Bir Milletin Yeniden Doğuşu

Atatürk

Lord Kinross

2019 96. kitabı
Öldüğünden bu yana hakkında en çok konuşulan, kötülenip iftira edilen, yaftalanan, sağından solundan çekiştirilen, hayatının 15 yılını savaş meydanlarında geçen 57 yıllık hayatının 15 yılında Cumhurbaşkanı olan ama kendine para istiflemeyi bir türlü beceremeyen, sarayları olmayan, kurduğu Cumhuriyeti çocuğu yerine koyup çocuk sahibi olmayan, ülkesini özel hayatının önüne koyan GAZİ MAREŞAL BAŞÖĞRETMEN BAŞKOMUTAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin kurucusu olan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK' ün Lord Kirnoss’un 5 yıllık araştırmalarına dayalı yazdığı biyografi çalışması. Her ne kadar tüm bilgileri "TEK ADAM" serisinde okumuş olsam da konu Atatürk olunca tekrardan okumak bana sanki ilk defa okuyormuşum hissi verdi. Ben, o, şu, bu, onlar, kim ne yazarsa yazsın ne söylerse söylesin onun bu ülke için başardıklarını layıkıyla anlatmayı başaramayız. Eserleri tarihe kazımış insanları sözler ne yüceltebilir ne de alçaltabilir. Vatan sana minnettar Atam, asla UNUTULMAYACAKSIN... Baş ucu olmayı hak eden bir araştırma...
AtatürkLord Kinross · Altın Kitaplar · 20232,466 okunma
Millet olma yolunda adanmış bir ömür...
2022 8. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2022 12:28
Tek kelime ile gerçekten "muhteşem.." bir kitap. Her detayını uzun uzun araştırıp inceleyerek faydalanılabilecek bir kaynak niteliğinde. Ülkemizin durumunu bir yabancının gözünden, hamasete kapılmadan okumak ve elde edilen kazanımların büyüklüğünü teyit etmiş olmak gerçekten tarifsiz duygular yaşatıyor insana. Kitap kesinlikle çok etkileyici ve her bölümünde yoğun duygular yaşamanıza sebep olduğu gibi bazı bölümlerde "göz yaşlarınıza.." maalesef engel olamıyorsunuz. Bence herkesin taraflı tarafsız okuması gereken bir kitap...
Araştırma-İnceleme Tarih
20. yüzyılın dehası
2025 32. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2025 08:43
Son Osmanlı Padişahı'nın taht sevdası uğruna yedi düvele peşkeş çektiği koca imparatorluktan geriye kalan bir karış topraktan yeni bir devlet yaratan; tüm dünyada yaşadığı çağda ulkemizin saygı görmesini sağlayan, dünya barışı denildiği zaman 20. yüzyılda akla gelen ilk isim olan, damdaki eşekten geri olan Türk kadınını alıp baş tacı yapan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, 20. yüzyılın dehası Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yazılmış en iyi kitap bu kitap sevgili okurlar. Lafı uzatmaya hiç gerek yok, mutlaka ama mutlaka okuyun....
Puan vermedi·592 syf.·
2025 9485. kitabı
Atatürk bir liderin değil, küllerinden doğan bir halkın hikâyesi arkadaşlar… Okudukça bir adamın iradesiyle bir milletin kaderinin nasıl değiştiğini görüyor ve tekrar tekrar hayran oluyorsunuz … Şu bir gerçel ki; Atatürk’ün devrimleri, birer yasa değil; birer haykırış aslında “Artık uyumayacağız!” diyen bir halkın sesi. Lord Kinross’un kalemi okuyucunun yüreğinde bir isyan kıvılcımı yakıyor. Çünkü bu satırlar geçmişi anlatmıyor sadece; hâlâ sürmekte olan bir mücadelenin yankısı…. Her satırda aklın, bilimin, özgürlüğün sesi var. Atatürk’ün devrimci ruhu, hâlâ sokaklarda, hâlâ yüreklerde.
