Bir Şemseddin Sivasî Romanı

Fatih Duman
Ocak 2021
Nesil Yayinevi

2026 50. kitabı
Susmasını bilmeyen dil beyhude konuşur Şemseddin Sivasî...İyiki tanımışım seni üstadım. Herkesle konuşmak yerine içindekileri yazmak, boş konuşmaktan ziyade sadece kelimeleri kağıda dökmesini en sevdiği meşgale olarak tanıdım, kitabın başlarında bu güzel insanı. Konuşamadığın zaman insanlar seni sağır sanıyorlar, ne garip. İlla bir isim seçeceksem kendime dilsiz değil de Lâl demelerini tercih ederim. Bir eksiklik değil de bir isim gibi, noksanlıktan ziyade bir hususiyet gibi. Hatta şiir gibi; Lâl. Syf 33 Fatih Duman beyefendiye de dua ettim içimden. Bu güzel insanları herkes okusun diye kağıda döktüğü için. Okurken faydalanmaktan ziyade, okuyucaya hissettiriyor kalemi. Yazarla ilk tanışmam olduğu halde samimi ve içten anlatımı etkiledi beni. Yazar önsözünde diyor ki: "Kim Bir Müslümanın hayatını yazarsa ona yeniden hayat vermiş gibi olur" diye okumuştum. Ve Hep de öyle inandım. Onun için belki de vazgeçmedim bunları yazmaktan. Unutulmasın, hatırlansınlar diye bir dert düştü nasibime o günden. Burası beni etkiledi ve bütün kitaplarını yavaş yavaş okumaya karar verdim. • Kitabı okurken biraz da araştırmalar yaptım tabi: (1520 - 1597) 16. yüzyılda yaşamış büyük bir Türk-İslam âlimi, mutasavvıfı, müderrisi ve şairi. Hem dini ilimlerde (tefsir, hadis) hem de edebiyatta derin izler bırakmış. Hem Türkçe hem Farsça şiirler yazmış. Divan'ının yanı sıra Mevlid, Mir'âtü'l-Ahlâk ve Süleymannâme gibi 20'den fazla eseri bulunmakta. Şiirlerinde ilahi aşkı ve ahlaki öğütleri samimi bir dille işlemiş. Çokta güzel ünlü bir beyiti varmış eklemeden olmaz: • Sür çıkar gayrı gönülden tâ tecelli kıla Hakk • Padişah girmez saraya hâne ma'mûr olmadan ​(__Gönlünden Allah'tan gayrı ne varsa sür çıkar ki, Hak oraya tecelli etsin. Çünkü saray temizlenip düzenlenmeden
Duygu ve Düşünce
Lâl Kâtibin Kelamı
2025 100. kitabı
Lâl olmuş bir gönlün derinliklerinden süzülen, Fatih Duman 'ın kaleminden çıkmış " Lâl " kitabı, sadece d'okunup geçilecek bir eser değil; içine girilecek, yaşanılacak, her satırında durulup tefekkür edilecek bir derviş nefesidir. Kitabın ilk sayfalarından itibaren karşılaşılan o çarpıcı sır, "Birinin gözleri kör diğerinin dili lâldi," diyerek açığa vurulan o an, tüm eserin özünü fısıldıyor adeta. Kâtip ile yaşlı adam arasındaki parmak dokunuşlarıyla kurulan o eşsiz iletişim, kelimelerin bittiği yerde mananın başladığını, hakikati arayan gönüllere "Gayri anla, konuşmak için dil, görmek için göz, yazmak için mürekkep gerekmez," diye haykırıyor. Hepimizin içinde bir yerlerde, "Yanıp kül mü olacağım sönüp kul mu olacağım?" diye soran bir yan vardır. Ve o, yanmaktan korkmayıp, "Ben bilirim ki yanmadan sönmez hiçbir şey ve sönmeden kül olmaz," hakikatine teslim olan gönüldür. O gönül, "Ya dünya od'una ya Allah aşkına..." diyerek safını netleştirir. Bu eser, "Allah" dedikçe hafifleyen, "Hu" diye seslendikçe huzur bulanların kitabıdır. Dedik ya derviş nefesidir. Dünyadan bir yudum alıp dünya da ondan almadan evvel nefsini terbiye etmek isteyen, "Az yiyor, az uyuyor ve çok sus'uyor" makamına talip olan tüm yolcular ve ilmiyle amil olmayı dert edinenlerin kitabıdır. Kitap, gönlün ayık, sırların açık olduğu o vakitte, geceye yakın, el ayak çekilince. Belki bir camide iki vakit arasında ya da sakin bir akan suyun kenarında okunur. Sessizliği ve tefekkürü emrettiği için müzik dinlenmez, lakin gül şerbeti içilir, manaya doymak için. "Lâl" okunduktan sonra okuyucuyu kâinat, hayat ve olaylar üzerine derin tefekküre ve ibret almaya sevk eder, bu kesindir. Zira o, "Yanar kül olurum da nefsime kul olmam," diyenlerin destanıdır. Fatih Duman, okuyucuyu
Derin Düşünceler
Her Şehrin Bir Sahibi Vardır
2024 4. kitabı
Her şehrin bir sahibi vardırla başlıyor kitap ve Şemseddin Ahmed'in arayış yolunu yeğeni Recep Efendi ve Lâl Katip ağızıyla anlatılan şahane bir kitap. İnsan her zaman arar. Yeni şeyler arar, yeni birisini arar ama bazen aradığını bulamazsın sorarsın soruştuturursun ama hiçbir yerde bulamazsın. Ne yapmam lazım nerelerde bulmam lazım dersiniz bazen, bir boşlukta kalırsınız sonra anlarsınız ki her şeyin bir vakti ve zamanı olduğunu, sabırla beklemek belkide senin arayışına çare olacaktır.
