Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
348 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Merhabalar "Bu kitap bir yandan felsefi düşünceyi tanıtırken bir yandan da filozofların ve felsefenin bilmece, kargaşa ve ihtişam dolu dünyasına kapı aralamaktadır." Bugün sizlere @monakitap tan çıkan #birfilozofgibidüşün eseri ile geldim. #petercave kalemi oldukça sade geldi bana. Eserde otuz adet felsefi düşünürün hayata karşı bakış
Bir Filozof Gibi Düşün
Bir Filozof Gibi DüşünPeter Cave · Mona Yayınları · 20243 okunma
FELSEFE MAKALE OKUMALARI
1- HERAKLEİTOS’UN DEMOKRASİ ANLAYIŞINA ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM, Ferhat KUTLUAY,2020 2-
Reklam
Simyacıların kurşunu altına dönüştürebilen felsefe taşı konusundaki arayışları, kimyanın bazı temel yasalarının keşfedilmesine yardımcı olmuştur.
Sayfa 293 - ODTÜ YayıncılıkKitabı okudu
Konu sayı olunca dış dünyaya bağımlı kaldık. Sayılar zihnimizdeki herhangi bir nesnenin özelliği değildirler aksine o nesneleri altına koyduğumuz kavramların özelliğidirler. Böylece biz zihnimizdeki kavramları sayı itibariyle düşünmeyi öğreniyoruz. Frege'nin Kant'a eleştirisi bu noktadadır. Mesela su bardağı diyelim, su bardağı kavramı varsa burada bir, iki, üç diye sayabiliyorum. Frege, sayılar nesnenin değil kavramın özelliğidir, diyor. Analitik felsefenin doğmasının en başat sebebi Frege'nin bu yaklaşımıdır. Frege, bir şeyin saydığımız özellikleri algının değil kavramın özellikleridir, diyor. Yani biz her şeyi kavram olarak algılıyoruz ona göre. Frege'ye göre aritmetiğin temeli mantıktır ve mantık bütün algılarımızdan önce gelir. Zihnimizin yapısı mantıktır. Frege'ye göre, önce algının ne olduğuyla ilgili yargı gelir.
Analitik felsefe dünyayı, Tanrı’yı, insan ilişkilerini, toplumu ve gerçekliği anlamanın yolunun dilsel analizden geçtiğini savunur.
İkinci özellik, analitik felsefenin epistemolojinin önüne mantığı koymasıdır. Yani mantığın bir tür yöntem olarak kabulü, kavramlardan önce bir yapının olduğuna dair inanç demektir.
Reklam
analitik felsefe adından da anlaşılacağı üzere felsefi sorunların analiz edilmesini bir yöntem olarak belirler. Gerçekliği veya olguları, olduğu gibi düşünmek ve onlar üzerinden çıkarım yapmaktan uzak durur. Bunun yerine, kavramların ve olguların anlamlı parçalara ayrılarak incelenmesi yöntemini, felsefi incelemenin en başına koyar.
Felsefe Okumaları
Antik Yunan Filozoflarında (Özellikle Stoa okulunun temsilcileri olan Seneca, Epiktetos, Musonius Rufus ve Marcus Aurelus eserlerini okuduğum zaman) Tanrı anlayışı {Logos kavramı} Din-i İslam içinde oluşmuş Tasavvuf ekollerin de ki Vahdet-i Vücut inancına benzemektedir. Şu görsel paragrafta ki satırları Okuduğumda us'uma şu ayet geldi: Ey iman edenler, şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, (bilsin ki) gerçekten o (şeytan) çirkin utanmazlıkları ve kötülüğü emreder.
Sevdiğim insanlar..basit ve yormayan kahve oturmaları, soğuk havada kalp ısıtan yürüyüşler, birlikte yemek ve tatlı yaparken alınan zevk, iki tatlı gün değerlendirmesi, seneler önceki anıların üstüne eklenen, telefon ya da herhangi bir şeyi akla bile getirmeyen gülmekten göz yaşartan muhabbetler..tasavvuf, felsefe, edebiyat tez ve antitezler..şiir okumaları.sevildiğinden, önemsendiğinden, düşünüldüğünden şüphe duymadığın her an.herkesin güzel özelliğinin hayranlıkla övülmesi, kusur varsa bile şefkatle okşanması, içten tavsiyeler, dertleşip ağlarken güldürecek bir şeye illaki bağlanması, acaba yanlış mı anladı diye düşündürmeyen, nazlanabildiğim ve nazı bana güzel gelen insanlarla yaptığım her şey ama her şey ruhumu çiçeklendiriyor.hayatı yaşanılır kılan, o olmasaydı dünyadaki güzellikler çok eksik olurdu dediğim insanlar..hissedilen her şeyi yazmak da mümkün değil elbet.kelimeler her şeyi ifade etmiyor.ama bunlar, yaşarken içimi kıpır kıpır eden, hayran kaldığım, cennet tadı veren nimetler..sahip olduğum en yüksek mertebe.hepsi için şükrülillah..