Puan vermedi·592 syf.·
2024 1. kitabı
Kitap epey esnek diyebileceğimiz bir tarih anlatımına sahip. Atatürk hakkında bilgi, belge, rivayet, dedikodu, roman ve hikaye gibi edebi eserler; ne varsa, ne bulunduysa kullanılmış. Kaynak yetersizliğinden sanırım bazı yerlerde hikaye-roman yazımında kullanılan diyaloglara dahi başvurulmuş. Kimliği belirtilmeden “bir arkadaşı” gibi söylemlerle alıntılar, anılar paylaşılmış. Kime, neye ve Atatürk’ün hangi eylemine dayanarak üretildiği belirtilmeyen bolca yorum var. Buna ek olarak siyasi anlamda; felsefi boşlukları, tarafgirliği ve propaganda üslubu yapılan doğru analizleri de gölgeliyor. “Kemal Atatürk, yeni bir Türkiye yaratmıştı. Onu tecrübeli bir şefin, verimli bir yönetimin ve sırası gelince daha liberal bir şekilde gelişebilecek esnek bir parlamenter sistemin ellerine bıraktı. Ülkesini ortaçağdan çağımızın eşiğine, hatta bundan bir adım ileriye getirmişti. Gerideki boşlukları doldurup ülkeyi yeni alanlarda daha ileriye götürmek, ondan sonra yerine geçeceklere düşen bir görevdi.” Bu cümle kitabın “Son Söz” bölümünün ilk cümlesi. Siyasal açıdan kitabın genel havasını çok iyi yansıttığını düşündüğüm için paylaşıyorum. Ülkesi, milleti ve halkı adına bütün demokratik doğruları yapan, yazarın kendi deyimiyle “çağın bir adım ötesine” taşıyan Atatürk, her doğru adımı sonrasında liberal angajmana sokularak diktatör ilan ediliyor. O tarihlerde ve hala monarşi kalıntıları ve uygulamaları taşıyan, kadın hakları dahil birçok yönden bireysel eşitliği sağlayamamış İngiltere ve yine siyahilere ırkçılık uygulayarak demokratik haklarını vermeyen ABD her nasılsa demokratik ilan ediliyor ama halkının bütün demokratik haklarını kanun ve yasalarla güvence altına almış Atatürk’e diktatör etiketi vuruluyor. Hayatını demokratik kurumsallaşmayı gerçekleştirmek ve demokratik bir
2022 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2022 11:55
Atatürk'le ilgili bir kitap edinmeyi düşünüyorsanız, bu kitabı 1. Sıraya alın. İnkilap Tarihi derslerinde genel ve önemli hatlarıyla öğrendiğimiz Atatürk'ün hayatını ayrıntılı bir şekilde önümüze sermiş. Hazine değerinde desem, hiçte abartmış olmam. Son bölümü beni en çok zorlayan kısmıydı. Atamızın son günlerini okumak, sanki oradaymışım hissini yaşamak, çok çok zordu. Her Türk gencinin, genç kelimesinin altını çizerek söylüyorum, kütüphanesinde olmayı hak eden bir eser. Şunu da eklemeden geçemicem, Atatürk'ün özel hayatı, kötü alışkanlıkları ne beni ne de bir başkasını ilgilendirir. Benim için önemli olan, beni ilgilendiren; benim, bizim ve Türk milleti için yaptıklarıdır.
Mustafa Kemal Atatürk
2017 2. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2017 00:00
Atatürk'ü çok güzel anlatmış. Aslında bu Türkiye'de iki savaşçı Atatürk var diyor. Biri ordusu ile halkı ile KUVA-I MİLLİYESİ İLE olan yedi düvele hep birlikte haddini bildiren bir Atatürk var . Diğer 2. ATATÜRK ise ülkesini temizledikten sonra çıkan 2 ATATÜRK ise bu tek olandır . Halkını tek başına giyimi ile konuşması ile kültürüyle halkını eğitmesi dogma fikirlerden uzaklaştırması sanata ,edebiyata, tiyatroya halkına yön vermesi okumaya ön planda tutması kısacası halkın batılı olması için modern olması için onun değimiyle istikbal göklerdedir. Diyen bir Mustafa Kemal ATATÜRK'ü anlatmış .Çokta güzel anlatmış okumanızı dilerim.
Tarih
Şaheser
2025 29. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2025 00:00
Atatürk'e olan hayranlığımı , saygımı harmanlayan bir kitap oldu . Sayısız kaynaktan yararlanan , 5 yıllık bir araştırma sonucunda ortaya çıkan bir şaheser. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün nice zorluklarla , onca hainin içerisinde manda ve himayecileri hayal kırıklığına uğratıp bizlere bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti armağan edişini olduğundan fazlasıyla yansıtabilmiş bir eser . Bir millet nasıl küllerinden yeniden doğabilir? Bu soru başka türlü böyle güzel açıklanamazdı. Baş ucu kitabı niteliğinde nadir eserlerden. Okuyun , okutturun.
