TÜRK KÜRT KARDEŞLİĞİ
#261686236 👆Alıntısına yaptığım yoruma istinaden https://1000kitap.com/EBruhaLa Kıymetli Hocamızın isteğine binaen konu hakkındaki düşüncelerimi ileti olarak
Türk Kürt
2.167 Gösterim
Yahya Saygan
Zümrüt Bilge TürkoğluZümrüt Bilge Türkoğlu Hakkınız var..✨️ Size katılıyorum🙏💐 Tespitlerinizi desteklemek adına👇 Osmanlı'nın yıkılışının başlıca nedenleri, Sizin de buyurduğunuz gibi iç sebepler👇 #261048863 #261125359 #222984974 👆Yorum kısmınlarında detaylar mevcut Rönesans ile başlayan Milliyetçilik akımı Osmanlı'yı yıkan temel etkenlerden biri👇 #206028661 Osmanlı'nın güçlü ve zayıf yönü buydu👇 #206151412 Doğu toplumları ise sanırım burada hata yaptı👇 #205961408 #242996199 #242993737 Fatih Sultan Mehmet👆 bunu görmüş bir çok sahada gerçekleştirdiği fütuhatlarla birlikte Felsefede de hamle yapmak ister 👇 #223484747 İşi Tasavvuf Önderlerine bağlayanlar da var👇 #189227826 Netice itibariyle Doğu Toplumları, İslam Coğrafyası, Osmanlı İmparatorluğu ve günümüz Türkiye'sinde en temel iç nedenler Ferdi Özgürlüklerin Devletin, toplumun güvenliği adına, fakat çoğu zaman Yöneticilerin uyguladığı istibdat ile ortadan kaldırılması. Ahrar... Hürriyet.. Özgürlük yok ise.. Ahlak ve Felsefe toplumlarda yeşermiyor. Hak ile meşgul olunmayınca, Batıl her yeri işgal ediyor. Ahlak ve Felsefe olmayınca Devlet idaresinde yerelden genele Prebendalizm ve Nepotizm hüküm sürmeye başlıyor. Bu durum da Adaleti yok ediyor. Yetkin idareci insanlar Devletten uzaklaşıyor, Yönetim zübüklerin eline kalıyor. Ferd olarak yüksek kabiliyetler toplum içinden yükselecek imkanlara sahip olmadığı için ya içe kapanıp köreliyor ya Ülke'yi terk ediyor. Toplumun adalete hiçbir şekilde inancı kalmayınca mafya ve çeteler piyasaya çıkıyor. Hiyerarşik olarak yukarıdan aşağıya yapılan hatalar Toplumsal, Sosyal çürüme ile neticeleniyor. Ülke ve Doğu Toplumlarının temel yenilgilerini oluşturan bu iç nedenler, ancak Özgürlük, Adalet, Demokrasi, güçlü ve hızlı, etkin işleyen bir Hukuk Sisteminin var olduğu Laik bir Cumhuriyet rejimi ile ortadan kaldırılabilir. Peşi sıra.. Bilim-Sanat-Felsefe üretecek ögretim metodlarıyla, Manevi Değerlerin aktarıldığı, fertlerin yeteneklerine göre eğitildiği bir Eğitim Sistemi ile yeniden bir Medeniyet inşa süreci başlatılabilir. Diye düşünmekteyim🙏 Tabi ki tüm bunların gerçekleşmesi için de güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var. Sizin görüşünüze ek belki de ekten öte ayrılacağım nokta da burası olacak. 👇 Şöyle ki :“Def’i şerr celb-i nef’a racihdir.” (Kötülüğü ortadan kaldırmak faydalı işten önce gelir.) Bu Mecelle kaidesi hayata geçmeden.. Yani Emperyalizmin her tarafı sarmış ahtapot kolları tek tek kesilmeden ve Coğrafyadan kovulmadan. İçeride ıslahatı başlatmak ıslahat için gerekli finansal kaynaklara ulaşmak, o kaynaklar ile refah üretmek ardından da yeniden yapılanma sürecine girmek pek mümkün görünmüyor. Yani içerinin ıslahı için dış etkenlerin öncelikle tesirsiz hâle gelmesi gerekiyor. O nedenle dış güçler vurgusu kimi zaman daha öncelikli oluyor, yoksa iç nedenlerden istifade ederek Devleti sömüren, becerisizliklerini, kabahatlerini örtmek için hep dış güçler vurgusu yapan Siyasi tayfalar gibi.. Dış güçleri öncelemiyorum. Ancak bu dış güçler ile mücadele ve devam edecek yapılanma süreci tabi ki "Yumurtayı dışarıdan kırarsanız hayat son bulur, yumurta içerden kırılırsa hayat başlar." Hz. Mevlana'nın bu sözünü hatırlarsak.. Elbette ki içerden yapılan faaliyetler ile sonuca ulaşacaktır. 🙏🌷
Emeğinize yüreğinize sağlık hocam çok teşekkür ederim 💐☕sağolun, var olun..
Yahya Saygan
https://1000kitap.com/EBruhaLa Sizin alıntınız vesile oldu.. Asıl ben Size çok teşekkür ederim🙏💐Siz de var olunuz 🌹
2.paragrafınıza istinaden: Osmanlı'nın yıkılması tamamen iç etkenlerle gerçekleşmiş bir durumdur. Devlet, yıkılma belirtilerini zamanında fark edip bir şeyleri değiştirmeye gerek duymamış, çünkü koca! imparatorluk nasılsa yıkılmazdı! Ne zaman artık Avrupa'nın çoook gerisinde kaldılar, o zaman yeniliklere giriştiler ve fakat geç kalındı. Avrupa, sizin deyiminizle emperyalist güçler, Osmanlıdan bir şekilde pay alma çabasına girdiklerinde devlet zaten çökmüştü. Her şeyi dış güçlere bağlamadan önce ki varsayalım doğru bu durum, neden doğu toplumları sürekli oynanılan bir arena durumunda onu düşünmek gerek. Bu, Avrupa'yı belki saldırgan yapar ama bizi de vizyonsuz, misyonsuz, basit şeylerin peşinde olan milletler olmaktan kurtarmaz. Onların yaptıkları doğru değilse de bizim de artık " biz nerede yanlış yapıyoruz," u sorgulamamız gerek. Bunu anlatan çok çirkin bir ifade var da burada kullanmak doğru olmayacak ama her şeyi dönüp dolaşıp dine bağlamaktan bir yerde kurtulabilirsek belki Avrupa'nın boyunduruğundan da kurtuluruz. Naçizane...
Bu yorum görüntülenemiyor
Emeğinize sağlık hocam. Çok güzel özetlemişsiniz
Yahya Saygan
Mehmet ÇalışkanMehmet Çalışkan Eyvallah Hocam, Allah razı olsun. Akşamınız hayrolsun, keyifli okumalar 🤲
Yahya Bey kardeşim elinize,yüreğinize ve kaleminize sağlık. 🤲👏👏👏❤️💙
https://1000kitap.com/turabi2688 Eyvallah 🙏🌷🤲
Ben bu cümleyi çok sevdim "herkesin anadili ana sütü gibi helaldir."💐 Emeğinize sağlık
MeryemMeryem Çok teşekkür ederim 🙏💐