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Nietzche felsefesini düşüncesini anlamak isteyenlerin ilk okumaları gereken kitap olduğunu düşünüyorum.. kendisi yazdığı eserler hakkında birebir açıklama yapmış kısa bilgilendirmelerde bulunmuş. bu eseri okuduktan sonra bence Nietzche daha iyi anlaşılabilecektir. Özellikle kitabın son sayfaları dikkatli okunmalı..
Ecce Homo
Ecce HomoFriedrich Nietzsche · İş Bankası Kültür Yayınları · 20199,7bin okunma
Reklam
Levinas etiğin görevini vicdanı rahatlatmak olarak değil, rahatsız etmek olarak anlar.
196 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Zor kitap
Zor okunan bir kitap. Bir kaç defa okuma gereksinimi duyuyor insan. Felsefe okumalarına alışkın olmayan bünyelere uyarım: Aheste okumaları gerekiyor bu DİN adamının kitabını.
Olmak Cesareti
Olmak CesaretiPaul Tillich · Okuyan Us Yayınları · 2014108 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Kitap felsefe okumaları ile çok tecrübesi olan kişilere uygun bir dile sahip. Felsefi kavramlar ve tıbbi terimlerden dolayı bazı noktalarda koptum. Okuyacaklara tavsiyem bu kitabı araştırmaları, varsa hakkında makale ve incelemeleri okumaları. Ve en önemlisi bu kitabı 123. Sayfadan başlayıp okuyun derim. Sona kadar okuyup bitirin ve kitaba en baştan başlayıp 123. Sayfada bitirin ya da arzu ederseniz sonuna kadar devam edin. Herkese keyifli ve verimli okumalar. Saygılarımla.
Makine İnsan
Makine İnsanJulien Offray de la Mettrie · Fol Kitap · 202244 okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Varoluşçuluğun Babasının Varoluş Çözümlemesi
Varoluşçuluğun babalarından olan Søren Kierkegaard'ın yaşam yolculuğunun yer aldığı bu çalışmada, filozofun yaşamı karşılayış şekline ve yaşamdaki önceliklerine rastlarken; aslında yaşam denen şeyin akışta kalmak ve sürekli üretmeye çalışmak olduğunu anlıyoruz. Öyle ki; büyük aşkı Regine Olsen'den dâhi bu üretim aşkı uğruna ayrılmış, bu ayrılığın pişmanlığını ölene kadar hissetmiş olmasına rağmen aldığı karardan vazgeçmemiş bir idealist ruhtan bahsediyoruz Kierkegaard deyince. Yaşamın anlamını sorgularken bunu Tanrı ile olan ilişkisinden hareketle ilerletiyor ve sonuçta kitabın adına da ilham veren düşünceye varıyor Kierkegaard: Hayat, (tüm zorluklara/ kötülüklere/ yalnızlıklara rağmen) yaşanması gereken bir hakikattir. Tanrı bizi, sadece ve sadece yaşamamız için göndermiştir. Bunun başka bir açıklaması yoktur. Felsefi çizgide son derece benzeşen Nietzsche ile Kierkegaard'ın yaşam öykülerindeki benzerlikler de kitabı ilginç kılan bir başka dipnot. Bence felsefe okumaları seven, özellikle varoluşçuluğu araştıran kişilerin ve hayatın anlamına dair arayışta olanların da mutlaka okuması gereken bir eser.
Hayat Çözülecek Bir Problem Değil, Yaşanacak Bir Hakikattir
Hayat Çözülecek Bir Problem Değil, Yaşanacak Bir HakikattirSoren Kierkegaard · Destek Yayınları · 2020588 okunma
551 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.