·344 syf.·
2025 4. kitabı
Su- Buket Uzuner Evet hasta bir dönemde, ağır gelmeyecek bir kitap seçeyim derken hem de Şamanizm, Eski Türk gelenekleri işlenen bir seri karşıma çıkınca okumak istedim. Edebi dilinin vasatlığını en başta belirtmek isterim. Bilinçli ve olgun bir okursanız size çok basit ve tatsız gelecektir. Lise yıllarımda olsam gerçekten bu konuları işlediği için seveceğim bir seri olabilirdi ama hala edebi dilinin vasatlığını lise çağı için de geçerli olduğunu söyleyeyim. Peki neden vasat... 1-Karakter gelişimi, betimlemesi yok ve eksik. Karakterleri tam oturtamadığından hepsi aynı tonda konuşuyor, farklılaşıp özelleşemiyorlar. Alevi karaktere sadece can kelimesi yapıştırıyor mesela, Albino bir karaktere hep o neydi albino olan vs gibi açıklaması karakteri özümseyemediği buralardan belli kendisi için ayırt edici özellikler belirtmiş gibi 2- Her şeye değinmek isteyip hiçbirini tam olarak anlatamaması. Türkiye sorunlarına işlemeye çalışıp,; kadın cinayetleri, cinsiyet ayrımı, iklim sorunları, Kürt-Türk, Alevi-Sünni, hayvan hakları, eğitim sorunu vs... 3- Bağlamım eksik olması, hikayenin tam oturtulmaması. Bunun nedeni karakterlerin tam özümsenmemiş olduğu için sanırım. Buket Uzuner anlatmak isteyeceği o kadar şey varken bir türlü bu düğümü çözememiş olduğunu görüyorum. Şamanizm ve eski kültürle doğa ilişkisini daha iyi ele alabilirdi. 4- Kelimelerin köken anlamlarını göstermek için fazla abartması. Karakterleri şamanizm inanç ve Tük mitolojisi üzerinden adlandırmaları yapması ama bunun rahatsız edici bir boyuta getirmesi. Kimini ise eksik anlatması belki serinin diğer kitaplarında ele almış olabilir. Mesela Kahvaltıyı kahve-altı diye anlatması ve ilerleyen bölümlerle hep kahve-altı diye yazması... 5- Aile ilişkisini üstünkörü yapılması, Defne'nin annesi ile ilişkisi çocukken Umay Nine ile olan ilişkisi nasıldı. Kendi kızını istediği gibi yetiştiremeyip kızı ve torunlarının farkına vurgulaması yine net düşünülmemiş üstünkörü ilişkiler yumağına dönmüş. 6- Belli kelimeler değil belli cümleler, olaylar da habire tekrar ediyor. 21. yüzyılın en sıcak yazı deyişleri. Şamanizm özelliklerini vasat bir şekilde takılması anlamını açıklamadan "3 şamanizmde çok önemli" diyişi. Genç okurlar ve bu konuda okuma yapacaklar için genel basit bir roman sunuyor. Diğer kitapları şamanizmde önemli olan element adlarıyla adlandırmış bu hasta halimde herhalde seriyi bitiririm. Su , Toprak , Hava ve Ateş bu konuları işlediği için tebrik ediyorum ama her bölümde bu kısmı şöyle yazardım gibi ben bile yazarlığa soyundum. Bu konuları işleyip edebi dili de eksik etmeyecek yazarlar umarım artar. İyi okumalar dilerim... Kültür Ebesi
Roman
SuBuket Uzuner · Everest Yayınları · 20196,2bin okunma
1.817 Gösterim
Merak ettiğim bir seriydi, sayende geçti, bunun için teşekkür ederim
Kültür Ebesi
DeMeTeR eve son cümlenize katılıyorum. Diğer söylemleriniz de sevdiğiniz bir yazarı savunma amaçlı yazıldığı izlenimi veriyor. Psikolojik karakter betimlemesi ya da uzun uzun karakter betimlemesi yapılmadan da karakterin gerçekliğine ulaşabilir. Ben yazarın tarzına bir eleştiride bulunmadım :) edebi yetkinliğini eleştirdim :) Tarzı basit olduğu dolayısıyla şuan okuyorum zaten o belli idi
Çok çok katılıyorum serzenişine. Yıllar yıllar önce okuduğumda da hep edebi dil aramıştım eserlerinde. Ama yine de güzel gelmişti. Şimdi okusam bende aynı hissiyatı paylaşırdım. Bu farkı farketmek çok güzel ama. Kitaplarla pişmek çok güzel. Hangisinin lezzetli olup olmadığı ayrımına varmak çok özel. Keyifli nice güzel okumalar dilerim 😍🌹
Kültür Ebesi
Evet bu konuların işlenmesi güzel ama bir yandan da edebiyata katkısı sıfır🥲 Bana her şeye biraz bilen teyzeleri hatırlattı 😅 gençlere bir şeyler vermek istiyor ama vakıf değil 🙌🏻 Yazarın adı duyulmuş birçok da kitabı var daha iyi bir eser bekliyordum açıkçası 🥹