Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fuzûlî'nin Duâsı
"Ey, Arap, Acem ve Türk milletlerine feyiz veren Tanrım! Sen, Arap kavmini dünyanın en fasîh konuşan milleti yaptın! Acem fasîhlerinin ise sözlerini, İsâ nefesi gibi, cana can katan bir güzelliğe ulaştırdın! Ben Türküm ve Türkçe söylemek istiyorum! Tanrım benden iltifâtını esirgeme! " Duâ budur. Bu mısrâları okuyanlar, ilk anda Fuzûlî'nin sâdece Türkçe yazmak istediğini ve bunun için Allah' tan yardım ve teveccüh dilediğini zannederler. Halbuki rubâî'nin bütün inceliği " iltifât" kelimesindedir. Çünkü "söz sanatı' nda iltifât", sözü en güzel en sanatlı ve en üstün bir üslûpla kullanabilmek demektir.
Sayfa 111Kitabı okudu
248 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
İmam Gazâlî - Dilin Âfetleri Bu aralar Gazâlî eserlerine bağlanmış bulunmaktayım. Gazâlî okuyana kadar kendimi kitap- eser okuyor zannederdim. Asıl eser asıl emek Gazâlî'nin imiş meğer. İslam'a dair çok büyük çapta eserler veren Hüccetü'l- İslâm Gazâlî, büyük İslam alimi, mutasavvıftır. Dilin Âfetleri eserinde de gerçekten insanı hem dünyada hem ahirette sıkıntıya sokacak durumlardan bahsetmiştir. Nedir dilin afetleri, Gazâlî nasıl guruplandırmış, gelin beraber bir göz atalım: Boş konuşma, malâyâni,batıl konuşma, münakaşa, husumet, çirkin sözler söylemek,lanet etmek, alay, sözden caymak, yalan söylemek, gıybet, nemime (kovuculuk), iki yüzlülük, yersiz sorular...gibi toplam 20 afetten bahsetmiştir. Bölümlerin her birinde Peygamber efendimiz (s.a.v.)'in hadis-i Şerifleriyle desteklemiş, sahâbeden örnekler vermiştir. Ne yapmamız ve ne yapmamamız gerektiğini bize bildirmiştir. Tüm eserlerinde olduğu gibi derin araştırma ve bilgi birikimini de bizlere aktarmıştır. İyiki de aktarmış, şuan Gazâlîler, Farâbiler, İbn-i Sînalar yetişmiyor çünkü Üzerine düşe düşe, altını çize çize okuduğum önemli bir eser oldu. Eserden bir kaç alıntı bırakayım: -Dilini korumayan kimse, dinini hakkıyla bilmiş değildir. - Ben herhangi bir kelime konuştuğum zaman o kelime bana hâkim olur, konuşmadığım zaman ise,ben ona hâkim olurum. - Konuşmaya dalmakta tehlike vardır, susmakta selâmet.. - Fuzûlî konuşmakla meşgul olmak, zamanın zâyi'edilmesi demektir. Zamanın zâyi'edilmesi de zararın tâ kendisidir... " Okursanız istifadeniz bol olması duası ile... . . . . .
Kitabu Afati'l-Lisan Dilin Afetleri
Kitabu Afati'l-Lisan Dilin Afetleriİmam Gazali · Ravza Yayınevi · 20187,3bin okunma
Reklam
600 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Eser,16.yy divan şairlerinden ,asıl adı Mehmed bin Süleyman olan Fuzûlî tarafından kaleme alınmıştır. Leyla ve Mecnun mesnevi tarzında yazılmış olmasına rağmen bir halk hikayesi olarak da değerlendirilebilir.Leyla ve Kays(Mecnun)aşkı ilkokul yıllarında başlar ve kısa sürede her yere yayılır.Bu durumu öğrenen Leyla'nın annesi kızını okuldan alır.Leyla'yı göremeyen Kays ayrılık acısıyla çöllere düşer ve Mecnun adını alır.Aşk acısıyla perişan olan Mecnun kimseyi dinlemez çölde vahşi hayvanlarla yaşamaya başlar. Mecnun'un babası oğlunu bu durumdan kurtarmak için Kabe'ye götürür.Fakat Mecnun acısın daha da artması için dua eder ve duası kabul olur.Bu sırada Leyla da başkasıyla evlendirilir.İki genç de aşk ve ayrılık acısıyla perişandırlar.Kocası ölen Leyla,Mecnun'u arar ve çölde perişan bir halde bulur.Ancak Mecnun Leyla'sını tanımaz.Çünkü o artık tüm maddi varlıklarla ilişkisini kesmiştir.Bu durum karşısında çok üzülen Leyla hastalanarak ölür.Leyla'nın ölümünü öğrenen Mecnun da çıldırır ve mezarın başında can verir.
Leyla ve Mecnun
Leyla ve MecnunFuzuli · Yelkenli Kitabevi · 20091,941 okunma
FUZÛLİ'NİN DUÂSI
Ey feyz-resân-ı Arab u Türk ü Acem Kıldın Arab'ı efsah-ı ehl-i âlem Etdin fusahâ-yı Acem'i Îsî-dem Men Türk-zeban'dan iltifât eyleme kem "Ey, Arap, Acem ve Türk milletlerine feyiz veren Allahım! Sen, Arap kavmini dünyanın en fasih konuşan milleti yaptın! Acem fasihlerinin ise sözlerini, Îsâ nefesi gibi, cana can katan bir güzelliğe ulaştırdın! Ben Türküm ve Tükçe söylemek istiyorum! Allahım benden iltifatını esirgeme!"
Sayfa 110Kitabı okudu
FUZÛLİ'NİN DUÂSI
O kadar ki Fuzûli, başla dillerin Türkçe'den üstün oluşuna tahammül edemiyen bir milli duygu içindeydim Ol sebepden fârisi lâfz ile çokdur nazm kim Nâzm-ı nâzük Türk lâfzıyla iğen düşvâr olur Mende tevfik olsa bû düşvân âsan eylemem Nevbahâr olgaç dikenden berg-i gül izhâr olur. "Fârisi ile çok sayıda şiir söylenmesinin sebebi, Türk diliyle şiir söylemenin güç olmasındandır. Fakat Allah yardım ederse ben bu güçlüğü yeneceğim! İlkbahar geldiği zaman, kuru dikenlerden nasıl gül yaprakları çıkmaya başlarsa; ben de diken gibi sert sanılan Türkçe ile gül yaprağı gibi ince şiirler söyleyeceğim!" demesi ve bu dediğini hârikulâde üstün bir sanatla dile getirmesi bundamdır
Sayfa 99 - Kubbealtı NeşriyâtıKitabı okudu
FUZÛLİ'NİN DUÂSI
Bugün, bilmem Türkiye' de Fuzûli'yi, önce hiç tanımayanlar, sonra tanıyıp da okuyamıyanlar, nihayet okuyup da anlamayanlar, yanında bir de Türk şairi saymayanlar bulunduğunu bilir misiniz?
Sayfa 101 - Kubbealtı NeşriyâtıKitabı okudu