Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre Köse

323 syf.
8/10 puan verdi
Özellikle Claude Adrien Helvétius ve Paul Henri Thiry d'Holbach gibi eserleri Türkçe'ye çevrilmemiş filozoflara geniş yer ayrılması çok iyi olmuş. Aynı şekilde Julien Offray de La Mettrie'nin "İnsan Bir Makina"sı da yeni baskısı bulunmayan ve bu ciltte yer alan önemli bir eser. Yeri gelmişken ilk ciltteki Lucretius'un "Evrenin Yapısı" da bu aralar piyasada bulunamıyor fakat o ciltte Turgut&Tomris Uyar çevirisinin bir bölümü vardı. İçeriklerin bu niteliği bütün olumsuz eleştirilerime rağmen bu seriyi değerli kılıyor. 1771 yılında ölen Helvétius'un 1758'de yasaklanan kitabı yüzünden boynunu giyotinden zor kurtardığı anlatılmış. Giyotin ile ilk yapılan idam 1792 yılında olduğuna göre burada tarihsel bir hata yapılmış. Bunu maalesef üsluptaki gevşeklik olarak yorumlayabildim. Benim fark edemediğim daha farklı hatalar da olabilir. Kitabın tarihsel güvenirliliğine gölge düşmüş. Yine de başta söylediğim gerekçelerle kitaba bu puanı uygun gördüm. Özellikle d'Holbach'ın ve La Mettrie'nin seçilen pasajları bana harika bir düşünce deneyimi yaşattı.
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 3
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 3Sadık Usta · Kafka Kitap · 201819 okunma
Reklam
344 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Serinin birinci ve beşinci ciltlerinden sonra kronolojik olarak devamı olan ikinci cildi ile devam ettim. Bu kez ilk iki kitapta hoşuma giden özgünlüğü yakalayamadım. Biyografiler, üzerinde yeterince çalışılmamış gibiydi ve yoğunluktan yoksundu. Bertrand Russell'ın felsefe tarihini okuduktan sonra insan anlatımın önemini çok iyi kavrıyor. Kitapta Avrupa'nın 16-18. yüzyıllar arasındaki durumu her bölümde tekrar tekrar anlatılmıştı örneğin ve biyografi başına yaklaşık beş sayfa ayıran bu kitap için hatalı bir sunum şekliydi bence. Tamam filozofları ve felsefelerini sol eksenli yorumlarla okumak farklı bir deneyim olabilirdi. Benim umduğum da buydu. Ancak bu yorumların "falanca filozofun ütopik sosyalizme uygun görüşleri vardı" veya "falanca filozofun sosyalizme yakınlığı yoktu" şeklinde derinliksiz olmasını beklemiyordum. Bir örneği özellikle yazmak isterim. Leibniz'in biyografisinde ütopik sosyalist projeleri olduğu yazıldıktan iki paragraf sonra onun kapitalist üretim ilişkilerini savunan biri ve burjuva sınıfıyla feodallerin safında olduğu söyleniyor. İngilizlerin sevmediği despot Oliver Cromwell'in adaya cumhuriyet getiren bir devrimci olarak anılması ve sık sık övülmesi de kitabın altını doldurmadan savunduğu bir başka mesele. İnsanlar kralsız geçen o süreçten ne kadar nefret etmişlerse artık hala daha kraliçeleri var ve büyük bir saygı gösteriyorlar. Güzel bölüm yok muydu peki? Jean Meslier'yi bu kitap ile tanımış oldum. Hem biyografisini hem de seçilen pasajlarını beğendim. Bu katkısı için kitabı okuduğuma pişmanlık hissetmiyorum ve serinin kalan iki cildini de okuyacağım.
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 2
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 2Sadık Usta · Kafka Yayınevi · 201830 okunma
576 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap son bölümlerde fazla tekrara düşmüş. Farklı ülkelerden kısa örnekler de sunarak daha başarılı savunma yapılabilirdi. Okuması keyifli ama tamamlanmamış gibi bir havası var.
Yükseliş
YükselişJared Diamond · Pegasus Yayınları · 2019227 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
256 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Felsefeye başlangıç seviyesinde fakat okumadan önce tahmin ettiğim kadar da işlevsiz olmayan bir kitap. Türkiye'de popüler olmuş yazar Nigel Warburton'ın "Felsefenin Kısa Tarihi"ne emsal sayılabilir. Hatırladığım kadarıyla o kitapta buna nazaran daha fazla yorum vardı. Bu kitapta yorum neredeyse hiç yok ve sayfalar ilgili filozofun felsefesini açıklamaya ayrılmış. "Kimdir bu filozoflar ve nedir bu felsefenin konusu?" sualini soran herkes zorlanmadan okuyabilir.
