Franklin'in bu anısını anlatmaktaki amacı insanları et yemeye teşcik etmek değildi. Mantık ve karar verme hakkında bu kadar kafa patlatmış birinin dahi kendini kandırmasının kolaylığını göstermek istiyordu. Başka balıkları yiyen bir balığın üstüne düşen ahlaki sorumlulukla bir insanınkinin aynı olmadığını elbette kendisi de biliyordu ama safsatalar bebek ağlaması gibidirler: Başkalarınınkine karşı fazla hassasken kendimizinkine karşı özel bir duyarsızlığımız var. Nitekim Franklin de bu tehlikenin farkındaydı: "Aklını kullanabilen bir varlık olmak ne kadar rahat; yapmak istediğimiz her şeye bir gerekçe bulmamız mümkün."
484 syf.
·
Puan vermedi
Geçmişe aralanan kapıdan bir kez girerse insan geri dönemez. Girilen o kapı bizi büyük oranda acıların ve az buçukta olsa güzel şeylerin olduğu bir zamana aktarır. Okumak, dinlemek ve hatta izlemek o kapıyı bize açar. Maya kendi kapısını dinleyerek açtı; babaannesini, abisini ve Maximillian Wagner’i. Dinledikleri herkesin hayatında olan o dönüm noktasına getirdi onu. İleriye adım atmanın zorluğuyla karşılaştı. Peki zorluklar artık geçmişi sayesinde daha güçlü olan Maya’yı yıldırabilir mi? Hiç sanmıyorum. Yakın geçmişte olanlara karşı bu duyarsızlığımız milletimizin bir özelliği midir, diyor Livaneli. Daha fazla acı çekmemek için mi olayları sonraki nesle aktarmıyoruz? Aslında bizi yanlışa sürükleyen bilmemek değil midir? Peki bilsek ne değişir? Satırlarca yorum yapabilirim bu kitaba ama okurken yaşayacağınız o hazzı, heyecanı eksiltmek istemiyorum. Bu yüzden okuyun diyor ve incelememi burada noktalıyorum.
Serenad
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2015137,8bin okunma
Reklam
Anestezi: Kendi acımız ve kendi hazzımız karşısındaki duyarsızlığımız.
Sayfa 310 - ayrıntıKitabı okudu
Amerika
Bizim vergilerimiz, bizim oylarımız, bizim duyarsızlığımız, bizim vurdumduymazlığımız, bizim milliyetçiliğimiz, bizim sağcılığımız, bizim beyinsizliğimiz sayesinde Ortadoğu kan gölünde yüzen bir adaya döndü.
151 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
DİKİZCİYİZ HEPİMİZ
Başkalarının acılarına bakmak Gazeteci, fotoğrafçı Virginia Woolf' un 1938 de savaşın kökleri üzerine kendi cesur ve pek de hoş karşılanmayan görüşlerini dile getirdiği Three Guinens adlı kitabından sonra "Sizce Savaşı Nasıl Önleriz? sorusunu yönelten seçkin bir avukattan mektup gelmesi üzerine oldukça gecikmiş bir cevap olarak niteleniyor bu
Başkalarının Acısına Bakmak
Başkalarının Acısına BakmakSusan Sontag · Agora Kitaplığı · 2004468 okunma
Vejetaryen Benjamin Franklin
(...) ortasından yarılan bir balığın içinden çıkan daha ufak balıkları görünce, gönül rahatlığıyla ziyafet çekmesini sağlayacak cevabı bulur: "Bunlar birbirlerini yiyorlarsa, benim onları yememde ne sakınca olabilir ki?" Franklin'in bu anısını anlatmaktaki amacı insanları et yemeye teşvik etmek değildir. Mantık ve karar verme hakkında bu kadar kafa patlatmış birinin kendini kandırma sürecindeki basitliği göstermek ister. Başka balıkları yiyen bir balığın üstüne düşen ahlaki sorumlulukla bir insanınkinin aynı olmadığını elbette kendisi de biliyordu. Ama safsatalar osuruk ‎gibidirler bebek ağlaması gibidirler: Başkalarınınkine karşı fazla hassas iken, kendimizinkine karşı özel bir duyarsızlığımız var.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
47 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.