Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
evrim taşşakları hassas sürece sokmuştur
erkeklerin vücudun bu parçasıyla ilgili bu kadar hassas ve titiz olmaları gerçeği yine evrimsel biyoloji bağlamında anlaşılabilir bir şeydir. Eğer erkekseniz, "sıkıştırmak" veya "koparmak" sözcükleri testisle birlikte kullanıldığında, örneğin "kolla" veya "burunla" kullanıldıkları zamankinden size daha irkiltici gelmesinin nedeni, diğer organlarla karşılaştırıldığında testislerin üreme başarısı bakımından karşılaştırılamayacak denli hayati olmalarıdır. Örneğin ben, şu an da bu kelimeleri yazarken bile bir an kendimi iki büklüm buldum.
Tarım devrimi
Evrimin geçer akçesi ne açlık ne de acı çekmektir, sadece DNA sarmallarının kopyalanmasıdır. Nasıl bir şirketin başarısı çalışanlarının mutluluğuyla değil de banka hesabındaki liralarla ölçülüyorsa, bir türün evrimsel başarısı da DNA kopyalarının sayısıyla ölçülür. Ortalıkta DNA kopyası kalmazsa tür yok olur, tıpkı parası kalmayan bir şirketin iflas etmesi gibi. Eğer bir tür çok sayıda DNA kopyasına sahipse bu bir başarıdır ve tür gelişir. Bu perspektiften bakılırsa bin kopya her zaman yüz kopyadan daha iyidir. İşte bu Tarım Devrimi'nin özüdür: daha çok sayıda insanı daha kötü koşullar altında da olsa hayatta tutmak. Gerçi bireyler bu evrimsel hesabı niye dikkate alsın ki? Hangi aklı başında birey Homo sapiens cinsinin sayısı artsın diye kendi hayat standartlarını düşürür? Bunu kimse onaylamamıştı zaten: Tarım devrimi bir tuzaktı.
Reklam
Farklılaşan Üreme
Seçilim, hayatta kalma olasılığı, kısırlık, gelişme hızı, çiftleşme başarısı ya da hayat döngüsünün başka bir yönündeki farklılıklardan kaynaklanabilir.
Oysaki takım başarısı, egonuzu kapıda bırakmayı, bir ana okulu çocuğunun merakı ve özverisi ile bakmayı ve diğerleri ile savunmasızlığınızı paylaşmayı gerektirir.
Sayfa 95
Oysaki takım başarısı, egonuzu kapıda bırakmayı, bir anaokulu çocuğunun merakı ve özverisiyle bakmayı ve diğerleriyle savunmasızlığınızı paylaşmayı gerektirir.
Akraba Seçilimi, Doğal Seçilim ve Matematik
İşte Hamilton Kuralı, bir türün fedakâr/koruyucu/şefkatli/merhametli davranışlarının ne zaman Doğal Seçilim’in eleyici etkisinden üstün geleceğini matematiksel olarak yalın bir şekilde göstermektedir: r x B > C Basit, yalın, sade… İki kavramın matematiksel çarpımı, bir üçüncüsünden büyük ise,
Reklam
O zaman dans ♪┌|∵|┘♪
Doğal Seçilim ile Cinsel Seçilim arasındaki bu enerji bazındaki ilişkinin, yine algılarımızı açacak bir diğer sonucu vardır: Dengelenme ve en uyguna ulaşma. Bölümün başındaki elkleri hatırlayacak olursanız, devasa boynuzlu hayvanlar olduğundan bahsetmiştim. Boynuzların büyük olması, şüphesiz ki üreme başarısı için gereklidir, çünkü hem diğer erkekler egale edilmelidir, hem de dişiler büyük boynuzlardan etkilenmektedir. Öte yandan büyük boynuzların çok ciddi bir sıkıntısı vardır: Avcılardan kaçma sırasında, hayvanı yavaşlatmaktadır. Bu durumdaysa küçük ve hafif boynuzlular avantajlı olacaktır. İşte bu bize, çok net bir gerçeği gösterir: Tür üzerindeki avcı baskısı arttıkça, yani Doğal Seçilim güçlendikçe, boynuzlar küçülecektir, çünkü boynuzların büyük olması üreme açısından avantaj sağlasa da, Doğal Seçilim’in etkisinden ötürü büyük boynuzlu bireyler daha kolay ölecek ve üremeyi deneyemeyeceklerdir bile. Ancak Doğal Seçilim’in etkisi azalıp, Cinsel Seçilim’in etkileri arttıkça, üremek daha önemli hale gelecek, avcı baskısının azalmasından ötürü büyük boynuzlular seçilecektir. İşte bu dengelenme sürecinde, belli bir ortam için en uyguna ulaşma gerçekleşebilir. Yani Doğal Seçilim ile Cinsel Seçilim arasındaki dans, türlerin adaptasyonunda büyük bir öneme sahiptir.
68 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.