32 Alıntıda Felsefe Tarihi
32 Alıntıda Felsefe TarihiMathias Leboeuf · NTV Yayınları · 201447 okunma
304 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
OÖST yayınlarını takip edenler bu kitapta yeni bir şey bulamayacak kanımca. Külliye üzerinden getirilen hükümet eleştirisi ve cumhuriyete karşı ortaya konan patolojik Osmanlıcı tarih anlatısı kitabın sonunda kendine yer bulabilmiş. Hoş tabii ki kitabın öncelikli derdi bu değil. Cervantes'in esaret hayatı ve hümanizma ile skolastik kavramlarının tartışıldığı kısım şahsi favorilerim. Yazarın diğer kitaplarının daha akademik olduğunu düşünüyorum ve onları daha çok merak ediyorum açıkçası.
Bunu Herkes Bilir
Bunu Herkes BilirEmrah Safa Gürkan · Kronik Kitap · 20203,633 okunma
Reklam
476 syf.
8/10 puan verdi
·
54 günde okudu
Çözüm aramak için öncelikle ortada bir sorun olduğunu kabul etmek gerekir. İktidarını yalanlar üzerine kuran güçler daima sorunların üzerini örter dolayısıyla hiçbir çözüm üretmeden toplumların hem bugününü hem yarınını çalar. Bu kitabı öncelikle dert edindiği konu açısından tebrik ve takdir etmek gerekir. Türkiye'de geri kalmışlığı esasında Osmanlı'nın çağdaşlaşma süreci ile başlatan yazar daha en baştan sahip olduğumdan başka bir bakış açısı ortaya koydu. Batının liberal ekonomisinin Türk toplumuna uygun olmadığı uzunca anlatılmış. Tarihsel veriler ile desteklenmiş. Türk burjuvazisinin istenen seviyeye bir türlü gelemediğine ben de kaniyim lakin Türkiye'de (ve Osmanlı'da) liberal politikaların yeterince layıkıyla pratik edilmediğini düşünüyorum. Toplumumuzun geçmişteki yaşayışı sosyalist ideale yakınlığı ile değerlendirilerek övülmüş ve daha sonraki liberal ekonomiye ayak uyduramamamız buna bağlanmış. Türkiye'de burjuvazi olma imkanı zaten belli bir güce sahip olanların elindeydi. Başlangıçta Avrupa'da da böyle oldu muhakkak ancak kıyıda köşede kalmış bireysel yetenekleri keşfedip parlatmak konusunda çok ilerlediler. Buna imkan veren kurumlar inşa ettiler. İnsanların cesaretini perçinleyen adalet mekanizmasını kurdular. Çağdaşlaşma sadece ekonomik yapıyı ve günlük yaşayış pratiklerini kopyalamak ile olamazdı, olmadı. Kitapta bakış açımı zenginleştiren çok fazla şey var. Örneğin Batılılaşma hareketine karşı verilen dini tepkinin ekonomik temellere dayandığı temellendirilerek anlatılmış. Değerli çok güzel fikirler edindim.
Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi
Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihiİsmail Cem · İş Bankası Kültür Yayınları · 2008522 okunma
488 syf.
9/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Gazzali bölümünden güzel dersler aldım. Ayrıca İslam'ın altın çağının sadece tercüme yapmaktan ibaret olmadığı görüşü güzel açıklanmış. İslam tarihini öğrenmek açısından da katkı veren bir kitap.
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5
Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5Sadık Usta · Kafka Kitap Yayınları · 201931 okunma
592 syf.
9/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Andrew Mango'nun kitabı ile karşılaştırmak doğru bir yaklaşım olabilir. Lord Kinross'ta Çanakkale Savaşları ve Büyük Taarruz bölümünü anlatım yönünden çok beğendim. Ancak Mudanya'dan itibaren Atatürk'ün vefatına kadar olan süreç Mango'nun kitabında daha iyi işlenmişti. Yine bu kitapta da farklı detaylar bulunuyor. Okunmaya değer, başarılı bir biyografi.
Atatürk
AtatürkLord Kinross · Altın Kitaplar · 19941,973 okunma
320 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitabın bir derleme olduğu ve bazı konular etrafında yoğunlaştığı akılda tutulmalı. Değindiği konular günümüz için de yol gösterici mahiyette ve bu nedenle tavsiye ediyorum.