Mustafa Kemal Atatürk
Atatürk
2024 46. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2024 09:10
Lord Kinross, 1944’den 1947’ye kadar Kahire’deki ingiliz büyükelçiliği’nde görev yapmış "Atatürk Bir Milletin Yeniden Doğuşu" isimli kitabı yazmak için uzun süre Türkiye’de kalmış ve bu önemli incelemeyi beş yılda tamamlamış bir yazar. İngiliz olmasına rağmen tüm objektifliği ile Atatürk dönemini ele almış ve çokça sağlam kaynak kullanmış. Bu kitap tarih kitabı olmaktan çok edebi bir anlatımla biyografi kitabı şeklinde yazılmış. Ben içerisindeki edebi anlatımı çok beğendim. Kitabın sonları, Atamın ölümüne doğru olan kısımda en son göz yaşlarımı tutamayarak kitabı görebildiğim kadarıyla bitirmeye çalıştım. Bu eser için gerçekten herkesin Nutuk'tan sonra okuması gereken ikinci kitap diyebilirim. Atatürk'e oldukça yerinde eleştirilerin de yapılmış olduğunu gördüm. Kısacık, hastalıklarla geçen ömrünü adadığı koca bir devlet. Ölüm döşeğinde bile hala vatanı için çabalamaktan geri durmayan bir adam. İhanetlerle geçen bir ömür. Henüz daha yerli yerine oturtamadığı düzenin arkasından gelen dünya savaşı... Ölmek için doğru zaman değildi Atam. Ne kadar çabalasan da insanların bakış açısını değiştirmeye ömrün yetmez. Bir ömrü geçtim, 1 asır bile yetmiyormuş. Yıl 2024 biz hala tarikatlarla savaş veriyoruz. Hala din ile ülke yönetiliyor. Topraklarımızı sattı, ayyaş kafayla koca imparatorluğu yıktı diyen hainlerle savaşımız hep sürecek. Seni hiç anlamayacaklar. Ama biz galip geleceğiz. Kemalizm hep yaşayacak. Çünkü Kemalizm demek rasyonal düşünce demektir. Yönü akıl, us olan her daim kazanacaktır. Hep hatırlanmak isterdin. Seni hiç unutmayacağız. Sana minnettarız. Sonraki nesillerimize de seni bilerek, anlayarak anlatacağız. Çok okuyacağız, hep çok okuyacağız. Evlatların olarak sana layık yaşayacağız. Seni çok seviyoruz
2019 34. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2019 08:37
Büyük bir emekle yazıldığı her sayfasında belli ediyor kalın oluşunu aldırmadan rahatca okunabilen kitaplardan. Atatürk'ün yaptıklarını değil düşüncelerini, karakterini, özel hayatını da çok güzel detaylı bir şekilde aktarılıyor. Atatürk'ün Ölümü adlı son bölümde keşke biraz daha yaşasaydı hüznüne boğar öyle güzel aktarılmış kitap boyunca sanki yanındaymış gibi hissedince ölümüne de bir o kadar üzülüyorsunuz. Bölümlerde ya bu konuyu bu bölün başlığıyla nereye bağlayacak ne alaka diyebilirsiniz ama yazarın o ustaca yazışı heeeee dedirtiyor okudukça.

Lord KinrossYazar · 3 kitap
Patrick Kinross, bilinen adıyla Lord Kinross, (d. 1904 - ö. 1976) İskoç soylusu Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki biyografisi ve Ortadoğu ülkelerine ilişkin diğer eserleriyle ün kazanmıştır. Bu eserlerinden biri de pek çok otorite tarafından beğeni kazanmış "Osmanlı İmpratorluğun Yükselişi ve Çöküşü" kitabıdır. İkinci Kinross Baronu Patrick Balfour'un oğlu, eski başbakan ve 1. Dünya Savaşı yıllarında Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour'un akrabasıydı. Oxford'da okudu. 1938'de ressam John Spencer-Churchill'in eski eşi Angela Mary Culme-Seymour ile evlendi. 1942'de eşinden boşandıktan sonra eşcinsel tercihlerini açıkça ortaya koydu. 1952'de İngiltere hükümeti tarafından Atatürk hakkında bir biyografi yazmakla görevlendirildi. 1960'ta yayımlanan kitabı Atatürk hakkında bugüne dek yazılan en başarılı biyografilerden biri olmakla birlikte, yer yer eleştirellikten uzak tavrı nedeniyle eleştirilmiştir. Kinross, akrabası ve aile dostu olan Balfour'un başbakan Lloyd George'a karşı siyasi polemiğini sürdürmekle de suçlanmıştır.