Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Daha evvel Uzakların Şarkısı adlı kitabını okumuştum yazarın. Hâlâ o masalsı ve büyülü gerçekliği zihnimdedir. Bu kitabı da Öğretmen akademisi kitap kulübü bünyesinde okuduk. Yazar yine hakkını vermiş eski Türk edebiyatı alanının. Akıcı, sürükleyici bir o kadar da rahat kitap okumak için. Ayçiçeği detayına bir ayçiçeği sever olarak kalbimi bırakıyorum sonundaki Hafız-ı Şirazi şiirine de. Büyülü büyülü gerçeklik kurgusunu nasıl yapıyorlar bir okur olarak ağzı açık kalarak soruyorum bu soruyu kendime. Uzun uzun yazarım ama yazar toplantımıza katılacak nasipse ondan sonra güncelleme yapacağım. Yazara sorularım var çünkü :)
Sular Üstünde Gökler Altında
Sular Üstünde Gökler AltındaKaan Murat Yanık · Ketebe Yayınları · 20231,410 okunma
168 syf.
7/10 puan verdi
Yazar kitabında bölüm bölüm önemli fikir adamlarından bahsetmiş . Her bölümün tanıtımı saçma bir şekilde başlasa da devamını beğendim. Manevi yönümüzü dinç tutmak için her devirde elini taşın altına koyup bu görevi üstlenen onlarca insan var. Hepsi farklı davaları üstlenen günümüzde bile hala etkileri süren kişiler. Kitapta şunlardan
Satranç Oynayan Derviş
Satranç Oynayan DervişA. Ali Ural · Şule Yayınları · 20231,467 okunma
Reklam
854 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
Bazı kitapların insanın ruhuna iyi gelen yanları var ve hiç bitmesin isteriz. Hafız Divanı da benim kalbimin baş ucu kitabıydı diyebilirim, bitmesin diye okuyamaya kıyamadıklarımdan bir tanesiydi.. Şiir kadar ruhu temizleyen başka bir edebi dil icat edilmediği kanısındayım. Her satırı ruhuma dokunan, özel ve kıymetli satırlardı. Hafızın şiirlerini okuyanların ayrılığa mahkum olacağına dair bir efsane gezermiş İran sokaklarında, orasını bilmem ama Divanı halk arasında gönül ilişkilerine başvurulan bir falname olarak da kullanılırmış. Fars edebiyatının tüm zarifliğini yansıtan bu eseri mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Tavsiye olunur :) . "Sarayını, çardağını göklere kadar yükseltmeye ne hâcet var?" . "Asaleti kendinden olanın gösterişe ihtiyacı yoktur. Bahçivanın, başına gül taktığı görülmemiştir." . "Hayalini kurdukça şaraba ihtiyacımız mı var?" . "Mektubun Leyla'dan başka kimi var?" . "Benim gibi bir kalbi kırığı, bir düşkünü ne diye yanından huzurundan kovuyorsun? Nihayet çok çok istediğim nedir ki? Bir öpücük yahutta bir kucaklaşma!" . "Varlığım baştan gitsin, tek yüzünü döndür Söyle yele, dertlilerin harmanını süpürsün Tufanlara kaptırdık gözümüzü, gönlümüzü Gam seline söyle, evi temelinden götürsün Bakışımız dicle'nin yıksın bütün ününü Soluğumuz zerdüşt'ün ateşini söndürsün! "Seni kirpiklerimle öldürürüm" diyen yâr Aman, sakın caymasın, öldürürse öldürsün! Hafız'a son gününde vuslat muştusu versen Belki ölürken bile onu mutlu görürsün.."
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
854 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
‘’Gül, güzelliğin dostu olmuş, bülbül aşkın dostu… ne bunda bir fazlalık var, ne onda bir değişiklik!’’ Gayb dili olarak anılan gazelleriyle İslam dünyasına nam salan Hafız-ı Şirazî on dördüncü yüzyılda yaşamış bir şair. Hafız Dîvanı, memleketi olan İran’da Kur'an-ı Kerim’den sonra en önemli kitap olarak kıymet görmektedir. Yüzyıllardır İslam coğrafyasında fal kitabı olarak da kullanılmaktadır. Tefe’ül denen İslami usulle Hafızın ruhuna Fatiha suresi okunarak niyet edilir. Ardından şu sözler söylenerek bir sayfa açılır: Ey Hâfız-ı Şîrâzî / Ber mâ nazar endâzî / Men tâlib-i yek fâlem / Tû kâşif-i her râzî” (Ey Şîrazlı Hâfız! Bize bakmaktasın. Ben bir sır istiyorum, sen ise bütün sırları açıklıyorsun). Hafız-ı Şirazî’nin gazelleri hayatla ilgili bütün duyguları ve durumları o kadar geniş bir yelpazede ele alır ki hemen her yüreğe dokunabilir. Bir yandan renklerle, gül kokularıyla, incilerle ve keyifle bezenmiş bir dünyası varken; öte yandan kâinat sırlarına, farklı alemlere ve Allah’a giden yola merak salmış bir zihne ve kalbe sahiptir. Mutlaka okumanızı, ara ara açıp tekrar bakmanızı tavsiye edeceğim ömür boyunca eşlik edebilecek bir eser. Ayrıca Hafız falına da merak salabilirsiniz :)
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
·
Puan vermedi
Ralph Waldo Emerson diyor ki ; "Hafız her yaştan şairin yararlanabileceği bir imgeler ocağı." Shams Ud-Din Muhammad veya Hafız'ın Chaucer'ın neredeyse tam bir çağdaşı olduğu söyleniyor. 'Hafız' müstear ismi, 'Kur'an'ı ezbere okuyabilen' anlamına geliyor. Hafız hakkında fazla bir şey bilinmiyor.