Din
LâlFatih Duman · Nesil Yayinevi · 20211,471 okunma
Manevî olgunlaşma, sabır ve Allah’a adanmış bir hayat.
2026 30. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 22:39
Roman, Osmanlı döneminin önemli mutasavvıflarından Şemseddin Sivasî’nin hayatını, irşad faaliyetlerini ve manevî mücadelesini anlatır. Eser, sadece bir biyografi değil; aynı zamanda bir gönül yolculuğu hikâyesidir. Hikâye, Şemseddin Sivasî’nin ilimle başlayan yolculuğunun tasavvufla derinleşmesini konu alır. Medrese eğitimi alarak zahirî ilimlerde kendini geliştiren Sivasî, zamanla kalbî ilimlerin peşine düşer. Nefis terbiyesi, sabır, teslimiyet ve Allah’a yakınlaşma sürecinde birçok imtihandan geçer. Bu süreçte hem kendi iç dünyasında hem de yaşadığı toplumda mücadele verir. Okuyucuya hem bilgi hem de içsel bir sorgulama sunar. → Maneviyatı merkeze alan romanlardan hoşlananlar için etkileyici ve düşündürücü bir eserdir. → Bir âlimin ilimden irfana uzanan yolculuğu ve bir şehrin manevî sahibi hâline geliş hikâyesidir. → Gerçek büyüklük ilimde derinleşmek, nefsi terbiye etmek ve insanlara faydalı olmakla mümkündür...
Alıntı
2023 15. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 21:16
Tasavvufun o ince ruhuna şahid olduğum her yerde aynı huzur geliyor gönlüme. Nefis terbiyesinin basamaklarını çıkmak her babayiğidin harcı değil. Herkes bir anda zirvede olmak istiyor lakin zahmetsiz rahmet olmuyor işte... Fatih Duman'ın Lâl isimli bu güzel eserinde dilsiz bir katibin Şemseddin Ahmed'in nasıl Şemseddin Sivasî (k.s) olduğunu, hazretin âmâ olan kardeşinin oğlu Recep Sivasî'nin ağzından dinleyerek yazması anlatılıyor. Lâl olan katibin nefis terbiyesi de burda başlıyor. Olmak mı? Bulmak mı? Hikayenin sonu bize bunun cevabını verir mi dersiniz? İki yarımın bir tam olduğu bu hikayede nefsimize pay çıkaracağımız hikmetlerin özüne varacağımız keyifli bir okuma olsun...
2024 78. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 01:49
Ne çok ağlattı beni.. Neye ağlamalı sahi? Şemseddin Sivasi gibi nice alimlerin olduğu zamanda yaşamamanın nasipsizliğine mi, Allah'tan ne denli uzak yaşadığımızı bir tokat gibi yüzümüze çarpsa da yine de bir şey yapmayacak olmamıza mı, bu dünya sürgününe verdiğimiz gönüle mi, şu çağımızda gaflet uykusundan belki hiç uyanmayacağımıza mı yoksa bizleri uyandıracak Şemseddinler olmadığına mı? Neye ağlamalı? Sahi sizin, uğruna her şeyden vazgeçebileceğiniz bir davanız var mı? Nedir sizin içinizdeki şey? Nedir uğruna ömür tükettiğiniz? Çokça iç muhasebemizi yapacağımız, takkemizi önümüze alıp bir düşüneceğimiz, almak istersek nice ibretlerle dolu bir kitaptı. Bilen bilir ki güzel bir kitabı incelemek sıradan bir kitabı incelemekten daha zordur. Çok şey söylemek istersin de kifayetsiz kalır hep kelimeler.. Bir kaç cümle ile geçiştirebilinecek bir şey değildir. Onun sırrına ancak okuyanlar ve nasibinde olanlar mazhar olur.. Nasiplenin..
