Bilhassa ebeveynler için not düşmek istiyorum: Çocuklarınıza, her zaman arkalarında olduğunuzu hissettirmenin yollarını arayın. Her zaman dönebilecekleri, onlara hep açık bir kapı olduğunuzu gösterin. Yani onları koşulsuz sevin. İşte bir çocukta özgüveni, cesareti yaratan budur. Çocuklarınızı birey sayın, onlara, “sen bilmezsin” türünde cümleler kurmayın ve küçük de olsa sorumluluklar verin. Bu sorumluluk, bazen marketten ekmek almak da olabilir, bazen bulaşıkları makineye dizmek de. Gerekli güveni ve sevgiyi aileden almayan çocuk, bir şekilde kendini tehlikede hissediyor ve özgüveni zedelenmiş olarak büyüyor. Oysa sevgiyle büyüyen çocuk: Düşseler de, yara da alsalar, hepsinin hayatın bir adımı olduğunu biliyor, yeniden ayağa kalkabilecek cesareti kendilerinde bulabiliyorlar.
Sayfa 21 - Tuhaf YayınlarıKitabı okuyor
Ergenle iletişim
Ebeveynler,ergenlik döneminde çocuklarına ne kadar sıkı ve katı bir yaklaşım uygularlarsa,ergen o kadar çok arkadaşlarına döner.Ergen,ailesiyle olan ilişkilerinde rahatlıkla kendi düşüncelerini ifade edebiliyorsa,arkadaşlarına yönelimi azalır.
Reklam
Zevk ve acıyı, insanların birbirlerine sırayla verdiklerini öğrendi. Önce çocuklar ebeveynlerine sonra ebeveynler onlara, önce geçmiş geleceğe sonra gelecek geçmişe, önce doğa insana sonra insan... Önce ölüler hayattakilere sonra hayattakiler... Sırayla... Birbirlerine... Acı ve zevk verip.... Sonsuza kadar... Mutlu...
Sayfa 122
Duygusal olarak olgunlaşmamış bir ailede büyümek, yalnızlık içeren bir deneyimdir. Bu ebeveynler, çocuklarının fiziksel sağlığına önem vererek yiyecek ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayarak gayet normal davranabilir ve dışarıdan mükemmel görünebilirler. Ancak eğer çocukları ile sağlam bir duygusal bağ kurmazlarsa, gerçek güven duygusunun olması gerektiği yerde büyük bir boşluk oluşur.
Ebeveynler çocuğu bir Hristiyan’a veya Yahudi ‘ye veya Hindu’ya dönüştürmeye çalışırlar.Zavallı çocuğunun üzerinde oynadığın siyasi bir oyundur bu. Onun zihnini koşullandırırsın. Ona neyin doğru, neyin yanlış olduğunu söylersin; hem de kendin bile bilmezken. Tanrı’nın var olup olmadığı konusunda beynini işlersin onun; bunu daha kendin soruşturmamışsındır. Ivır zıvır bir dolu bilgini çocuğun beynine akıtıp durursun. Bunlar onun kafasını karıştıracaktır, onun ruhunu hasta edecektir. Hayatı boyunca senin sözde sevgin yüzünden çekecektir.
Efsaneler ve peri masalları yüzyıllardır bu tür ebeveynleri tasvir etmektedir. Anne babaların dikkatsiz, ilgisiz olmasından ya da hiç var olmamasından dolayı kaç peri masalının hayvanların veya diğer varlıkların yardımına ihtiyaç duyan terk edilmiş çocukları resmettiğini düşünün. Bazı hikâyelerde, ebeveyn karakterleri aslında kötü niyetlidir ve çocuklar kendi yaşam sorumluluklarını üstlenmek zorunda kalırlar. Bu tür hikâyeler yüzyıllar boyunca popüler olmuştur çünkü insanların ilgisini fazlasıyla çekmektedir: Aileler çocuklarını ihmal ya da terk ettikten sonra, çocuklar kendi başlarının çaresine bakmak zorundadırlar. Görünüşe bakılırsa, olgunlaşmamış ebeveynler antik çağdan beri problem oluşturmaktadır.
Giriş
Reklam
Ebeveynler, çocuklarının taşıyacağı yükte kesinlikle çok büyük bir rol oynamaktadırlar.
Birçok ceset bulunamadı. Çocuklarının filanca sınıfta ölmüş olabileceğini duyduklarında oraya gidiyor ve sıralanan kararmış kemikleri alıp dua ediyorlardı. Bulunabilen az sayıdaki cansız bedenin kimliği -yüzler kim olduğunun ayrımı yapılamayacak kadar değiştiğinden- giysilerinin kenarına işlenen isim nakışından zar zor belirlenebiliyordu. Cesedin kendi çocuklarına ait olduğunu anlayan ebeveynler ağlamayı bile unutarak yerlerinde donmuş bir hâlde öylece kalıyorlardı.
İthaki YayınlarıKitabı okudu
10
Bazı ebeveynler çocukları olgunlaştıkça, daha az hata yapar hale geldikçe mutlu olurlar. Halbuki çocukluk çağı olgunluk çağı değildir. Çocuk çocuklaştıkça, deli dolu oldukça ve ebeveyni de onun bu haline eşlik ettikçe duygularında özgür olur.
Sayfa 288Kitabı okudu
8
Birçok ebeveyn çocuklarına doğru davranışları öğrettiklerini düşünür ama çocuk o davranışı yerine getirmediği için onu cezalandırmak zorunda kalır. Halbuki ebeveynler çocuklarından istedikleri davranışları kendileri bir yasam tarzı olarak onlarla birlikte yaşasalar, ne ceza vermek zorunda kalırlar ne de çocuklarını yönetmek . . .
Sayfa 287Kitabı okudu
Reklam
4
Ebeveynler daha sabırlı olmak yerine, "geniş olmaya" yönelmeli ... Geniş olmak için kendi geçmişlerini onarmaya girişmelidirler. Kendi geçmişinin acı yanlarını içlerinde taşıyan kişiler genişleyemezler.
Sayfa 285Kitabı okudu
3
Ebeveynler "mutlak" olmaması gereken davranışlarda kesin kararlılık sergilemeli , yapı lmaması gereken davranıştan asla taviz vermemelidir. Bunun için ses yükseltmeye, öfke ve gerginlikle çocuğu korkutma ya gerek yoktur. Bir davranış yanlış kabul edilecekse, o gerçekten olmaması gereken bir davranıştır.
Sayfa 284Kitabı okudu
Çocukların on beş yirmi sene boyunca kurbağalar gibi eşelendikleri yoğun bataklık küfüne benzeyen bir ortam(aile). Ve sonra gençlerin neden kartallar gibi göklere çıkmadıklarına, neden kanatlarının olmadığına şaşıran ne ebeveynler.
Sağlıklı öz saygının temelinde, çocukların “Yapabilirim” inancını geliştirmesi yatar. Ebeveynler bunlardan herhangi birini yaparlarsa çocuklar bu inancı geliştiremezler.
Ebeveynler, çocuklarına sağlıklı bir inanç ve düşünce sistemi geliştirmesinde, doğru davranışlarla iyi alışkanlıklar kazanması sürecinde destek olmalıdır. Çocuğun davranış gelişimi hususunda olduğu gibi düşünce gelişimini de takip etmeli, yanlış düşünce ve davranışlara takıldığında ona destek olmalıdır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.