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
691 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Merhabalar,
Hâfız Divânı
Hâfız Divânı
kitabına dair düşüncelerimi kısaca belirtmem gerekirse divan edebiyatı sevenler için bir anda değil ağır ağır özümsenerek okunabilecek bir baş ucu kitabı olduğunu söyleyebilirim. Mânada derinlikler mevcut her okuyanın anlayabileceği türden bir içeriğe sahip değil. Ben okurken zorlanmadım ancak divan edebiyatının bende monoton bir karşılığı var. İstediğim o coşkunluğu bulamıyorum maalesef. Tabi bu benim kendi bakış açımla ilgili yoksa
Hafız-ı Şirazi
Hafız-ı Şirazi
dönemini aşan bir şair olmakla birlikte kendisini eleştirmek gibi bir seviyede değilim. Kitabı okuma sebebini bana veren de yazarın büyüklüğüdür. Kitap konu bakımından şarap saki aşk çerçevesinde kasideler, dönemin siyasi sürecine dair methiyeler aracılığı ile bizlere aktarılmış. Çok fazla tekrara düşüldüğünü hissettim. Farklı kelimeler aynı mânalara çıkıyordu benim için. Belki de okumam gereken dönem veya olgunluk içerisinde değildim. Sayılı şiire hayranlığım ve geneline düşünsel tavrım sebebi ile puanım 7/10 İşte sevdiğim kasidelerden birkaçı; -Yüzünün Güneşi Olmayınca s.63 -Gördün Mü Gönül s.192 -Dedim Derdindeyim s.303 -Kalbimin Ateşinden s.430 -Gözyaşları Dökerek Yazdım s.576 Niyetim nasip olursa farklı dönemde tekrar okumak, sağlıcakla.
Hâfız Divânı
Hâfız DivânıHafız-ı Şirazi · Hece Yayınları · 2014632 okunma
Reklam
854 syf.
·
Puan vermedi
Başucu bir şaheser ruhun dermanı ; Hafız Divanı
Bundan 700 yıl evvel Farsça’nın Piri: Hafız-ı Şirazi … Hafız ismini Kur’an’ı ezberleyip 14 ayrı biçimde okuyabilmiş olmasından, Şiraz ismini de İran’ın Şiraz ilçesinde doğmuş olmasından almaktadır. Asıl ismi Şemseddin Muhammed…iyi insan olmayı içinde barındıran, Şiraz’ın şiirsel kent olarak anılmasının en büyük nedeni, lirik şiirin ve edebiyatın büyük ustası . Bir rint bir filozof değil, tasavvuf onun düşüncelerine yer vermiş ve eserlerinde hep “ İyi bir insan nasıl olunur?”u işlemiş. Sanırım artık Hafız’ı kendi diliyle okuma vakti geldi çünkü çeviriler şiirlerini anlam ve ahengini bozuyor ve şiirlere esas ruh veren o güzelliği söndürüyor ne yazık ki …
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
244 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Lisân-ül Gayb "Hafız-ı Şirâzî"
Meşhur İran şairi Hâfız-ı Şirâzî'nin karanlıkta kalmış hayatına ve şiirlerinin yorumlanmasına dair yazılmış bir eser Rindlerin Sokağından. Yahya Kemal Beyatlı'nın Rindlerin Ölümü adlı şiiriyle tanıdığım Hafız-ı Şirâzî'ye olan ilgim şairin Divan'ını okumaya başlamamla daha da artmış oldu. Hayatına ve fikirlerine dair eser ararken henüz Kasım ayında ilk kez Türkçe çevirisi yayınlanan Rindlerin Sokağı imdadıma yetişti. Öncelikle bu kitabın klasik bir biyografi tarzında olmadığını belirtmem gerek. Eser, Hâfız'ın hayatına dair yaşadığı döneme ait belgelerden yararlanmış olsa da daha çok şairin Divân'ındaki şiirlerden yola çıkarak hayatına dair bazı tahminlerde bulunuyor. Bunun yanı sıra kitapta Hâfız'ın şiirlerinin genel bir tahlili yapılmış. Eserin en zor ve uzun kısımları da bu tahlil kısımları idi ve çok çok zorlandım. Yine de genel anlamda beğendiğim bir kitap oldu. Ancak divan şiirine, tasavvufi meselelere veya Hâfız-ı Şirâzî'ye ilgisi olmayanların kitabı okurken çok daha fazla zorlanmaları olası.
