Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İman, İslâm ve İhsan
Hak Teâlâ, önce bazı şeylere inanmamızı, kabullenmemizi emir buyurmaktadır, buna iman ve inanç esasları denir. İmandan sonra bizlere bazı şeylerden de sakınmamızı emretmektedir, buna da İslam denir. Sonra da söz konusu emirleri, onu görüyor gibi veya o bizi görüyor düşüncesiyle gönül rızası ve muhabbetle yapmamızı istemektedir, buna da İhsan denir.
VEDA BUSESİ Sanma yola revan olmak zor gelir, Sanma dağler delip gelmek zor gelir, Sanma çöller aşıp gelmek zor gelir, Görür gözler göze veda zor gelir. Ağır gelir vedaların busesi, Yakar yüreğimi, keser nefesi, Viran olur yanar gönül hanesi, Ehli viraneye veda zor gelir. bilgili Sığacık, 1 Mayıs 2024
Reklam
Gönül işlerinden iyi anlayan; gönül ehli, ilim irfan sahibi birinin zaqası olsaydı da gidip anonim sorular sorsaydık..
256 syf.
10/10 puan verdi
Yazar kitabın ön sözünde diyor ki:”Belki nasip namına bana düşen de budur; gönül ehli insanları asırlar sonra yeniden hatırlatmak. Aslında bu seneler evvel okuduğum o cümle ile başladı benim için. "Kim bir Müslümanin hayatını yazarsa ona yeniden hayat vermiş gibi olur" diye okumuştum. Ve hep de öyle inandım.Onun için belki de vazgeçmedim bunları yazmaktan. Unutulmasın, hatırlansınlar diye bir dert düştü nasibime o günden.” Böyle güzel niyetlerle yola çıkan, kalem tutan bir yazar olur da eseri gönle dokunmaz mı? Daha önce üç harfliler serisinden “Ene, Âmâ ve Sır” kitaplarını okumştum. Aziz Mahmud Hüdayi, Yahya Efendi, Somuncu Baba’dan sonra bu seride de Şemseddin Sivasi’nin hayatına, derin bir yolculuğa çıkardı yazar. Olayların işlenişi, Bilgilerin fark ettirilmeden serpilişi, okuyucuyu büyülü gerçeklik dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Mekanlara bakışımızı ustaca manevi yönden destekliyor.. Daha önceki romanlarda İstanbul’a gidince gidilecek yerler listeme eklemeler yapmıştım şimdi de Sivas’a yolum düşünce çok uğramak istediğim bir yerim daha oldu.. Okumak isteyenlere tavsiye ederimm.
Lâl
Lâl
Fatih Duman
Fatih Duman
Lâl
LâlFatih Duman · Nesil Yayinevi · 2021867 okunma
Gönül ehli olanların en iyi dostu kitaptır; kitap, onların her anının arkadaşıdır ve sıkıntılarını alıp götürendir.
Bunu daha evvel okumuş, gönül ehli zâtlardan işitmişti. "ilim karasi" diyorlardı buna. İnsan ne kadar çok bilir ne çok öğrenirse o denli gözü hakikate kararıyor ve kendi bildiklerinden gayri dogru yoktur sanıyordu. ilim karası gözlerine bulaşıp sonra gönlüne sirayet ediyor ve iste nefsin bu hilesi onun hakikatine zarar veriyordu.
Sayfa 122
Reklam
Şairliğin ne olduğuna dair:
Şair deme ehl-i dil demektir Hoş -meşreb ü mûtedil demektir Günümüz Güzel Türkçesiyle; Şair demek gönül ehli demektir, İyi huylu, yumuşak demektir.
Sayfa 175
~Gönül çalamazsan~
Gönül çalamazsan aşkın sazını Ne perdeye dokun ne teli incit Eğer çekemezsen gülün nazını Ne dikene dokun ne gülü incit Bülbülü dinle ki gelesin coşa Karganın namesi gider mi hoşa Meyvasız ağacı sallama boşa Ne yaprağını dök ne dalı incit Bekle dost kapısın sadık dost isen Gönüller tamir et ehli dil isen Sevda sahrasında mecnun değilsen Ne leyla'yı çağır ne çölü incit Gel haktan ayrılma hakkı seversen Nefsini ıslah et er oğlu ersen Hüdai incinir inciden versen Ne kimseden incin ne eli incit ~Aşık Hüdai
Her dem ehl-i dillerin yanında yârıdır kitâb Mûnis-i evkâtı yâr-ı gam-küsârıdır kitâb (Gönül ehli olanların en iyi dostu kitaptır; kitap, onların her anının arkadaşıdır ve sıkıntılarını alıp götürendir.)
710 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
DERVİŞLİK DEDİKLERİ
Derviş ne demektir, nasıl olmalıdır? CEVAP Derviş, tasavvuf talebesi demektir. Allahü teâlâdan başka her şeyi gönlünden çıkarıp, İslamiyet’e tam uyarak, gönlünü yalnız Allahü teâlâya bağlayan; güzel huylarla süslenmiş kimse demektir. Fakirlikte rahat, zenginlikte sıkıntılı olur. Olayların değişmesi, onu değiştirmez. Başkalarının kusurlarına
Gerçek Tasavvuf
Gerçek TasavvufŞihabüddin Ömer Sühreverdi · Semerkand Yayınları · 201881 okunma
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.