Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ben, Freud tarafından düşünülmüş olanın -ben bir eskicivim (épigone)- tutarlılığını, dayanıklılığını ortaya koymaya çalıştım. Freud öylesine yeni biridir ki -tarihte yeni biri, sanki bütün bu çıkıntıların (émergence) dışında bir tarih hiç olmuşmuş gibi- Freud öylesine yeni biridir ki onun ince ince düşünmüş olduğu şeyin (cogiter) beklenmedikliğinin (abrupt) farkına varmak gerekiyor. Bu beklenmediklik (abrupt) ki ben onu parlatmaya, cilalamaya, pırıldatmaya çalışıyorum. Onu yavan (insipide) bir şekilde tekrar etmenin dışında, benim dışında kimsenin uğraşmadığı şey bu.
Sayfa 771 - Jacques Lacan'dan Cevap Düğümler ve BilinçdışıKitabı okuyor
Yaşın ilerledikçe önemli olanın seni kimin en uzun süre tanıdığı değil; seni kimin gördüğü, duyduğu, anladığı, desteklediği ve sevdiğini hissettirdiğiyle alakalı olduğunu anlıyorsun. Yaş aldıkça sevdiğin şeyler başkalaşıyor, sevdiğin insanlar ise azalıyor. Hayatın şüphesiz en güzel öğretisi Sigmund Freud dediği gibi; kimseyle uğraşasın gelmiyor, kendini yetiştirememiş insanlardan uzaklaşıyor, seni hasta edecek insanları iyileştirmeyi bırakıyorsun. Artık anlıyorsun. Sonra arınıyorsun herkesten ve her şeyden.
Reklam
“Çabalarıyla, hazlarıyla, sevinç ve acılarıyla gündelik yaşam rüyalarda asla tekrarlanmaz. Tersine rüyaların amacı bizi gündelik yaşamdan kurtarmaktır."
Bölünmüş Ego/Borderline durumları
Ego yapısı iki parçaya bölünmüştür. Parçanın biri, gerçeklik prensipleri üzerine faaliyet gösterir diğer bir deyişle gerçeklikmiş gibi görür ve üstesinden gelmeye çabalar. Diğeri ise, gerçek olup olmadığına aldırmayarak iyi hissettiren ne ise onu takip etmek için haz prensibine göre hareket eder. Çocuğun egosu öncelikle haz ilkesi üzerinde çalışır fakat Freud'un bize söylediği gibi haz ilkesi gerçeklikle çatışır ve gerçeklik ilkesini geriletir. Bu hastalarda, ego yapılarının büyük bir kısmı haz ilkesine göre faaliyet gösterdiğinden bu dönüşüm sadece kısmen meydana gelir. Borderline hastalarda bu, patolojik ego olarak adlandırılır. Bu, daha çok gerçekliğe dayalı ego sahibi kişiler için mümkün olmayacak derecedeki fantezi aracılığıyla borderline hastaların memnuniyetini sağlar.
Sayfa 100
Aile içindeki çaresizliğimiz başlangıç noktamızdır: hepsinden önemlisi çaresizce arzulu varlıklarız.
Reklam
Freud (2018, s. 42) bireysel varoluşu haz ilkesiyle açıklar ve onun toplumsallığı yarattığını öne sürerken, “acıya karşı en korunmasız olduğumuz zaman, sevdiğimiz zamandır; en çaresiz olduğumuz zaman ise sevdiğimiz nesneyi ya da onun sevgisini yitirdiğimiz zamandır” der. İnsanın yegâne amacının mutlu olmak olduğunu, bu uğurda çaresizliğe düşmemek için hem doğadan korunması gerektiğini hem de insani ilişkilerini kültürel bir dünyayla güvence altına almaya çalıştığını, böylece uygarlığı yarattığını iddia eder. İlkel insanın bireysel özgürlükler açısından daha hür varsayılabileceğini fakat bunun sürdürülemez olduğunu dile getirirken, uygarlığı sefaletin nedeni olarak gören romantikleri de eleştirir (Freud, 2018, s. 46-56). Diğer bir ifadeyle, içinde yaşadığımız kültür dünyası ve hareket ettiğimiz örüntüler Freud’a göre insan doğasının ürünleridir. Bu nedenle insan toplum içinde yaşar, onun yeniden üretimine katılır, içgüdülerimizin bize bildirdiği gibi kaybetmekten korkar ve çaresiz kalmamak için önemler alır ve böylece uygarlaşırız. Bunun yanında uygarlık, güvenlik ihtiyacı için iki ana içgüdüyü, cinsellik ve saldırganlığı bastırır (Freud, 2018, s. 72). İnsan kendini koruyacak duvarlar örerken, içgüdülerini içeriye yöneltir. |Birikim Dergisi, Sayı 372, Nisan 2020
Hangi hikayeyi anlatırsak anlatalım aynı zamanda daima arzumuzun hikayesini anlattığımızı görmeye başlamıştı.
Sayfa 118Kitabı okudu
Freud'un bilinçdışını, psikanalizin ilk parolası olarak ileri sürdüğüne benzer bir biçimde yönelimsellik de, Fenomenoloji'nin paro­lası olarak gösterilebilir.
Freud, ölüm içgüdüsünü o kadar güçlüyse insanlar normal olarak "organizma kendi tarzında ölmek ister" deyip intihar etme eğilinde olurlardı itirazı dikkate alır : "Böylece ortaya paradoksal bir durum çıkar ;canlı organizma en enerjik biçimde hayatının hedefine hızla ulaşmasına yardımcı olabilecek olaylara ( aslında tehlikelere ) karşı - bir tür kısa devre yaparak -müdahale eder."
Sayfa 57 - 2.BaskıKitabı okudu
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.