruz deyince tek bende
Madde 22
Madde 22Joseph Heller · İthaki Yayınları · 2017530 okunma
Dunbar sayısı olarak bilinen bir sayı, birçok canlı için, tek bir bireyin gerçek anlamda ilişki kurabileceği, arkadaşlık edebileceği bireylerin sayısını belirtir. Antropolog Robert Dumbar tarafından ortaya atılan bu parametre, bir bireyin dengeli bir ilişki sürdürebileceği azami arkadaş yahut tanıdık birey sayısının bir ölçüsüdür. Ona göre bu sayı, beynin korteks tabakasının kalınlığıyla ilişkilidir ve korteks gelişmişliği arttıkça bu sayının da artması beklenmektedir.
Sayfa 168
Reklam
Dunbar sayısı olarak bilinen bir sayı, birçok canlı için, tek bir bireyin gerçek anlamda ilişki kurabileceği, arkadaşlık edebileceği bireylerin sayısını belirtir. Antropolog Robert Dunbar tarafından ortaya atılan bu parametre, bir bireyin dengeli bir ilişki sürdürebileceği azami arkadaş yahut tanıdık birey sayısının bir ölçüsüdür. Ona göre bu sayı, beynin korteks tabakasının kalınlığı ile ilişkilidir ve korteks gelişmişliği arttıkça bu sayının da artması beklenmelidir. Dunbar, birçok antik topluluk, kırsal kabile ve modern şehir toplumlarında yaptığı gözlem ve çalışmalar sonucunda bu sayıyı insan için ortalama 150 olarak belirlemiştir. Yani bir insan, bireysel farklılıklar olmakla birlikte ortalama en fazla 150 kişiyle gerçekten tanışabilir ve stabil sosyal bir yapı kurabilir. Farklı araştırıcılar farklı sayılar önerseler de Dunbar sayısı, insan için ortalama olarak bu değerde kabul edilir. Bu sayı birçok maymun türü için de hesaplanmıştır ve değeri, canlıların gelişmişlik düzeyi arttıkça yükselmektedir.
Evrimsel antropolog Robin Dunbar’a göre zihinlerimiz maksimum 150 kişi ile kayda değer bir ilişki kuracak şekilde tasarlanmıştır. The NeW York Times'ta yayımlanan yazısında Dunbar şöyle diyor: ”Sosyal medyada 500-1.000 kişi ile arkadaş olabilirsiniz ama 150 kişilik bir çekirdek grubun dışında hayatınızı takip edenler röntgencilerdir." Dunbar'ın daha sonraki çalışmaları, sosyal ağlarımızın 15 kişilik ”sempati grubu” ve 5 kişilik ”destek grubu” içerdiğini gösterir. Dunbar’ın, İngiltere’de 2016 yılında birkaç bin yetişkinin sosyal ağları üzerinde yaptığı iki araştırmanın sonuçları da bu rakamlarla oldukça tutarlıydı. Birçok katılımcının sosyal ağlarında gerçek ilişki kurduğu kişi sayısı 150 civarı, sempati grupları 15 ve destek grupları da 5 kişi olarak bulunmuştu. Şaşırtıcı olan, bu rakamların sosyal ağların büyüklüğünden bağımsız olmasıydı. Yani iki yüz kişiyle de beş yüz kişiyle de bağlantıda olsanız sempati ve destek gruplarımızdaki kişi sayısı değişmiyordu. Sosyal medya sayesinde bağlantılarımızın sayıları artsa da bu bağlantılardan daha fazla duygusal destek almıyorduk. Bağlantılarımızın niceliği artarken, niteliği artmıyordu. Yakın zamanlarda bir yabancı gazetede gördüğüm karikatür bu durumu hicvediyor: Cenazesinde sadece iki kişi olan bir adamın eşi yanındakine yakınıyor, ”Çok garip," diyor, ”halbuki Facebook’ta iki binin üzerinde arkadaşı vardı."
Sayfa 194Kitabı okudu
Dunbar sayısı
Dunbar sayısı olarak bilinen bir sayı, birçok canlı için, tek bir bireyin gerçek anlamda ilişki kurabileceği, arkadaşlık edebileceği bireylerin sayısını belirtir. Antrolopog Robert Dunbar tarafından ortaya atılan bu parametre, bir bireyin dengeli bir ilişki sürdürebileceği azami arkadaş yahut tanıdık birey sayısının ölçüsüdür. Ona göre bu sayı, beynin korteks tabakasının kalınlığıyla ilişkilidir ve korteks gelişmişliği arttıkça bu sayının da artması beklenmelidir.
Dunbar sayısı
Dunbar'a göre şempanzeler, muhtemelen ortak atalarımız gibi, 50-55 bireyden oluşan gruplar halinde yaşarlar. Ona göre modern insanların beyni 150 bireyle-buna "Dunbar sayısı" da denir- sosyal ilişki sürdürülmesine izin verir ve bu sayıyla, verimli askeri birimlerin büyüklüğü, şirket ya da departman büyüklükleri ve sosyal ağlar gibi pek çok insan faaliyetinde karşılaşılabilir.
Sayfa 107 - Trend YayıneviKitabı okudu
Reklam
Murat Menteş- Köşe Yazıları
ARKADAŞ KONTENJANI 'Dunbar Sayısı' diye bir şey var. Robin Dunbar'ın teorisine göre, bir insan en fazla 150 kişiyle arkadaşlık edebilir. Bu, ilkçağda da böyleydi, 21. Yüzyıl'ın koşullarında da. Çünkü, insanın sınırları, 150'den fazla kişiyle yakınlık kurmasına imkan vermiyor. Dahası, bu 150 kişiyle münasebetlerin de yoğunlukları farklı olmak zorunda: En yakınınızda 5, ikinci halkada 15, arada bir görüştüğünüz 45 ve selamlaştığınız, nadiren bir araya geldiğiniz 85 kişi… Dunbar'a göre, Facebook'ta binlerce arkadaşınız, Twitter'da milyonlarca takipçiniz olması, aranızda bir bağ kurulduğunu kanıtlamıyor.
38 öğeden 31 ile 38 arasındakiler gösteriliyor.