Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Murat Ç bir yorumu yanıtladı.
127 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yüzyıllar Geçiyor, Kadına Uygulanan Şiddet Bitmiyor!
Sevgili Virginia, seni anlıyor, duygularını paylaşıyor ve yanında olduğumu en başından bildirmek istiyorum! Sevgili Virginia, belki de her şeye rağmen bugünleri görseydin, bir 100 yıl sonra bazı şeylerin daha da değiştiğini ve geliştiğini görecektin. Bu gelişmişliğin yanında zorbalıkları da görecektin… Bundan Dört Yüz Yıl geriye gittiğimizde,
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · İletişim Kitabevi · 202137,9bin okunma
··2 alıntı·
2 artı 1'leme
·
19bin görüntüleme
CEYLAN okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Bayıldım. Teşekkür ederiz :)
Murat Ç okurunun profil resmi
Ne demek rica ederim.... :)
Esther. Sema okurunun profil resmi
Beni en çok üzen şeylerden birisi bu ayrımcılığı dile getirip eşitliği savunan herkese feminist denmesi ve aslında feministliğin tanımını dahi bilmeyen kişilerin feministliği erkek düşmanlığı olarak nitelendirmesi. Emeğine sağlık doyum verici bir incelemeydi yine :)
Murat Ç okurunun profil resmi
Kadın'ı anlamakta zorlanan hatta anlayamayan kişilerin kavramları anlamasını bekleyemeyiz sadece umabiliriz. :) Rica ederim ne demek.. Yorumun için teşekkür ederim. :)
Filiz Taşcı okurunun profil resmi
Ben de tesekkur ediyorum güzel incelemeniz için . Yüreğinize sağlık.
Murat Ç okurunun profil resmi
Rica ederim Filiz Hanım bu güzel düşünceniz için. Sizlerinde yüreklerine sağlık, teşekkür ederim okuduğunuz ve yorum yaptığınız Için.
FatmaYıldız okurunun profil resmi
Hypatia ne güzel ama acı bir örnek.. M.S 300' lü yıllarda yaşamış matematikçi, fizikçi, bilime sayısız katkıları olmuş muhteşem kadın, bilim insanı ve ne yazık ki döneminde parçalanarak öldürülmüştür. İncelemede bahsi geçen her şeye hiçbir detayı kaçırmaksızın dikkat kesilmek gerek bir kadın gözüyle. Bu incelemeyi belirli aralıklarla paylaşmak gerek. İyi okumak anlamak gerek. Eline, yüreğine, zihnine sağlık kardeşim. Sana saygım zaten malumdu bu inceleme ile devasa boyutlara ulaşmış durumda...
Murat Ç okurunun profil resmi
Bu güzel yorumun ve içtenliğin için teşekkür ederim. Tarihe olan merak, aynı zamanda dönemin insan ilişkilerini de öğrenmeye sevk ediyor. Dünyanın neresine baksak, kadın konusunda sıkıntı olduğunu görüyoruz. Yıl 2019, yer Hollywood. Başrolde oscarlı erkek bir oyuncu olunca örneğin ücreti 50 Milyon, oscarlı kadın bir oyuncu olursa 20 Milyon. Sebep, kadın ve erkek ayrımcılığı. Hala çözülebilmiş değil. Bir yasa ya da kanun değil ama durum bu. Ülkemizin yakın geçmişi ise, son 100 yıllık Avrupa ve Batı'ya fark atar. Cumhuriyet'in kadına sunduklarını, ne Avrupa ne Batı sunamamış. 1950lerden sonra, Amerika daha da geç. Amerika da kadın dendiğinde, evinde çocuğa bakması gereken bir cins olarak bakılıyordu. Kanunu var bunun. Kadının çalışması, erkeklerin işsiz kalması olarak yorumlandı. Kadın erkek eşit değil deniyordu. Bak 1500 den değil, 1950 Amerikasından bahsediyorum. :) Bunların hepsi birilerinin mahkemeye taşıması ile emsal kararlardan bugüne gelebildi Amerika. Ülkemiz ise Cumhuriyet ile bataklıktan aydınlığa çıkmasına rağmen bu konuda geriledi. Günümüzde yaşananlar hepimizin malumudur. Tekrardan teşekkür ederim.
Gülşen Hamza okurunun profil resmi
Harika bir incelemeydi. Düşüncene, mantığına sağlık keyifle okudum :) Bu sıkıcı karantina günlerinde kuzenlerle kitap kulübü kurduk ve bitirdiğimizde konuşmak üzere skypeta konuşmaya karar verdik. Hem düşüncelerimizi paylaşmış hemde birbirimizi görüp sohbet etme fırsatımız olacaktı. İlk kitabımız bu. Henüz başındayım. Yorumunla güzel bir kitap seçtiğimizi bir daha anladım.
Murat Ç okurunun profil resmi
Okuduktan sonra üzerinde uzunca konuşabileceğiniz bir kitap. Hem dönem hem de kadın üzerine oldukça net ifadeler var bu kitapta, bugünden 120 yıl önceye baktığımızda değişen, bir o kadar da gelişmeyip daha da kötüleşen şeyler olduğunu görüyoruz. Bunların üzerine iyi bir sohbet sizi bekliyor. :) Yorum için ben teşekkür ederim, iyi okumalar dilerim.
