Merhaba kitapseverler #Koku#EmrahAkdeniz#öykü#aşk#dram#hüzün#okudumbitti#ozlemli_kitaplar - İs - Toprak - Salça - Tarhana
"Ol resûl-i müctebå hem rahmeten li'l-âlemîn Bende medfûndur deyu eflâke fahreyler zemîn" Lâedri Toprak, âlemlere rahmet olarak gönderilmiş ve seçilmiş Peygamber bende yatıyor diye gökyüzüne karşı övünmektedir.
Reklam
İkinci Viyana Kuşatması'nın hemen ardından gelen süreçte Osmanlılar ağır toprak kayıpları yaşadıysa da, bunun en önemli nedeni, karşısında aynı anda Avusturya, Lehistan, Papalık, Venedik ve Rusya gibi birçok Hıristiyan devletini bulmasıydı. Kısacası, Osmanlı lojistik hatlarının uzağında bulunup savunulması zor topraklarda alınan mağlubiyetlerin çok da abartılmaması lazım...
Sayfa 22 - Kronik
Göğsünde, gündüz deniz kenarındayken duyduğu kaygıyı hissetti yine ve o gece ilk defa ölümü düşündü. Gerçek manasıyla ölümü. Bir mezarın içinde duyumsadı kendini, üstünde toprak yığını, tepesinde bir taş, diğer ölülerle yan yana, soğuk gecelerde o mezarda ne yapacaktı ya da kar yağdığında, her taraf bembeyazken, ıssız bir mezarlıkta ne yapacaktı? Farkında olmadan tekrar uykuya daldı, rüyasız, derin bir uykuydu bu.
Sayfa 202Kitabı okudu
‘’Dünyanın ne kadar çok dile ve ne kadar çok insana mesken olduğunu düşün. Yeter ki yaşamayı bilelim. Hepimize yetecek bir karış toprak bulunur elbet.‘’
‘’Modern dünya anlayışımız; bizleri barbarlaştırmakta oldukça başarılıyken, en kıymetlimiz olan zaman, parmaklarımızın arasından kum taneleri gibi akıp gidiyor. Fark etmiyoruz. Biz sözde modern şehirlerin sözde modern insanları, geleceğimizi inşa ettiğimizi sandığımız günlerde aslında özümüzü, insanlığımızı kaybediyoruz. Arada depreşen toprak kokusuna hasretten olsa gerek balkonlarda bitkiler yetiştirmeye çabalıyoruz. Onları suluyor, onlarla konuşuyor ve kendimizi rehabilite etmeye uğraşıyoruz. Böylece kaybettiğimiz toprak kokusuna kavuşmayı arzuluyor; geçmişimizi, çocukluğumuzu, özümüzü arıyoruz.’’
Reklam
Fenerbahçe'nin harington kupasından zaferi
Tüm dünyaya hâkim olmuş bir imparatorluğun “âciz” Doğulular karşısında düştüğü bu durumun acısını en azından sembolik birşekilde çıkarmak için olsa gerek, Birleşik Krallık işgal kuvvetlerinkomutanı General Harington, İstanbul'dan ayrılmadan önce bir futbol karşılaşması düzenlemek ve muharebe meydanında yenemediği Türkleri yeşil (ya da o dönemde toprak) sahalarda mağlubiyete uğratmak istiyordu. Bunun için İstanbul'daki İngiliz takımlarından karma bir milli takım yapmakla kalmamış, aynı zamanda Cebelitarık ve Mısır'daki garnizonlardan da dört profesyonel topçu getirtmişti. Goldstream Guards ismini koyduğu bu takımın karşısına çıkacak bir Türk takımı bulmak için gazeteye ilan verecek ve tüm Türk kulüplerine meydan okuyacaktı. Meydan okumayı gene bir gazete ilanıyla kabul eden Fenerbahçe olmuştu. Üstüne üstlük, Fenerbahçeliler Harington'un karma bir takim yapma teklifini de reddetmişler ve maça kendi kadrolarıyla çıkmakta ısrar etmişlerdi.
Sayfa 261Kitabı okudu
İcra Vekilleri Heyeti reisi, yani Başbakan Fevzi Paşa, Meclis'in Kayseri'ye naklini gündeme getirecek, ancak yapılan oylamada bu teklif, mebuslar tarafından reddedilecektir. Fevzi Paşa olaya askerî açıdan bakmaktadır; mebuslar ise böyle bir kararın halk üzerindeki kötü etkisinden çekinmektedir. Karşımızda tipik bir asker siyasetçi çatışması bulunmaktadır Hem askerî tarihçiler hem de dönemin Yunan kaynakları, Türk ordusunun hamlesinin doğru olduğu konusunda mutabıktırlar. Ancak askerî olarak doğru olan bir karar, siyasi olarak doğru olmayabilirdi. Nitekim bu kadar geniş bir toprak kaybının kabullenilmesi, Meclis'te sert eleştirilere neden olacaktır.
Sayfa 194Kitabı okudu
Fenerbahçe İngilizlere Meydan Okuyor
General Harington, İstanbul' dan ayrılmadan önce bir futbol karşılaşması düzenlemek ve muharebe meydanında yenemediği Türkleri yeşil (ya da o dönemde toprak) sahalarda mağlubiyete uğratmak istiyordu. Karşısına çıkacak bir Türk takımı bulmak için gazeteye ilan verecek ve tüm Türk kulüplerine meydan okuyacaktı. Meydan okumayı gene bir gazete ilanıyla kabul eden Fenerbahçe olmuştu. Üstüne üstlük, Fenerbahçeliler Harington'un karma bir takım yapma teklifini de reddetmişler ve maça kendi kadrolarıyla çıkmakta ısrar etmişlerdi.
Hem askeri tarihçiler hem de dönemin Yunan kaynaklan, Türk ordusunun Meclisi taşıma hamlesinin doğru olduğu konusunda mutabıktırlar. Askeri olarak doğru olan bir karar, siyasi olarak doğru olmayabilirdi. Nitekim bu kadar geniş bir toprak kaybının kabullenilmesi, Meclis'te sert eleştirilere neden olacaktır.
56 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.