Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
115 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Dünya üzerinde İslamiyet'in yayılışını gösteren bir haritayı ve refah seviyesini gösteren bir haritayı yan yana koyarsanız bir zıtlık olduğunu fark edebilirsiniz; maalesef günümüzde Müslümanlar olarak bilim, felsefe, sanat gibi birçok alanda pek iyi durumda olduğumuz söylenemez. Bazıları bu kötü durumun nedeninin İslamiyet olduğunu söylerken bazıları da problem İslamiyet'te olsa Ortaçağ'da dönemin en gelişmiş medeniyeti olamayacağımızı öne sürerek buna karşı çıkıyor. Peki ama hangi taraf haklı? İslamiyet gerçekten de bilimsel gelişime engel mi oluyor? Bu kitapta Kuran'ın bilime teşvik ettiği anlatılmakla birlikte arada mantık ve felsefeye de girilerek çeşitli tarafların argümanları değerlendiriliyor. Kitabın İslamiyet hakkında tek kaynak olarak Kuran'ı alması hoşuma gitti. Daha önceden okuduğum, aynı yazarın
Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
kitabı da aynı nedenden dolayı hoşuma gitmişti. Çünkü İslamiyet hakkında bir yargıya varılacaksa bu sadece Kuran'a bakılarak yapılmalı diye düşünüyorum. Herhangi bir değeri onun ana kaynağına göre değil de, onun takipçilerine ve takipçilerinin kabul ettiği başka kaynaklara göre değerlendirirsek ortada karşı çıkılmayacak değer kalmaz. Kitabın dili herkes tarafından anlaşılabilecek olsa da fazla düşünce yazısı okumuyorsanız ve tartışmaları sevmiyorsanız okumanız zor olabilir. Bunun yanı sıra bazı ifadelerin tekrarlanması da sürükleyiciliği baltalıyor. Ama sabredip okursanız sizi şaşırtacak bazı tespitlerle karşılaşacağınızı söyleyebilirim.
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşasıCaner Taslaman · İstanbul · 2015428 okunma
Samimi bir dindar için Tanrı'nın eseri olan doğa ile, Tanrı kökenli olduğuna inandığı inanç arasında çelişki olmamalıdır. Doğa Tanrı'nın ikinci kitabıdır ve bilinçli bir dindarın doğa yasaları ve bilimi görmezden gelmesi mümkün değildir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
·
Puan vermedi
Aynı kitabın yeni baskısını okuduğum için ve mükerrer okuma olmasın düşüncesiyle kitabı okumaktan vazgeçtim. Allahsız sadece ahlak değil hiçbir şeyin anlamı yoktur. Hayatı ve her şeyi anlamlı kılan aşkın ve tüm noksanlıklardan münezzeh olan Allah'tır. Ne mutlu, O'nun rızasına uygun ahlâklı ve takvalı hayat sürenlere!
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?Enis Doko · İstanbul Yayınevi · 2019134 okunma
Doğa yasalarının matematiksel bir dile sahip olması, bizi matematiğin insanlığın üzerinde/aşkın olduğuna, dolayısıyla da Nominalizmin yanlış olduğu sonucuna götürmektedir.
Evreni yaratan neden, akıllı canlılığa izin verecek bir evren hedeflemesinin yanında, insanlar tarafından anlaşılabilecek ve teknolojiye imkân verecek bir evren oluşmasına özen göstermiştir.
Eğer hiçlik nedensiz bir şekilde evreni yaratabiliyorsa neden başka şeyler yaratmamaktadır? Hiçlik var olan bir şey değildir ve hiçbir özelliği yoktur. Hiçbir özelliği olmadığı için hiçlik hiçbir şeyden de etkilenemez. Öyleyse neden odamızda araba ve televizyonların nedensiz kendi kendine çıktığını görmüyoruz?
Reklam
Ahlaki önermeler, önceden belirttiğimiz gibi matematiksel önermeler gibi deneysel değildirler. Temel ahlaki ilkelerin doğru olup olmadığı hiç evrene bakmadan anlaşılabilir, dolayısıyla bunlar evrenden bağımsız olarak doğrudur. "Çocuğa tecavüz etmek yanlıştır" önermesi, dünyada hiç tecavüz olmasa, hatta hiç çocuk olmasa da doğru olacaktır.
"Bir insanı boğmak" diye bir güç yoktur. Elimizi sıkma gücümüz vardır ve bu gücü kullanarak bir insanı boğabiliriz. Tanrı'nın günah işleyememesi onun bir gücünün eksik olduğuna işaret etmez.
Merhamet, adalet gibi temel ahlâkî özellikler Tanrı'nın doğasının bir parçasıdır.
Doğalcılık tezi bilimsel metotlarla doğrulanıp yanlışlanamadığı için felsefi bir iddiadır. Bu iddiaya dayanan evrimin doğalcı yorumu da dolayısıyla felsefi bir yorumdur.
704 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.