Medine okurunun profil resmi
İncelemeniz şahaneydi. Kadınların aşağılanmasını ben de hazmedemiyorum ve bu duruma kadın olduğum için çook daha fazla üzülüyorum, sinirleniyorum. Erkek ismiyle kitap yazan kadınlar varmış zamanında! Öğrenince şok olmuştum. Avrupa deyince çoğunlukla akla medeniyet gelir. Pehh, medeniyetmiş! Pabucumun medeniyeti! 19. yüzyıla kadar kadın yazarlar kimliklerini gizlemiş. 19. yüzyıl her ne kadar kadın yazarların dönemi olsa da azınlıktılar bana kalırsa. Kadınların ikinci planda olduğu dönem/dönemlerde Virginia Woof ve onun gibi yazarları kadın olduklarını saklamayıp cesaretli oldukları için kutlamak gerek.
1 önceki yanıtı göster
Murat Ç okurunun profil resmi
Evet ne kadar üzücü değil mi.. Erkek adıyla yazmayı bir kenara bırakalım, erkek gibi giyinip kendilerini o şekilde davranmak zorunda hisseden kadınlar da olmuş. Avrupa medeniyet ile eşit anlatılamaz. Avrupa'nın zorbalıkları daha çoktur. Cumhuriyet döneminden ders almıştır Avrupa. Kadın Avrupa da kaç yılında hürmet görmeye başlamıştır.. Virginia ve onun gibilerin bugüne katkısı ne ise, bugün yapılacak şeylerin de yarına katkısı fazlasıyla olacaktır. Yorum için teşekkür ederim..
5 sonraki yanıtı göster
Metin T. okurunun profil resmi
Aktarmada imkan boldur. Yazar istesin yeter ki. Anlatır mesela. Çok eskidir ama vurucudur.Aşırısı bıktırır. Görmek ister okur. V.Woolf göstermeyi seçenlerin en birincisidir. Az anlatır, çok gösterir o. Ama görmek lazım gelir. Siz de görenlerden misiniz? Anlatanları da dikkate almanız dileğiyle Muratçığım kocaman bir teşekkür.
Murat Ç okurunun profil resmi
Metin abi değerli yorumun için teşekkür ederim. V.Wolf dönemi de analiz ederek çok güzel bir yorum katmış. "Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler." derken ne kadar haklı değil mi? Özellikle dönem filmlerine baktığımızda bunu net olarak görmekteyiz. Bir kadın karakter ön plana çıkarılmıyorsa daha da belirgin oluyor. Kadın silik bir karakter görevi görmüş hep. "İsterseniz kitaplıklarınıza kilit vurun; ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı." Bu alıntı yine dönemi anlatıyor. Kadın yazarlar takma erkek adları kullanarak kitap basmıyor muydu? Tekrardan teşekkür ederim Metin Abi.
Kaan okurunun profil resmi
Harika bir inceleme olmuş Murat, eline sağlık! Agora'yi izlerken ben de aynı hisleri duymuştum. Ve "Cumhuriyet'ten önce kadın hakkında ne görüyoruz? Ben hiçbir şey" pasajini okuyunca güldüm. Gülmemin sebebi sana yüzde yüz hak veriyor olmam ve trajik durumumuzu düşünmemdir, yanlış anlama. Bazen insan sadece komik şeylere gülmüyor hayatta, bir nevi kendini motive etmek için, zorluklar karşısında devam edebilmek için savunma yöntemi olarak ve elinden bir şey gelmediği konularda ve absurdluklerde gulebiliyor. Sözün kısası biraz geç gördüm incelemeni, cok başarılı ve yerinde tespitler ve film önerileriyle zengin bir yazı olmuş.
Murat Ç okurunun profil resmi
Merhaba Kağan, teşekkür ederim iltifatların için. İnan yanlış anlaşılacak bir şey yok, cidden bakınca bir şey göremiyor insan. Dünyada ki kadın yazarların bir çoğu geçmiş dönemde erkek adlarıyla kitap yayınlamış, kadın böyle bir duruma getirilmiş ya da gelmiş. Günümüzde dahi, erkeğin egemen olmasını isteyip, ne derse boyun eğen ve bunu normal karşılayan kadınlar var. Mantık almıyor ki, iki cins insandan birisi ne hakla böyle bir üstünlük kuruyor ya da buna özellikle çalışıyor. Geç değil, görmen gereken gün, bugünmüş diyelim. :) Seninde ağzına sağlık, teşekkür ederim yorumun için.
b okurunun profil resmi
Yaklaşık 3 yıldır kitaplığımda duran ve gariptir ki arkadaşlarımın sıkıcı bulmasından dolayı bir türlü okumadığım, ön yargılı olduğum bu kitaba okuma hevesi geldi, incelemeyi görünce. Not: okuduğum en uzun inceleme :))
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.