Çocukluğumun Efsanesi
2025 118. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 13:05
Tekrar herkese merhaba. Daha dün gece Aynanın İçinden ile ilgili bir inceleme atmıştım bu da Alice serisinin ilk kitabı olan Alice Harikalar Diyarında'nın incelemesi. Neden böyle ters bir iş yaptığıma gelecek olursak bunu önceki yazımda zaten belirtmiştim ama yine de birazdan o konuya tekrar geleceğiz ama önce bu işi bir halledelim değil mi? Hayal gücü muazzam bir şeydir ve yediden yetmişe her insan hayatı boyunca pek çok hayal kurmuştur. Ama en tatlı hayallerimiz tabii ki de biz daha küçükken kurduklarımızdır. En çılgın, saçma, olağanüstü ve muazzam hayaller hep yaşamımızın o ilk yıllarında ortaya çıkar; fakat büyüdükçe, yıllar geçtikçe mantık denen katı canavarın pençelerine yakalanan hayal gücümüz ne yazık ki giderek soluklaşıyor ve bazıları için bir noktadan sonra tamamen yok olur. Yine de merak etmeyin çünkü bu hikaye henüz hayallerle dolup taşan 7 yaşında ki küçük bir çocuğun öyküsü. Alice denen kız o kadar geniş bir hayal gücüne sahip ki tüm o uçuk kaçık düşleri rüyalarında kontrolden çıkarak kahramanımızı bambaşka diyarlara yolculuğa çıkarıyor. Ve küçük kızımız tüm bunların hayal mi yoksa gerçek mi olduğunu bile ayırt edemiyor çünkü her şey bir o kadar gerçekçi ve canlı. Alice'in kitap boyunca yaşadığı maceralar hem tuhaf hem de çok güzeldi. Çocukluğumdan beri oradan buradan duyduğum bu serüvenin aslını nihayet okuyabildiğim için çok mutluyum. Ve evet itiraf etmem gerekirse bugüne kadar hiç Lewis Carroll'ın kitaplarını okumamış hep başka uyarlamalar ve filmlerle yetinmiştim. Yine de sonunda bu kararı almamın sebebi ise geçenlerde Marissa Meyer'den okuduğum Kalpsiz'di. Hikayesi o kadar güzel ve Harikalar Diyarı'yla birebirdi ki, sayfalarını her çevirişimde karşılaştığım o tanıdık macera içimde daha fazlasını görme istediği uyandırdı ve bu yüzden de işte şimdi buradayız. Ben bu evrene bayılıyorum, gerçekten Harikalar Diyarı benim için bir efsanedir ve sırf bu bağlılık yüzünden konuyla ilgili pek çok farklı eser de tükettim. Hazır asıl hikayesine el atmışken ise neden diğer her şeyi tek bir çatı altında toplamayayım diye düşündüm. Girişte bahsettiğim tersliğin sebebi de buydu aslında. Tüm o çabamın neticesinde de birazdan göreceğiniz karmaşık sonuç çıktı işte. Yani ilk ikincisini sonrasında da ilk kitabını bu yüzden atmış bulunuyorum çünkü o da bu listede olsun istedim. Ve ayrıca üşenmeyip hepsi için yazdığım incelemeleri de ekleyeceğim, asıl pastanın üstündeki kiraz onlar çünkü. İlk başta izlediğim filmlere değineyim. Ben daha küçükken bizim ev babamın CD'leriyle doluydu ve içlerinde de bir adet Alice filmi vardı. Sonrasında araştırıp öğrendim ki bu çocuk filmi taa 1951 yılında Walt Disney Productions tarafından yapılmış. Yine de hakkını yemeyeyim her şeye rağmen güzeldi ve o olmasaydı belki de asla bu dünyayla tanışmayacaktım. Sonrasında ise yönetmenliğini Tim Burton'ın üstlendiği ve ilki 2010, ikincisi 2016 yılında çıkan o muhteşem filmlerini izledim. Kesinlikle ilki favorimdi ama ve bu filmler benim içimdeki Çılgın Şapkacı aşkının fitilini ateşledi diyebilirim, Johnny Depp'in cazibesi sağolsun elbette. Bakın varya bu adam oynadığı pek çok eserle birlikte benim çocukluğumun mihenk taşlarından, gerçekten sevdiğim nadir ünlülerden biridir. Eh filmlerimiz bu kadardı, umarım azlığı sizi hayal kırıklığına uğratmamıştır ama benim şans eseri karşıma çıkıp da izlediğim filmler yalnızca bunlardan ibaretti. Zaten hayat dediğimiz şey biraz da size ne sunduğuyla alakalı, benimkiler de böyleydi işte. O zaman hadi okuduğum uyarlamalarda sırasına göre ilerleyerek devam edelim; ~ Öncelikle A.G. Howard'ın Kraliçe serisinden ilk iki kitabını okudum. Kraliçe ve Şapkacı . Kraliçe'nin incelemesi →#270219214 , Şapkacı'nın incelemesi → #270639751 . Güzel bir seri. Hikaye her zamanki masalsı halinden sıyrılarak daha tuhaf ve karanlık bir şekilde