Türk Siyasi Tarihi
Türk Siyasi TarihiFahir Armaoğlu · Kronik Kitap · 2017481 okunma
135 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Mutluluk temasıyla antik felsefeye, Hristiyanlık tarihi ve teolojisine, 18. yüzyıl Fransa toplumuna ve devrimine eğlenceli bir seyahat yapmış oldum. Uzun sohbetlerde konudan uzaklaşılmaması ve temanın gözetilmesi çok hoşuma gitti.
Mutluluğun En Güzel Tarihi
Mutluluğun En Güzel TarihiAndre Comte-Sponville · İş Bankası Kültür Yayınları · 2020142 okunma
Reklam
360 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Okuduğum en verimli popüler tıp kitaplarından biriydi. Türkçe çeviride bazı sıkıntılar var. Son bölümde ve kitabın içindeki bazı bölümlerde filmlere ait spoiler bilgiler verilmiş. Kitabın eksi yönleri bunlar ama puan kırmayacağım. Bilgi yükü, edebi niteliği, tarihsel anlatımı başarılı.
Bıçak Altında
Bıçak AltındaArnold van de Laar · Koç Üniversitesi Yayınları · 2016127 okunma
480 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Haluk Bey'i YouTube'ta çok sık izlememe rağmen üzülerek kitabına 4 puan veriyorum. Kitabı yazarın hatırına bitirdim. Bir yol gösterici olma kaygısı var kitapta anlıyorum ama hedef kitlesi bence çok dar. Hayatta tamamen dibe vurmuş, rüzgar nereye eserse oraya savrulan biriyseniz alın okuyun. Üslup size iyi gelebilir. Ama zaten iyi kötü bir duruşunuz varsa, "Ya birkaç konuda gazlanmaya ihtiyacım var sadece" kafasındaysanız bu kitabın faydasını göreceğinizi sanmam. Kişisel gelişim zaten mimlenmiş bir alan olduğu için bu alanda okumalar yapılacaksa daha nokta atışı seçimler yapılması mantıklı olur. Ben hocayı sevdiğimden kitabı alıp kitaplığa koymuştum zamanında, okuyup aradan çıkarmak istedim.
Zafer Sızlanarak Kazanılmaz
Zafer Sızlanarak KazanılmazHaluk Tatar · Destek Yayınları · 20192,649 okunma
308 syf.
5/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Kitabın ilk kısmında verilen hikayelerin üçüncü kısımda yetersiz açıklandığını düşünüyorum. "X olayının gerçekleşme ihtimalini 0,1 farz edelim..." Neden ama? İkinci kısımda o kadar olasılık teorisi anlattıktan sonra neden hala farz ederek hesap yapıyoruz? Bu bende hayal kırıklığı yarattı.
Şansın Matematiği
Şansın MatematiğiJoseph Mazur · Paloma · 201729 okunma
248 syf.
7/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Konuyla merak dışında hiçbir ilgisi olmayan okurlar için yazılmış bir kitap. Bu zaten girişte yazar tarafından da belirtilmiş. Bu tür okurlar gözünden inceleyecek olursam kitap çok eğlenceli ve konusunu öğretebilme başarısı yüksek. Ancak daha önce elinden genetik textbookları geçmiş insanlar için önermiyorum haliyle. Kitabın sonundaki sözlüğe bakın, kelimelerin büyük çoğunluğunu anlamıyorsanız başa dönüp okumaya başlayın. Sizi eğlenceli bir dünya bekliyor. Eğer ki sözlükteki kelimelerin çoğunu biliyorsanız bu kitaptan kapacağınız çok bir şey olduğunu sanmıyorum, daha ileri okumalara geçin. Puanlamayı da kitabın hitap ettiği okurlar nezdinde yapacağım.
Ben Bilmem 'Gen'im Bilir
Ben Bilmem 'Gen'im BilirKatie McKissick · Say Yayınları · 2016117 okunma
794 syf.
·
Puan vermedi
Mustafa Arpat adlı şahsın çevirilerinden uzak durun. Kaçın. Çok çok kötü. Kitabın ilk yarısını İthaki'den okudum. Çok bunaltsa da en azından doğru düzgün bir çeviriydi. Fransız kültürüne uygun sayılırdı. Daha sonra hızlı bitsin diye Armada'ya geçtim. Bir Fransız romanında "Cenab-ı Hak" ifadesinin ne işi var ya? Densiz çevirmen.
Monte Kristo Kontu
Monte Kristo KontuAlexandre Dumas · Armada Yayınları · 201625,7bin okunma
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.