Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Neden Winnicott'un "hakiki kendilik" terimi yerine "gerçek kendilik" terimini kullanıyoruz? Winnicott'un öncü çalışmaları modern gelişimsel çalışmalardan evvel yapılmıştır ve Freud'un kendiliğin iki parçadan oluştuğu fikirleri üzerine dayalıdır: İçgüdülere dayalı parça "hakiki" olan, çevre veya dış dünyayla ilişkili olan ise sahte olandır. Gelişimsel araştırmalar bunun hatalı bir ayrım olduğunu gösterdi, çünkü kendiliğin önemli bir parçası ilk yıllarda anneyle ve dış dünyayla yaşanan etkileşimlerin içselleştirilip entegre edilmesiyle oluşur ve buna daha sonra libidinal ve saldırgan dürtüler eklenir. "Gerçek kendilik" terimi Kendilik Bozuklukları kapsamındaki sahte kendilikle keskin bir zıtlık arz eder. Sahte kendilik algısı gerçekliğe değil fanteziye dayalıdır ve özsaygıyı gerçeklikle başa çıkmak yoluyla değil, acı verici duygulanımlara karşı savunma yapma yoluyla muhafaza eder.
Sayfa 21 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
Dürtülere, Duygulanımlara ve Arzulara Karşı Bilişsel Savunmalar
Antipsikotik ilaçların ortaya çıkışından önceki dönemde, aşırı katı, psikotik-olmayan obsesif kompülsif kişi ile çok az savunma kullanabilen paranoid şizofrenik arasında ayırıcı tanı koymanın tek yolunun, söz konusu hastayı korumalı bir odaya yerleştirmek ve ona artık güvende olduğunu ve rahatlayabileceğini belirtmek olduğunu söylediler. Bu uygulamayla, hasta, obsesif savunmalarını geçici olarak devre dışı bırakmaya davet edilmiş olur; bu durumda, şizofrenik kişi paranoid hezeyanları hakkında konuşmaya başlarken, obsesif kompülsif kişi hemen odayı temizlemeye girişecektir.
Sayfa 344Kitabı okudu
Reklam
Gerçek Kendilik Sahte kendilik algısı gerçekliğe değil fanteziye dayalıdır ve öz saygıyı gerçeklikle başa çıkmak yoluyla değil, acı verici duygulanımlara karşı savunma yoluyla muhafaza eder.
Gerçek Kendilik
Sahte kendilik algısı gerçekliğe değil fanteziye dayalıdır ve öz saygıyı gerçeklikle başa çıkmak yoluyla değil, acı verici duygulanımlara karşı savunma yoluyla muhafaza eder.
Sayfa 21 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
İntrapsişik nesne ilişkileri perspektifi
Sahte kendilik algısı gerçekliğe değil fanteziye dayalıdır ve öz saygıyı gerçeklikle başa çıkmak yoluyla değil, acı verici duygulanımlara karşı savunma yoluyla muhafaza eder
Sayfa 21 - Psikoterapi enstitüsü eğitim yayınlarıKitabı okudu
Bireyin beni, yaşamının belli dönemlerinde, kendi yapısına uygun olarak bastırma, yer değiştirme, karşıtına çevirme gibi değişik savunma mekanizmalarını tercih edebilir ve bunları gerek dürtüye karşı olan savaşımda, gerekse duygulanımın ortaya çıkmasına karşı olan savunmasında kullanabilir. Belli bir hastanın dürtüsel itkilerin belirmesine karşı kendisini nasıl savunduğunu, yani normalde ben dirençlerinden hangilerini oluşturduğunu bilirsek, aynı kişinin istenmeyen duygulanımlara karşı nasıl davranacağı konusunda da bir fikrimiz olur.
Sayfa 33 - Metis yayınları,6. basım
Reklam
Ben, yalnızca, alanında bilinç ve doyuma giden yolu arayan dürtü türevleri ile çatışma halinde değildir. Aynı derecede enerjik ve etkin biçimde, bu dürtü itkilerine bağlı duygulanımlara da karşı koyar. Dürtü istemlerini geri çevirirken ilk işi bu duygulanımlarla uzlaşmak olacaktır. Cinsel arzularla birlikte sevgi, özlem, kıskançlık, küçük düşme, acı ve yas, saldırgan arzuların yanındaysa nefret, kızgınlık ve öfke, ait oldukları dürtü istemi bastırıldıktan sonra benin çeşitli dizginleme çabalarıyla karşılaşır; yani dönüşüme zorlanır. Analiz çerçevesinde ya da dışmda, duygulanım dönüşümlerinin söz konusu olduğu her noktada, ben bir etkinlik göstermiş demektir ve böylece ben eylemlerini inceleme olanağı ortaya çıkar. Dürtüsel bir istekle bağlantılı bir duygulanımın yazgısı, düşünsel temsilcisinin yazgısının tıpatıp eşi değildir. Diğer yandan benin elindeki savunma olanakları açık ki sınırlıdır. Bireyin beni, yaşamının belli dönemlerinde, kendi yapısına uygun olarak bastırma, yer değiştirme, karşıtına çevirme gibi değişik savunma mekanizmalarını tercih edebilir ve bunları gerek dürtüye karşı olan savaşımda, gerekse duygulanımın ortaya çıkmasına karşı olan savunmasında kullanabilir.
Belli bir hastanın dürtüsel itkilerin belirmesine karşı kendisini nasıl savunduğunu, yani normalde ego dirençlerinden hangilerini oluşturduğunu bilirsek, aynı kişinin istenmeyen duygulanımlara karşı nasıl davranacağı konusunda da fikrimiz olur. Eğer bir hastada duygulanım dönüşümlerinin belli şekilleri özellikle belirginse - örneğin coşkuların tümüyle bastırılması, yadsıma gibi - o zaman hastanın kendini, dürtülerine ve serbest çağrışımdaki düşüncelerine karşı da aynı yöntemlerle savunma yapmasına şaşırmamamız gerekir. Kısacası, bir ben, elindeki bütün araçları değişen yoğunluklarda bütün çatışmalarında kullanır.
Duygulanımlara karşı savunma
Eğer bir hastada duygulanım dönüşümlerinin belli şekilleri özellikle belirginse - örneğin, coşkuların tümüyle bastırılması, yadsıma gibi- o zaman hastanın kendini, dürtülerine ve serbest çağrışımdaki düşüncelerine karşı da aynı yöntemlerle savunma yapmasına şaşırmamamız gerekir.
Sayfa 30 - METİSKitabı okudu