Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

160 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Adolf Hitler
Adolf Hitler
'in kitabı
Kavgam
Kavgam
batı dünyasının düşünce ve ifade özgürlüğü anlayışına aykırı olmadığından yayımlanmıştı.
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau
ünlü çocuk eğitimi kitabı
Emile - Bir Çocuk Büyüyor
Emile - Bir Çocuk Büyüyor
u yazmadan önce İtiraflarım kitabında cahil olarak bahsettiği eşinden olma 5 çocuğunu yetimhaneye bırakmıştı. Nobel ödüllü
Knut Hamsun
Knut Hamsun
ikinci dünya savaşı sırasında Nazileri desteklemişti.
Marquis de Sade
Marquis de Sade
fiziksel ve cinsel saldırılarla meşhur biliyorsunuz. Ve bunlara rağmen edebiyat severler olarak hepsini okuruz biz, madem mayaları kuvvetli yazıların. Ama bazılarımız da var ki bazı isimlere gelince kökü bozuk, fikri bozuk diye tutturuyor da asla almıyorlar eline kitaplarını. Yapmayın. Salman Rushdie’nin “Yalnızca düşüncelerine katıldığınız insanlarla sınırlı kalacaksa ifade özgürlüğü neye yarar ki?” sözünü hatırlayın. Muhteşem bir eser bu. Dinamik, gerilimli, ruhsal hezeyanlarla dolu psikolojik bir metin. Tiyatrosunun ilk gösterimlerinde başrol oyuncusu oyundaki karakterin ruhuna öyle bir adapte oluyor ki 38 derece ateşle bekliyor piyesi. Düşünmekten delirme raddesine varan, tabii insanlar arasında yerini kaybeden bir yazar. Bir adam yaratıyor, ölüme ilacı ölüm olan. Ve sonra birbirlerine karışıyorlar. 'Beni benden olmayan hareketlerle zorlamayın.' diyor, kimse anlamıyor. Peki mahremiyetin sınırı nerede başlayıp bitiyor yazarlar için? Ahmed Arif'in, Kafka'nın mektupları yaşarken yayınlanabilir miydi? Çıldırmazlar mıydı? Bir yazara eseri ile soru sorarken hayatını irdelemeyi seviyoruz biz okurlar, kişinin magazinsel yanını merak edip mahremiyetinden mahrum ediyoruz. Hem de sonuna kadar. Hayranı olduğumuz figürlerin seceresini tümden öğrenmek için uğraşıyoruz. BÜYÜK YAZARLARIN GİZLİ HAYATLARI. Kitabın kahramanı yazar çırpınıyor, 'Alemden gizli bir sırrım kaldı, o da içimdeki kıyamet diyor.' Sorularla, belgelerle delik deşik oluyor adam. Benim için kitabın görece büyük bir eksikliği yaratmak kavramının Allah'a bahşedilmesinin önemini bir anda ortaya atması, tüm kurguya yedirmemesi oldu. Belki bir nedeni vardır. Keyifli okumalar herkese.
Bir Adam Yaratmak
Bir Adam YaratmakNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20209,3bin okunma
··
1.746 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Ferman Mamedov okurunun profil resmi
Oscar Wilde'ı da "gay" diye ekleseydiniz keşke. Çünkü hiç kimse eserlerini okurken bunu sorun etmiyor hatta bahsini bile açmıyorlar. Ama konu Necip Fazıl olunca... Aslına bakılırsa bu önyargılar, mesafeler NFK'in şahsına değildir, onun davası İslam'adır. Aksini söylemesinler yalancı olurlar, lütfen... Yoksa böyle bir eser, böyle bir usta kalem nasıl inkar edilir?! Sonda değindiniz kurgu ile bağlı eleştiriye ben de katılıyorum. Evet, Necip Fazıl'da bir "geçikmişlik"in getirdiği bir "acelecilik" görülüyor. Reis Bey'e yazdığım incelemem de bu noktaya değinmiştim. Yüreğinize ve kaleminize sağlık..
Nesrin A. okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim, okumuştum o incelemenizi, hatta o cümlenizi hatırlıyorum Ferman Bey. İnşallah İslama değildir bu önyargı.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Yağmur okurunun profil resmi
Genel olarak tüm incelemeyi sevdim ama özellikle ilk paragrafa saygı duydum, ellerinize sağlık.
Nesrin A. okurunun profil resmi
Teşekkür ederim, o ilk paragraf uzar da uzar aslında :)
Rahime okurunun profil resmi
Ağzınız bal yesin Nesrin Hanım. :)
Nesrin A. okurunun profil resmi
Ay ne güzel bir yorum böyle :)
1 sonraki yanıtı göster
Burak okurunun profil resmi
Yüreğinize sağlık Nesrin hocam.
Nesrin A. okurunun profil resmi
Teşekkür ederim :)
Adem YEŞİL okurunun profil resmi
Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık Nesrin Hanım. Gayet güzel, bilgilendirici ve hoş bir incelemeyi bizler için kaleme almışsınız. Salman Rushdie sizin de incelemiz ile yer verdiğiniz şu sözünde: “Yalnızca düşüncelerine katıldığınız insanlarla sınırlı kalacaksa ifade özgürlüğü neye yarar ki?” aslında çok haklıydı! Ama gel gelelim güç öyle bir şeydir ki, bir kere ele geçtikten sonra, her dönemin baskıcı ve totaliter yanını da birlikte getirmektedir. Düşünceye saygı duyarak bunu özgürce yaşayabilen ülkeler bu dünya üzerinde inanın parmakla sayılacak kadar azdır. Gerisi ise uluslararası antlaşmalar gereği imzaladıkları o hükümlere asla sadık kalmamışlardır. Bu kitaba dair olan incelemeniz, aktarmış olduğunuz görüş ve düşünceleriniz için tekrar teşekkür eder, güzel bir gün dilerim. Saygılar efenim.
2 önceki yanıtı göster
Nesrin A. okurunun profil resmi
Düşünceye saygı duyan ülkeler çok az dediğiniz gibi, insanlar da az ama, teşekkürler bu güzel yorumunuz için. Sizin yorumlarınızla bir çok incelemeyi takip ediyorum bu arada onun için de teşekkürler :)
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.