Gönderi

Seydi bir yorumu yanıtladı.
Bir edebiyat sorusu (!) (:
Temelini tarihten alan romanlarda hiçbir nesnellik kaygısı olmayabilir. Bu anlatı, bütünüyle kurgu da olabilir, bir kısmı kurgu bir kısmı gerçek bir biçimde de ele alınabilir. İnce Memed romanı yayımlandığı zaman, Behice Boran' ın aklı dağ başında yanan ateşe takılmış. Yaşar Kemal' e, kimsenin bulunmadığı bu dağ başında ateşi kimin yaktığını sormuş. Yaşar Kemal' in Behice Boran' a verdiği cevap, roman dünyasını ve kendi gerçeğini açıklar niteliktedir... Sizce Yaşar Kemal hangi cevabı vermiştir? A) Hangi ateş? B) İnce Memed' i aramaya giden Jandarmalar. C) O ateş, İnce Memed' in kendisidir Behice Hanım. D) O ateşi yüzyıllar önce ağalık düzenine baş kaldıranlar yaktı. E) O ateşi ben yaktım Behice Hanım. (Lütfen gerekçe ile birlikte cevap yazınız) :) Cevaptan çok daha önemli olan bakış açınız. Çok fazla açık uçlu bir soru zira.
·
34 görüntüleme
Seydi okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Bana kalırsa öncekle cevap C'dir, sonuçta Behice Hanım roman yayınlandığında romandan soruyor ilk manada. Ama tabiki İnce Mehmet burada sadece perde önünde olan, asıl kişi burda Yaşar Kemal.Yani tabiki burda cevap E oluyor ancak hiçbir yazar böyle cevap vermeyeceği için yazarın hatrına hitaben İnce Mehmet dedim. sevgi ce saygılarımla :)
Erhan okurunun profil resmi
A derdim ben , kaçak güreşmek en güzeli. Yaşar Kemal e demiştir gerçi , o daha güzel çevirir:)
ercanscgn. okurunun profil resmi
O ateşi Yaşar Kemal'in kendisi yakmış olmalı. Serisinde nesnel olanı acıları, sürgünleri, güç dengesizliğinden kaynaklı sömürüleri süslemeden yalınkat anlatımı. Mücadele yöntem kurgulaması tamamıyla öznel. Ateş de kendi mücadele bakış açısını yansıtıyor. O sebepledir ki ateşi yazar yakmış olsa gerek.
Naçiz`Hane okurunun profil resmi
Teşekkür ediyorum, (:
Li-3 okurunun profil resmi
E bence. Çünkü toplumsal gerçekçiliğin gereği olan, sorunları dile getirmek ve çözüm üretmek. Ateş neyi temsil ediyor peki? =)
Gamze Ö. okurunun profil resmi
A) Hangi ateş Edebiyatı gerçek hayattan bir kaçış yolu olarak kullananlar (okur, yazar...) için verilebilecek en uygun cevap bence. Her şey kurgu, her şey kurmaca ama her şey bir o kadar da gerçek.. Amaç gerçeklik değil kesinlikle, çünkü gerçeklik istersek yazılı belgeler, anlaşmalar, gazeteler vs. her türlü doküman var.
Esther. Sema okurunun profil resmi
E şıkkı bence. Nedeni ise: yukarıda kurgudan bahsettiniz.Eserin yaratıcısı yazarıdır. Böylelikle de yaratıcının hayal dünyası ve kendi isteği doğrultusunda bir eser açığa çıkmıştır. O ateşi oraya koymak yazarın elindedir. Saçma da olsa olmasa da istemiş ve olmuş. Kurgulamış ve açığa çıkarmış.
Naçiz`Hane okurunun profil resmi
Teşekkür ediyorum. (:
Roquentin okurunun profil resmi
Cevap bence, O ateş ince memedin kendisidir. İnce memed özelinde aslinda yanan çocuklar. Yanı bir sistem altında kalan en savunmasizlar. Yanan kayıp giden ömür, insanların mutlu huzurlu hayatları, büyükbaşların buyruğu altında kalan hayatlarımız.
Lavinia K.T okurunun profil resmi
Cevap: E şıkkı olmalı.Çünkü Cumhuriyet döneminin sosyal gerçekçi yazarların öncüsüdür Yaşar Kemal. O ateş İnce Memed romanında Yaşar Kemal tarafından yakılıyor, Orhan Kemal ve Kemal Tahir gibi yazarlar ile o ateş yanmaya devam ediyor..
Naçiz`Hane okurunun profil resmi
Serap Hocam, (: çok teşekkür ediyorum.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Naçiz`Hane okurunun profil resmi
Erhan hocam isteseniz bunun üzerine kitap yazarsınız ama neyse öyle olsun bakalım (:
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.