Fetret Devri
Çelebi Mehmet, Rumeli'ye geçti. Musa Çelebi'yi ele geçirip huzurunda boğdurttu.Çelebi Mehmet, devletin ikinci kurucusu sayılır.
240 syf.
10/10 puan verdi
1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı yenilgisi sonucu Yıldırım Bayezid’in Timur Hana esir düşmesinin ardından intihar etmesiyle oğulları Süleyman, İsa, Mehmet ve Musa arasında hükümdarlık savaşı başlamıştır. İsa Bey büyük bir önseziyle bu savaşı kaybedeceğini anlamış, tek derdi eşi Bala Hatunun üç-dört ay sonra dünyaya getireceği çocuğunun
Deli Kurt
Deli KurtHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 202015,8bin okunma
Reklam
Fetret Devri’nin 1413’te Çelebi Mehmet’in kardeşlerini bertaraf edip tahta tek başına geçmesi ile bittiği genelde söylenirse de, Osmanlı İmparatorluğu bölünme tehlikesi ve kargaşa ortamından ancak İstanbul’un fethi ile kurtulabilmiştir. Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu’nda Fetret Devri’nin gerçek bitiş tarihini 1453 olarak gösterir.
Sayfa 108 - Yeditepe YayıneviKitabı okuyor
Fetret Devri
Edirne'ye büyük bir zafer alayı ile giren Musa Çelebi, saltanatını ilan etti. Adına para bastırdı ve hutbe okuttu (17 Şubat 1411).
Fetret Devri'nde Çelebi Mehmet
Çelebi Mehmed, bir yandan kardeşleriyle uğraşıyor; fakat fırsat düştükçe kâh Timurilerin elinde, kâh Anadolu beylerinin elinde bulunan kaleleri vurup alıyordu. Sivas'ı almış; Canik, Tokat, Niksar taraflarında hürküm süren beylerden Kubadoğlu, Gözleroğlu, Köpekoğlu ve Mezid'i itaat ettirmiş, topraklarını zaptetmişti. Saruhanoğlu Hızır Şahı Manisa'da bastırıp yok etmişti. Hatta bazı tarihler, bu sıralarda Menteşeoğlu'nun da bağlılık bildirdiğini yazarlar.
Hangisi daha iyi dersiniz?
Şayet Bayezid, tek şehzadesini sağ bıraksaydı, fetret acısını hesaba katmayanlar, onu “evlat katili” ilan etmekte acele edecekler, fakat devlet 11 seneye yakın süren fetret kâbusunu yaşamayacak, şehzadelerin peşine takılan onca Müslüman Türkün kanı akmayacak, “fethi mübin” yarım asır geri kalmayacaktı.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.