Rindlerin Sokağından
Rindlerin SokağındanAbdülhüseyin Zerrînkûb · Ketebe Yayınları · 20237 okunma
854 syf.
9/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Öğrencilik yıllarından itibaren şair olarak tanınmaya başlayan Hafız-ı Şirazî XIV. yüzyılın önemli şairlerindendir. İran'ın Şiraz ilçesinde dünyaya gelen Hafız, aynı zamanda iyi derecede satranç oynamayı bilmektedir. "Hafız" asıl ismi değildir. Kuran'ı ezberlediğinden dolayı bu mahlasla anılmaktadır. "Şirazi" ismi
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
854 syf.
7/10 puan verdi
·
39 günde okudu
Bu Hafız dedikleri en dindarından en dinsizine, Azeri'sinden Kürt'üne tüm İranlıların büyük saygı duyduğu bir şair. Sanırım bu saygının nedeni tamamen kültürel kaynaklı, tarihi bir önemi olması, Fars dilinin güzel kullanımı gibi sebepleri olmalı.. Yoksa şiirlerini içerik olarak en fazla "eh işte" olarak sınıflandırabilirim, ve yahut şiirleri başka dile çevrilince tüm büyüsünü kaybettiği için öyle gelmiştir bana, o zaman yazık olmuş, keşke gazel okuyup anlayabilecek kadar Farsça bilebilseydim.. Fakat okuduğum diğer yaklaşık dönem Fars şairlerinin - Hayyam ve Rumi - şiirlerinde hissettiğim derinliği bunda hissedemedim maalesef.. Hatta daha ağır bir şey söyleyeyim; bu kitaptaki şiirlerin yüzde sekseni aynı. Şarap içelim, rint eyleyelim, güzel kızlar hizmet etsin, müzisyenler eksik olmasın, camiye gidenlere, müminlere laf atalım falan filan işte..
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
Reklam
854 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Hafız Divanı... Uzun zaman önce okumaya niyetlendiğim fakat okumayı ihmal ettiğim bir eserdi, bir vesileyle ihmalkârliğımı kırdım ve iyi ki de tam bu zamanlarda okumuşum dedim. Bence bazı kitapların özel dönemleri vardır o dönemde okunmadığı taktirde okuyucuya bir şeyler veremez ya da daha az verim oluşturur, hemen hemen her kitap severin başından bu şekilde bir olay geçmiştir ilk okuduğunda anlamadığı ya da sevmediği bir kitabi belli bir zaman sonra okuyunca daha iyi anladığını farkeder ben bu durumun sebebini kitabın dönemi ile okuyucu dönemi arasında ki zıtlığa bağlarım bu yüzden bu kitabi okuduğunuz döneme de dikkat edin sırf okumuş olmak için okumayın o zaman pek bir anlamı kalmıyor ve kitaptan istifade edilmiyor. Hafızın karmaşık bir mânâ dünyası var, bu kitapta da bunu göreceksiniz zaten size önerim kitabı okurken arada Hafız falı eğlencesinden de faydanın. Keyifli okumalar
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Engeregin Gözü- Zülfü Livaneli Afrika topraklarından Habesistan'dan on iki yaşında koparilip hadım edilerek saraya köle olan adamın gözlerinden sarayın iç dünyasını okudum. Haremagasina padisah tarafindan; Latin, Arap, Fars, Yunan, İtalyan dillerini, fıkıh ve kelam bahislerini, Sadi-i Şirazi'den Hafız'a, Hayyam'dan
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,3bin okunma
854 syf.
9/10 puan verdi
·
119 günde okudu
Aşktan, acıdan, dinden, hayattan, yaşamaktan, yaşayamamaktan, dostluktan, aileden ve daha birçok konudan insanın içine işleyen beyitlerle meydana gelmiş bir eser. Uzun bir süre başucu kitabım olmuştu, hiç bitmesin istedim.. İncelemeyi kitapta geçen bir cümle ile bitirmek isterim; “Hafız, kalemin ne tuhaf bir nebat dalı ki, meyvesi gönüle baldan da tatlı geliyor, şekerden de!”
Hafız Divanı
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019632 okunma
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.