Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
115 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Dünya üzerinde İslamiyet'in yayılışını gösteren bir haritayı ve refah seviyesini gösteren bir haritayı yan yana koyarsanız bir zıtlık olduğunu fark edebilirsiniz; maalesef günümüzde Müslümanlar olarak bilim, felsefe, sanat gibi birçok alanda pek iyi durumda olduğumuz söylenemez. Bazıları bu kötü durumun nedeninin İslamiyet olduğunu söylerken bazıları da problem İslamiyet'te olsa Ortaçağ'da dönemin en gelişmiş medeniyeti olamayacağımızı öne sürerek buna karşı çıkıyor. Peki ama hangi taraf haklı? İslamiyet gerçekten de bilimsel gelişime engel mi oluyor? Bu kitapta Kuran'ın bilime teşvik ettiği anlatılmakla birlikte arada mantık ve felsefeye de girilerek çeşitli tarafların argümanları değerlendiriliyor. Kitabın İslamiyet hakkında tek kaynak olarak Kuran'ı alması hoşuma gitti. Daha önceden okuduğum, aynı yazarın
Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
kitabı da aynı nedenden dolayı hoşuma gitmişti. Çünkü İslamiyet hakkında bir yargıya varılacaksa bu sadece Kuran'a bakılarak yapılmalı diye düşünüyorum. Herhangi bir değeri onun ana kaynağına göre değil de, onun takipçilerine ve takipçilerinin kabul ettiği başka kaynaklara göre değerlendirirsek ortada karşı çıkılmayacak değer kalmaz. Kitabın dili herkes tarafından anlaşılabilecek olsa da fazla düşünce yazısı okumuyorsanız ve tartışmaları sevmiyorsanız okumanız zor olabilir. Bunun yanı sıra bazı ifadelerin tekrarlanması da sürükleyiciliği baltalıyor. Ama sabredip okursanız sizi şaşırtacak bazı tespitlerle karşılaşacağınızı söyleyebilirim.
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşasıCaner Taslaman · İstanbul · 2015429 okunma
·
Puan vermedi
Aynı kitabın yeni baskısını okuduğum için ve mükerrer okuma olmasın düşüncesiyle kitabı okumaktan vazgeçtim. Allahsız sadece ahlak değil hiçbir şeyin anlamı yoktur. Hayatı ve her şeyi anlamlı kılan aşkın ve tüm noksanlıklardan münezzeh olan Allah'tır. Ne mutlu, O'nun rızasına uygun ahlâklı ve takvalı hayat sürenlere!
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?Enis Doko · İstanbul Yayınevi · 2019135 okunma
Reklam
148 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsanlık tarihinin en önemli bilim insanlarından biri Isaac Newton. Arka kapakta "Tanrı'yı anlamada bilimi araç edinen bilim adamı" tanımlaması var Newton hakkında. Yani Tanrı'yı bulmak için bilimle uğraştı anlamı çıkıyor buradan. Ama acaba öyle mi? Oysa bana öyle geliyor ki, Newton bilimle, fizikle ve doğa ile ilgilendikçe, Tanrı ile doğa yasaları arasındaki ilişkinin, onun bir yaratıcı inancını pekiştirmiş olma olasılığı daha gerçekçi bir fikir gibi... Kitapta, Newton'un çalışmaları, yazıları ve Tanrı ile Hıristiyanlık hakkındaki görüşleri yanısıra, doğa ve bilimsel bulgulara dayanarak Tanrı'nın varlığı konusundaki argümanlar açıklanıyor. Faydalı bir kitaptı. Yaratılış ve bilim ilişkisi konusunda kafasında soru işaretleri olanlara tavsiyemdir.
Dahi ve Dindar Isaac Newton
Dahi ve Dindar Isaac NewtonEnis Doko · İstanbul Yayınevi · 2019209 okunma
115 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Hiç unutmam 28 Ocak 2021. Bu kitabı imzalatmıştım, yazarımıza. İşe gitmedim, onu görebilmek için... Yorgunluk bir tarafa, önümde müthiş bir sıra vardı... Sonunda bana geldi sıra, tanıştık, imzalar atıldı, fotoğraflar çekildi....O bekleyişin kavuşturduğu hissiyat.... hâlâ o duyguları taşımak ne kadar değerli olduğunun kanıtı... İşte mutlu olmak hiç de zor değilmiş ... Eserinde bilim ve din ilişkisini, bilimin din ile çatışmayı bırakın birbirini daha iyi açıklayan bir bağının olduğunu, ateis ve natüralist bakış açısını, bunun teizm ile farklarını, ön kabullerin önemini (ön yargı ile karıştırmayın) görüyoruz, gerek ayetlerle pekiştirmesi, ünlü düşünürlerle desteklemesi ayrı önemli... Caner Taslaman'ın en sevdiğim yönü de bu bildiği, söylediği her şeyi ayetlerle açıklayıp temellendiriyor... Ve maalesef aşırı dindar kimliğiyle göründüğünü sanan bir kesimin eleştirilerine maruz, her kalem hata yapabilir elbette, düzeltir, fakat Caner Taslaman'ın dini iyi bilmediğini sanan kesimin iyi din bilmediğini düşünüyorum... ..............Keyifli okumalar.............
