Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

HaKaN

111 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Albert Camus bu romanda bence kendi depresif kişiliğini Mearsault karakteri üzerinden okuyucuya yansıtmıştır.Yabancı’da açık, sade ve çok anlaşılır bil dil kullanmıştır.Mearsault hayatı çok anlamsız bulmasına rağmen yaşamaktan da vazgeçmemektedir.Hayatın anlamsızlığına karşı mücadele etmekten yorulmuş çevresinde gerçekleşen olayları anlamak için çaba sarfetmeyen,olaylar kendisini ölüme bile götürse herşeye vurdumduymaz davranan bir kişiliği canlandırmaktadır. Toplumsal örf,adet ve ahlak kavramlarının köklerinden uzaklaşmış,topluma yabancılaşmış,huzursuz fakat bilincini hiç kaybetmemiş bir insan karakterini yansıtmaktadır.Biraz depresif bir roman.Bence bu romanı kendinizi kötü hissettiğiniz bir zamanda okumayın ! :)
Yabancı
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2019111,4bin okunma
Reklam
496 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Yol ayrımı,Esir Şehir üçlemesinin son kitabı.Bu kitapta Cumhuriyet’in erken dönemlerindeki çok partili hayata geçiş ve demokratikleşme çabaları anlatılmakta.Mustafa Kemal Atatürk; partinin kurulması görevini Fethi Bey’e (Fethi Okyar) vermiş ve “Serbest Parti”adında ilk defa ikinci bir parti kurulmuştur.Fakat bu deneme kısa sürede başarısızlığa uğramış ve parti kapanmıştır.Kemal Tahir’in usta kalemi ile diğer iki kitapta olduğu gibi konu çok güzel örgülenmiş,o dönemde yaşanan iyi,kötü ve ıstıraplı yılları içinde yaşıyorcasına okura aktarmıştır.Yakın tarihe ilgisi olanların bu üçlemeyi sindire sindire okumasını tavsiye ederim. iyi okumalar.
Yol Ayrımı
Yol AyrımıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20192,864 okunma
378 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Esir Şehir Üçlemesi’nin ikinci romanı olan Esir Şehrin Mahpusu “romanında Kemal Tahir ,Mustafa Kemal’i doğrudan roman karakteri olarak kullanmamıştır.Mustafa Kemal romanda sarı paşa lakabı ile anılmaktadır.Savunduğu fikir ve görüşleri ile kurtuluş savaşı yıllarında Anadolu’da oynadığı role değinilmektedir. Romanın baş karakteri Kamil Bey (Esir Şehrin İnsanları romanının da baş kahramanı) bu sefer hapishanededir.Hapishanede milletin her kesiminden karakterler mevcuttur.Özellikle Milli Mücadele aleyhtarı şahıslar çoğunluktadır.O zamanki istibdat dönemi milletin kılcal damarlarına kadar işlemiş olup,jurnalciler ve yalakalara o devirde de bol miktarda rastlanmaktadır.Bu dönemde Milli Mücadele aleyhtarı muhalif basın, Mustafa Kemal’i çirkin ve asılsız saldırıları ile hedef tahtası haline getirmiştir.Millici aydınlar ve halk kitlesinin içerisinde yeni doğan çocuklara Kemal adı artık mukaddes bir isim olarak verilmeye başlamıştır.Baş karakter Kamil Bey’in adı hapishanede artık Millici abi olarak anılmaya başlamış ve eşi ve eşinin ailesi ile mahpusluktan dolayı arası açılmaya başlamıştır….. Milli Mücadele ve İşgal altındaki İstanbul’un havasını koklayıp o dönemi hissetmek isteyenlerin bu romanı da okumasını tavsiye ederim. İyi okumalar….
Esir Şehrin Mahpusu
Esir Şehrin MahpusuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20203,676 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kemal Tahir Esir Şehrin İnsanları adlı romanında, İstanbul’un işgali sırasında Türklerin ve Türk aydınlarının tutumlarını anlatmaktadır.Bu dönemde;İstanbul Hükümetinin tarafını tutanlar, Kuvayi Milliyeciler ve hiçbir şeye karışmayan vurdumduymaz tipler bulunmaktadır. Kemal Tahir roman kahramanı Kamil Bey'in şahsında ideal Türk aydınında bulunması gereken özellikleri anlatmaya çalışmış. Birinci Dünya Savaşından yenik çıkmış Türk insanının ve Padişahlık yönetiminin İstanbul’un işgali sırasındaki tutum ve davranışlarını dile getirmiştir.Bu romanda ayrıca her devrin adamı yalaka ve hain, aydın görünümlü gazetecileri konu edinmiştir. Ben bu kitabı okuyup da romanda geçen olayları günümüzle karşılaştırdığımda Türk toplumunun genel yapısında çoğu şeyin değişmediğini,hatta bazı değerlerin daha aşınarak bozulduğunu görmekteyim. Çok yalın bir dille yazılan bu romanın her Türk tarafından okunması gerektiğini düşünmekteyim.Bu roman bir üçlemenin başlangıcı olduğu için bu romandan sonra,Esir Şehrin Mahpusu ve Yol Ayrımı kitaplarını da okuyacağım. İyi okumalar dilerim.
Esir Şehrin İnsanları
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 201910,2bin okunma
656 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Devlet Ana, tarihsel bir roman olup, Osmanlı devletinin kuruluş dönemi ve öncesi,Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri kültürler konu edilmektedir. Törelere bağlılık,büyüklere saygı,kadının toplumdaki yeri,bey seçimi,ahilik teşkilatı gibi konular romanda çok güzel bir örgü içinde işlenmekte ve okuyucu bilgilendirilmektedir.Türklerin bir uç beyliğinden kısa zamanda nasıl devlet haline geldiği romanın siyasal yönünü oluşturmaktadır.Kemal Tahir, Devlet Ana’da Türk tarihini, toplum yapısını ve ekonomik yapıyı ele almıştır.Osmanlıda üretim aracı olan toprağın sahibi devlet olduğu için, bireylerin toprak vasıtasıyla servet sahibi olmaları engellenmiştir. Bu bakımdan Osmanlıda sınıf mefhumu da görülmez. Dönemin Batı toplumlarındaki derebeyi, burjuvazi ve köle durumuna düşmüş olan köylü Osmanlı devletinde görülmemektedir. Eserde özellikle Türk kültür ve medeniyeti ile batı karşılaştırılmıştır. Feodalitenin ve din sömürücülüğünün batıyı karanlığa hapsettiği, Türklerdeki aile birliği, devlet millet arasındaki uyum, milli ve manevi değerlere bağlılık, adalet ve devlet kurma gücü anlatılmaktadır. Kısaca Devlet Ana’da Osmanlının hangi temeller üzerinde kurulup yükseldiğini, 13. Yüzyılın sosyal, kültürel ve siyasi çerçevesi içinde anlatılmaktadır. Bence mutlaka okunması gereken bir eser.İyi okumalar.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20136,9bin okunma
35 öğeden 31 ile 35 arasındakiler gösteriliyor.