LâlFatih Duman · Nesil Yayinevi · 20211,471 okunma
Lâl olan biri ile âmâ olan biri anlaşabilir mi.? Sevgileri gönüle indiyse, muhabbet sınırları aşıldıysa elbette anlaşabilir. Birinin gönlü umman diğerinin ise ummandan yararlanmaya çalışan biri. Öyle ki âmâ ile lâl'in yarenlik hikayesinden koskoca muhabbet ummanı açan bir hikaye.. Şemseddini Sivasi'nin hikayesi.. Şemseddin Ahmet'in Şemseddini Sivasi olma hikayesi..Sivas'ın merkezi Sivas'ın manevi kalesi olma hikayesi.. İlim'in her türlü lezzetini tatmış lakin gönlünü bir türlü mutmain edememiş ve gönlünün devasını bulmak için diyar diyar dolaşmış ve en sonunda şeyhi Şirvani(ks) ile tanışıp iliminin yanına bir de gönül ilmini, gönül muhabbetini özüne katmış. Şeyhi ile tanışıp terbiyesini aldıktan ve tamam olduktan sonra şeyhinin de emriyle şehirlere, gönüllere Allah'ın ve Peygamber Efendimizin muhabbetini nakış nakış işlemeye başladı. Muhabbetleri insanlara ilaç oldu bir dinleyen bir daha dinlemek için zaman kollar oldu. İşte asıl adını o şehirden aldığı Sivas'a vardı ve oradaki gönülleri imar etti. Şeyh'in de müsadesi ile Sivasi olmaya gitti. Ve orda dergahını açtı ve ömrünü orada geçirdi. Oradan Efendimizin gül kokusu yaydı. Ardından nice nice gül kokulu talebeler bıraktı. Vefatının ardından da türbesini ziyaret edip gül kokusunu almaya gelen nice insan var.
2021 57. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2021 15:46
Kitabı sizlere yorumlayacağım ama biliyorum, hep bir eksik olacak, bir şeyler yarım kalacak... Okurken hissettiğim duyguları ne yazsam da sizlere nasıl anlatabilsem diye çok düşündüm... Lâl kitabında, tüylerinizi diken diken eden, içinizi coşturan ve ne ara dolduğunu anlamadığınız gözyaşlarınızın yanaklarınızdan süzülmesine neden olan satırlar okuyacaksınız. Bir insanın Allah aşkı ile nasıl yandığını, malını, mülkünü, mertebesini bırakıp nasıl yollara düştüğünü, nefsine karşı verdiği yüce mücadeleye şahit olacaksınız. Ve eminim ki sizler de benim gibi kitabın tadına doyamayacak, bitsin istemeyeceksiniz... ⭐️ Kitabımız Şemseddin Ahmed Sivasi'nin hayatını anlatıyor. Anlatıyor ama nasıl güzel anlatıyor bilemezsiniz. Bu hikaye üç kişinin gözünden anlatılıyor. Yani kitabımızda üç ana karakter var. ⭐️ Şemseddin Ahmed bir gece uykusunda bir rüya görür. Sabah kalktığında bu rüyaya bir anlam veremez ama hayırlı bir rüya olduğunu anlar. O gün abisinin oğlu İbrahim koşarak yanına gelir ve bir kardeşi olduğunu, babası bebeğin adını Şemseddin Ahmed'in koymasını istediği söyler. Şemseddin Ahmed bir an için durur ve rüyasında duyduğu isim gelir aklına, Recep... ⭐️ Kendisinden önce doğan kardeşleri daha bebekken hayattan göçüp gitmişler. Ailesinin tek çocuğu olduğu için anlamamışlar suskunluğunu. Belli bir yaşa gelince de gözyaşları ile kabullenmişler biricik oğullarının lâl (Dilsiz) oluşunu. Babası ona yazmayı öğretmiş ve o gün, bugündür hep yazmış. Anne, babası vefat ettikten sonra sığamamış köyüne, "Sultan Şehir" olarak bildiği Sivas'a yerleşmiş. Orada da hep yazmış, güzel bir ismi olmasına rağmen ona "Katip" diye seslenmişler. Oysa ki rahmetli annesi ne güzel de seslenirmiş ona, Talha... ⭐ Amcası Şemseddin Ahmed Sivasi'nin yıllarca yanında kalmış, gönül terbiyesini almış ve
İnceleme
2024 49. kitabı