ele alınmış. Burada Alice'in küçük küçük torunu olan Alyssa Gardner'ın hikayesini ve soyunun üzerindeki lanetten kurtulabilmek için Harikalar Diyarı'na olan yolculuğunu okuyoruz. ~ Sonra bir yıl kadar evvel başlayıp da asla bitiremediğim o malum mangayla yarım kalan kozlarımızı paylaşmak üzere Pandora Hearts, Vol. 1'ı yeniden okuyuşum geliyor. Pandora Hearts, Vol. 1'ın incelemesi → #282063122 . ~ A.G. Howard'ın son kitabı Tutsak'ı okudum daha sonra da . Tutsak'ın incelemesi → #270639845 . ~ En sonda ise Kupa Kraliçe'sinin bizim bilmediğimiz geçmişinin anlatıldığı Kalpsiz'e başladım. Marissa Meyer'in kalemine bayılıyorum ve bir bakıma Alice evreninin asıl kitaplarını okuma kararımı da onun sayesinde vermiş oldum. Kalpsiz'in incelemesi → #281827563 . ~ Ve Lewis Carroll'ın Harikalar Diyarı serisinin ikinci kitabı olan Aynanın İçinden . Sanırım hakkında en az fikrimin bulunduğu kitap buydu ama kesinlikle güzel ve farklı bir deneyim oldu benim için. Aynanın İçinden'in incelemesi → #282299223 Bu arada Kalpsiz'e değinmezsem de olmaz. Zaten onun orijinal hikayeye bağlı kaldığının deneyimlerim sayesinde oldukça farkındaydım ama Alice Harikalar Diyarında ve Aynanın İçinden'i okuduktan sonra anladım ki o kadar benzerler ki ben o ayrıntıları yakalamak için tüm hislerimi sonuna kadar açmış pusuda beklerken bulduğum her küçük ortak nokta yüzüme bir gülümseme konduruyordu. Hatta bu durumu ilk fark ettiğim zaman bir çığlık koyuvermiştim ve evdekiler de bana bu deli mi diye tip tip bakmışlardı. Güzel zamanlardı ne diyebilirim ki. Şimdi aslında burada da bir terslik var çünkü normalde bir eserin ilk orijinalini okur veya izler sonrasında da ondan ilham alınan çalışmalara yönelirsin. Tüm o benzerlik yakalama mevzusunu ise asıl olmayanlar üzerinden yaparsın. Neyse son zamanlarda bende bir hal var ya her şeyi tersine tersine yapıyorum bir çıkacak var ama hadi hayırlısı. Lewis Carroll'ın aynı zamanda bir fotoğrafçı, matematikçi ve mantıkçı olduğunu biliyor muydunuz? Ben bu kitap sayesinde yeni öğrenmiş oldum. Yine de böyle bir adamın bile gerçek hayatın tüm ciddiyetinden kaçmak için böylesine sıradışı bir hikaye yaratması ne hoş, üstelik bunu okuduğu Oxford Üniversitesi'de ki bir dekanın küçük kızları için yapmış. Yani bence buradan çıkarılacak ders şu, eğer ki siz hayal ederseniz her şey mümkün olabilir. Kitapla ilgili tek şikayetim var o da bir noktada mantığımı ve düşünme yetimi benden çalmış olmasıdır. Çünkü hikayenin bazı noktalarında saçmalıklar o kadar tavan yapıyordu ki okuyucu da onlarla birlikte beynini yitiriyordu ama problem değil toparlıyorsunuz . Uzun lafın kısası Lewis Carroll'ın bu çok sevdiğim iki kitabını okumak benim için unutulmaz bir deneyim oldu ama bu kesinlikle bir son değil yalnızca yepyeni maceralara kapı açan bir başlangıç. Lütfen bu ve bunun gibi çocukluğunuza mâl olmuş romanları okuyun çünkü dünya üzerinde küçük hallerinize verebileceğiniz bundan daha güzel başka bir hediye yok.
Alice Harikalar DiyarındaLewis Carroll · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202128,5bin okunma
Firefly
Niyeyse 1000 Kitabın bana garezi varmış gibi Aynanın İçinden'inin incelemesi ne yaparsam yapayım duzgun gözükmüyor. Neyse ben de buraya koyarım bir de #282299223
Kesinlikle çok güzel bir inceleme olmuş, Alice Harikalar Diyarında kitabını çok küçükken okumuştum ve bana yeniden okuma isteği kazandırdığını söyleyebilirim😭🫶🏻 Ayrıca bir seri olduğunu da şimdi öğrendim, ikinci kitabını da mutlaka okuyacağım🥹
Firefly
Sana bir şeyler hissettirmeyi başarabildiysem ne mutlu bana. 😇
Harikalar Diyarı’nın asıl olayı zaten mantık dışı ve saçma olması. Görünürde kolay gözükse de bu da herkesin yazabileceği bir şey değil aslında
Firefly
Evet asıl olayı saçmalıkta bazı yerlerde o kadar çoktu ki... Beynim eridi resmen 🤣
Ben bunu küçükken tekrar tekrar okudum
Firefly
Ne iyi etmişsin bense geçen güne kadar aslını hiç okumamıştım bile😔