Merhaba arkadaşlar. Günaydın, hayırlı cumalar ve ne olur ne olmaz şimdiden iyi bayramlar dilerim. The Case of the Empty Tin yani Ölümün Yüzü kitabına hoş geldiniz. Umarım garip gelmez çünkü artık bana gelmiyor hatta düşünmeye bile başladım bu durumun sebeplerini. Ama pek çoğunun özgünlüğü var artık o yüzden eleştiri yerine bilgilendirme ile ilerliyorum. Boş Konserve Kutusunun Esrarı olarak kitap içine çeviri yapılmış ama dışında oldukça özgün bir isim yer alıyor. Acaba telif durumları farklı şekilde mi işliyordu o dönem diye sorguladığımı da açıkça söyleyeyim.
Öncelikle karakterler üzerinden başlamak istiyorum çünkü Arthur Gentrie karakterine açık konuşacağım, söve söve ilerlediğim. Kendisi bir nalbur diyebiliriz. Dünya umurunda değil. Hani bazı animasyonlarda gördüğümüz Tembel Hayvan skeçleri olur ya, o hayvan bu kitapta sanki insan olarak yer almış. Bu kadar uyuşuk bir tip olamaz. Hele ki bir uyku konusu var ki bu adam için, bir yandan gülüyorum diğer yandan sinirden kıpkırmızı oldum desem yeridir. Eşi Florence Gentrie ise şükürler olsun aklı başında, gözü açık kafası çalışan birisi. Biraz da takıntılı bir tarzı var desek yeridir. Reçellerin senesini bile hesaplayan birisi. Mesela 1940 senesine ait reçel yendi diye kızıyor çünkü 1939 senesine ait reçellerin bitmediğini ve adedini biliyor. Belki bize böyleleri garip geliyordur ama ev idaresinde bu tarz insanların eline de kimsenin su dökemeyeceğini açıkça ifade edelim.
Diğer yandan mahkeme sahnesi olmadan bir Perry Mason kitabından neredeyse hiçbir şey anlamadığımızı da ifade edelim. Birkaç başlangıç sahnesinden sonra Perry Mason ve Della arasındaki konuşma da hem bizi hem duygularımızı hem de kitabımızı özetler nitelikte desek yeridir. Üzgünüm şef, ben de tamamen altüst oldum. Durum bundan ibaret. Yani bir olay örgümüz var ki gelin sizde birkaç düğüm atın dercesine hem de. Birinden şüphe ediyoruz sonra bir evin her kapısı başka yere açılan odalarına giriyoruz, meraklı insanların arasında ne olduğunu soruya karşı cevap yerine sorularla çözmeye çalışıyoruz, herkes kendini gizler gibi peruk takıyor bir yandan silah satışı patlamış gidiyor diğer yandan boş teneke kutularının içine şifreli mesaj yazanlar derken nasıl bir durumun içine düştük hep beraber sorguluyoruz. Sorguluyoruz ama neyi?
Aslında öyküyü daha ciddi biçimde ele almamız gerekiyor ve bu şekilde yapalım. 2 ayrı kısımda birleşen bir öykü var. İlk kısımda biz Gentrie ailesine konuk oluyoruz ve onların yaşantısını ve ayrıca boş ama kapalı ve içinde gizli kod yazılı olan bir konserve buluyoruz. Ayrıca bu diğer Gardner kitaplarında şimdiye dek karşımıza çıkmayan bir durum. Yani bir ilk olduğu için mutluyum. Hikayeler ne zaman kendini tekrar edecek endişesi taşıyorum çünkü. Ve gelişen süreçte hiç olmadığı kadar kan görüyoruz.
İkinci kısımdan hızlıca bahsedersek tekerli sandalyesinde yatalak bir hasta olan ve adeta bir sır küpü olan Elston Karr ve onun üvey oğlu Rodney Wenston ile tanışıyoruz. Bu kısımda ise silah sesi duyulduğunu ve alt katta dolaşan insanlar olduğunu öğreniyoruz. Bu ev, Gentrie’nin evinin yanında ve cinayetin işlendiği söylenen dairede kalan ve kaybolan Sarah Perlin’in yaşadığı daire. Kendisi de kayıp evet bu bilgiyi de ekleyelim. Cinayet dememizin sebebi ise çok fazla kan olması ve polisin de bu şekilde düşünmesi ve biz okurlara da bu şekilde düşündürülmesi. Yani çok fazla eksik var. Eksikliği hissedilmeyen tek kişi ise mahkeme sahnesi olmadan bu kadar uzun olan şimdiye dek tek Mason romanı olan bu romanda Hamilton Burger. O bile olsa ne soracağını bilemezdi. Ya da sorduğu hiçbir soruya cevap alamazdı. Veya buna benzer durumlar diyelim.
İncelemeler:
#54080005#81013469#81346276#84407532#85307635#87829552#88739286#89546521#90897283#134189056#262745858#262953941#264244614#265224602#265373021#265480708#265729097#265794717#265892133#266122620#267390300#267919812#268713686#269020100
Okumalar:
Kabus
Kan
Kızıl Saçlı Kımıldandı
Kördüğüm
Kurnaz Kadın (Kaçak Hemşire)
Kürkü Güve Yemişti
Öleceksin
Ölen Kim
Ölüm Odası
Ölümün Yüzü
Siyah Otomobil
Şantaj
Tuzak İçinde Tuzak
Hepimize iyi okumalar dilerim..
Ölümün YüzüErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 197010 okunma