Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fazıl Şengül

Denilmemeliydi de zaten!
"Fıkıh toplumu yıkıldı yerine refah toplumu inşa edildi. Çarşısını, pazarını, evini, düşünü, rüyasını, siyasetini fıkhın idare ve teftiş etmediği Müslüman topluluga cemaat denilemezdi.
Reklam
'Tasavvuf, fıkhın yerine ikame edilecek, kendisine davet edilecek, kendisiyle tüm inananlar ilzam edilecek bir merkez değildir. O bir hususi ruhi terbiye metodudur ve farklı ekollerden olusan bir yapıdır.
iki asırdan beri kaotik bir düzensizlik düzeninde nefes almayı yaşamak zanneden müslümanlar 14 asırlık orijinal, müstakim ve müstakil bir siyasi nizamı terketmiş, tam bir eziklik dugusuyla sanki koca bir tarihi tecrübe etmemiş gibi kör arayışlara girmiş, seytani ideolojiler içinden rahmani medet ummuşlar, nihayet çift kimlikli, aidiyetsiz, ne oldugunu veya ne olmadığını zerrece bilmeyen afyonlu bir toplum olmuşlardır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
'Felsefeyle uğraşmak çaglar arasındaki mesafeyi kapatır, insanın sadece kendi çağında degil, ayni zamanda geçmişte yaşayan filozofların çağında da yasamasını sağlar, onlarla tartışıp kuşku duymasına, huzur bulmasına, insan doğasına üstün gelmesine ve onu aşmasına olanak tanır.
Oysa yasam doğru değerlendirildiğinde insana yetecek kadar uzundur. Makam ve söhret peşinde koşmak, yarını düşünürken bugünü kaybetmek, başka deyişle anı yaşayamamak yasami kısaltır.
Reklam
Felsefe ne işe yarar dostum?
İnsan, yaşamıyla ilgili olarak çoğunluğun tercihlerini örnek alma zorunluluğunu hissetmemeli, aklı temel almalı, akla karşı duran kalabalıktan kendini kurtarmalıdır. Kendi içine çekilip yaşamı felsefe yoluyla düşünmeye başlayan insan, çoğunluğun, yeryüzüne özgü, aslında hiçbir değeri olmayan birçok gereksiz şeye deger verdiğini, bu yüzden onlardaki dışsal unsurlara dayanan mutluluk görüntüsünün sate ve geçici oldugunu anlayacaktir.
Stoacıların görüşüdür. Ben yalnızca alıntılıyorumKitabı okudu
Yalnızca erdemli insanlar konuşabilir !
Stoaci Zenon ve takipçileri de Kinik felsefenin etkisiyle, mevcut kent-devlet düzeninde yaşayan insanların tanrıları, adaleti, yasalari ve elbette gerçek bilgeliği yanlış anladığı ya da buna zorlandığını varsayıyordu. Bu varsayımdan hareketle sadece birbirlerine sevgiyle bağlanan, erdemli insanların bir araya gelip sosyalleşmesini gerekli görüyorlardı.
Anlam ve hakikat katmanlıdır. Bu katmanlar insanın melekeleri kuvveden fiil çıktıkça anlaşılır hâle gelir.
Gelenek insana hem ilk düşüşle kaybedilen asıl mükemmelliğe dönüş imkanı hem de hakikat ve anlamı içinde bulunduran irfan (gno-sis) temin eder.
Modern insan varlığa anlam verme problemi yaşamaktadır
Reklam
İlim/bilme, irfan/bulma, hikmet/olma yolculuğudur. Akılla bilme, kalple bulma, ruhla olma yolculugu. O yüzden eğitim-den maksat sadece okumak degildir; okumaktan maksat "olmaktır. Cehaleti bilmekle değil olmakla aşabiliriz.
Gökgürlemesi bir ceylan yüreğinden Sulusepken bir yağmur indirir gökten
Gönlünde sakladığın bilmece neşter midir
Ruhumu bir sır gibi mehtabına gizleyip Eski umutlarıma dönüyorum sessizce
3.060 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.