3 harfli serinin diğer kitapları Ene 'Sus Ey Nefsim' Sır: Aşıklar Ölmez gibi insanın okumaktan vazgeçemediği harika bir kitap emeklerine sağlık. Fatih Duman Bir şehrin sahipleri o şehrin toprağının üzerinde yaşayan, gezen, adım atanlar değildir. O şehre gönül verip o toprağın altında ölseler bile hâlen dahi diri bir gönülle yatanlardır bence. Yazar kitabın ön sözünde diyor ki: Belki nasip namına bana düşen de budur; gönül ehli insanları asırlar sonra yeniden hatırlatmak. Aslında bu seneler evvel okuduğum o cümle ile başladı benim için. "Kim bir Müslümanın hayatını yazarsa ona yeniden hayat vermiş gibi olur" diye okumuştum. Ve hep de öyle inandım.Onun için belki de vazgeçmedim bunları yazmaktan. Unutulmasın, hatırlansınlar diye bir dert düştü nasibime o günden. Bu kez seni gözleri görmeyen bir adamın dilsiz, lâl bir kâtibe yazdırdıklarıyla çağırıyorum hayallerime. Gönüller almak için yollara düşmüş birini onlar anlatıyor bize. Peki nasıl olacak da anlatacaklar? Birinin gözleri âmâ, görmüyor; diğerinin dili lâl, konuşamıyor… Hayatını âmâ olan yeğeninin dilinden ve lâl olan bir katibin kaleminden okurken ruhunuzda farklı kapılar açacak nitelikte. Anlam yoğunluğunun yanı sıra akıcı ve zevkli bir şekilde okutturması da en güzel yönlerinden biri. Öyle üzüldüm ki insan nasıl üzülmesin? O çağda yaşamadığıma mı, ömür denen şeyi dünyevi istekler uğruna tüketmemize mi? Geldi kalbime oturdu şu kitap. Ne sorguladım kendimi? İnsan bulmak için mi yaşar olmak için mi? Buldum sandığın aslında bulduğun mudur Bulunca olur musun? Tam mısın? Açıkçası birkaç cümle ile anlatılamayacak bir kitap.
2024 60. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2024 20:17
Bir kitap gelir bir insanın sinesine oturur mu? Oturuyormuş. Her şey her şeye vesiledir. Nasipten öte yol yoktur. Şemseddin Ahmet'in bir yeğeni olur. Aylardan Receptir adı Recep olsun der. Recep Sivası ile Katip'in yolu yıllar sonra nasipte bir araya gelir. Zira biri kördür diğeri lal. Katip konuşamaz Recep Sivasi ise göremez. Şemseddin Sivasi'nin hayatını kağıda dökmek ister bir katip arar, yolları böylece keşisir. Biri anlatır biri yazar. Kimsesizlerin de bir kimsesi vardır derken boşa değildir. Katip kimsesizdir, bebekliğinden beri konuşamaz, yazar. Söylemediklerini kalemine döker. Derviş Mahmud onunla ilk tanıştığında bir sıcaklık hisseder. Tek derdini anlatabildiği o olur. Gün gelir Derviş Mahmud da dünyadan göç eder. Recep Sivasi artık yoldaşı olacaktır. Şemseddin Sivasi'nin yaşamını, Sivasi olmasını, neyi aradığını, neden Sivas'ı seçtiğini hepsini bir bir dökerler yazıya. Gönüller almak için yollara düşmüş, her şeyden vazgeçmiş, nefsi ile hep savaşmış bir isim Şemseddin Sivasi. Ahh istemem mi Sivas'a gideyim! Okuduğum her yeri ziyaret edeyim. Çok isterim. Bu da bana nasip olur inşallah. Öyle üzüldüm ki insan nasıl üzülmesin? O çağda yaşamadığıma mı, ömür denen şeyi dünyevi istekler uğruna tüketmemize mi? Geldi kalbime oturdu şu kitap. Ne sorguladım kendimi? İnsan bulmak için mi yaşar olmak için mi? Buldum sandığın aslında bulduğun mudur?Bulunca olur musun? Tam mısın? Birkaç cümle ile anlatılamayacak bir kitap. Kitaba puanım 10/10.

Fatih DumanYazar · 26 kitap
1987 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinde doğdu. Çatalca İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesine başladı. Bir dönem Ürdün Devlet Üniversitesi'nde de öğrencilik yapan Fatih Duman Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dördüncü sınıfında öğrenimine devam etmektedir. Buruciye Edebiyat, Dikili Ekin ve Ferda gibi dergilerde yazı ve şiirleri yayınlanan Fatih Duman pek çok kurumun düzenlediği şiir ve makale yarışmalarına katılmış ve ödüler almıştır. 2007 yılından beri de Ferda Edebiyat ve Kültür Dergisinin editörlüğünü yapmaktadır.