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşasıCaner Taslaman · İstanbul · 2015429 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı yaklaşık 2-3 yıl önce okumuştum anlatımı ağır bir kitap olduğunu söylemeliyim iyi odaklanmak gerek.Özellikle felsefe kitaplarını okumayı sevenlere daha çok hitap ettiğini düşünüyorum. Benim de tekrardan okumaya ihtiyaç duyduğum bir kitap oldu.İncelemeyi de o zamana erteliyorum:)
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşasıCaner Taslaman · İstanbul · 2015429 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Açıkcası şu zamana kadar "Din, bilimi engelliyor!" söylemlerini Kuran'ı tamamen okumadan öncede sonrada anlamış değilim. Tartışmaya girdiğim kişiler de genellikle "hoca" denen bazı kişileri öne sürüp, aynı fikirde olmadığım insanların düşüncelerini öne sürdüler.Kuran'daki yönlendirmeler bence yeterli.Ancak herkesin bilimden anlaması beklenemez, düz mantıkla yaklaşmamak gerekli.
Caner Taslaman
Caner Taslaman
ile düşüncelerimiz paralel. "Din, bilimi engelliyor!" konusu, bence, daha çok kişilerin nasıl olduğuna inandıkları din kavramının yanlışlığından ileri geliyor. Bu durumu belirttiğimde dine inanmayanlar tarafından dinsiz sayılmışlığım oldu. Bu da ayrı bi ironi. Kitaptaki konu başlıkları ise şöyle; 1) Kuran ve Bilimsel Faaliyetlere Eşlik Eden Ön Kabuller, 2) Evrenin Rasyonel ve Anlaşılır Yapısı Vardır, 3) İnsan Zihni Evren Hakkında Doğru Bilgilere Ulaşabilir, 4) Evrenin Özellikleri Keşfedilebilir, 5) Doğa Yasaları Evrenseldir, 6) Evreni İncelemek Değerlidir, 7) Evren Hakkında Bilgi Elde Etmede Gözlem Önemlidir, 8) Evreni Anlamada Matematik Önemlidir, 9) Kuran ve Bilimsel Faaliyet İçin Motivasyon
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşasıCaner Taslaman · İstanbul · 2015429 okunma
Reklam
117 syf.
9/10 puan verdi
Allahsız Ahlak Mümkün mü?
Enis Doko'nun Allah'sız "Ahlak Mümkün mü?" Kitabını okudum. Açıkçası başta bir felsefi kitap olarak biraz basit geldi. Ancakİtirazlar bilümüyle kitap güzelleşti. Hele Evrim Argümanı harikaydı. Yazar temelde Ahlak zaten var mıydı yoksa onu toplumlar mı meydana getirdi? Sorusuna cevap aramış. Evrimi kullanarak ahlak realizminin başarılı olamayacağını gerekçeleriyle anlatmış ve kitap sona doğru Özellikle Ekler bölümüyle devleşiyor. Ahlaki evrensel ilkeler ve Teizmin Ateizmden daha rasyonel olduğunu gerçekliğini analitik metodla okuyucuyu buluşturuyor. Bir başucu kitabı kazandım. Gerçekten tavsiye ederim. #enisdoko @enis_doko genç hocamızı da tebriklerim
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?Enis Doko · İstanbul Yayınevi · 2019135 okunma
252 syf.
·
Puan vermedi
Akşam yıldızı; "Şafak sökerken de adı Sabah Yıldızı oluveriyor ama! Üstelik başka adları da var. Güneşin doğuş ve batış zamanlarında güneş ışıkları ve ufuk kızıllığını yansıttığı için Sarı Yıldız diyorlar, meselâ Akşam kızılının ve lacivert gecelerin en parlak yıldızı olduğu için de Mavi Yıldız. Kur'an'da adı 'Tarık' diye anılıyor, Tevrat'ta 'Sabah Yıldızı'. Zühre deyip kızlarımıza ad olan da o; Mısır'da kurbanlar adanan da. Eski Türkler "Tan Yıldızı' veya 'Yaruk Ilduz'-Işıklı Yıldız demek- Osmanlılar 'Erte Yıldızı' diyorlar. Bâbilliler onu tan- rılarından biri olarak saydı. Asurlular takvimlerini onun döngülerine göre hazırladılar. Ve Yunan panteonundan bildiğimiz Afrodit'in ta kendisi. Gezegenler sıralamasında ise Venüs..." Syf.12 Kitap asırlar önce Göbeklitepe'de ki yaşamı anlatıyor. Tuzun ilk keşfi, ilk yalan, hayvanın evcilleştirilmesi, buğdayın ehlileştirilmesi, santrancın ilk hâli vd. 20 bölümden oluşuyor. Sarıca ve Çira'nın aşkı, lanetli çocukları ve Sarıca'nın lanetli çocuğu ile mücadelesi anlatılıyor. Dr. Ercüment Asil, Dr. Enis Doko gibi bilim insanları tarafından bilimsel açıdan incelenmiş, kurugusal tarihî bir roman. İçeriğini bilmeden kitaplarını alıp okuyacağım yazarlardan. Tabii ki tavsiye ederim.
Akşam Yıldızı
Akşam Yıldızı
İskender Pala
İskender Pala
Akşam Yıldızı
Akşam Yıldızıİskender Pala · Kapı Yayınları · 20206,5bin okunma
117 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Farklı bilgilerin ve yorumlamaların karşılaştırılması aracılığıyla sorgulamayı seven ve bu yönde yönde okuma yaparak bilinç düzeyini artırıp bakış açınızı genişletmeyi isteyen biriyseniz bu kitabı memnuniyetle tercih edebilirsiniz. Sıkılmadan, rahatça okuyabileceğiniz oldukça kaliteli bir eser. Hayatı daha iyi yorumlamanıza ve algılamanıza yardımcı olabilir.
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?
Allah’sız Ahlak Mümkün mü?Enis Doko · İstanbul Yayınevi · 2019135 okunma
82 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.