Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Fatiha Sûresi 1- Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. 2,3,4- Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. 5- Allahım! Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. 6,7- Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
الحمد الله الرب العالمین.. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur .
Reklam
Hamd, göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Göklerde ve yerde, büyüklük de O'na mahsustur. O güçlü ve hikmet sahibidir.
Sayfa 50 - Câsiye-36,37Kitabı okuyor
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur.
Övgüye değer olan yalnız ve yalnız Allah'tır. İnsanlara yapılan övgü aslında Allah'ın yarattığına yapılan övgüdür. Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. (Fatiha Suresi, 1)
Salaten Tuncina
Ey Allah'ım, Emrini yerine getiriyoruz! Efendimiz Muhammed'e ve nesline öyle bir salât ve rahmet eyle ki; onunla bizi ne- reden geleceği belli olmayan korkulardan ve bütün âfetlerden kurtar. Onunla bütün ihtiyaçlarımızı gider. Bizi her türlü kötülüklerden ve günahlardan temizle. Onunla bizi katındaki en yüce derecelere yükselt ve bizi bu dünyada ve öldükten sonra bütün hayırların en son gayelerine ulaştır, ey dualara cevap veren Al- lah'ım! Âmin. Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, şükür ve minnet, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.
Reklam
1. Bismillahirrahmânirrahîm.
Fatiha süresi 2-4. Ayetler Hamd(1), Âlemlerin Rabbi(2), Rahmân(3), Rahîm(4), hesap, mükâfat ve ceza gününün (ahiret gününün) mâliki Allah'a mahsustur. Dipnot [1] Hamd, tüm varlıkları nimetlendiren sonsuz kudret sahibi Allah’ı yüceltme ifadesidir. Hamd eden insan, Allah’ın nimetlerine konu oluşu bakımından değil, Allah’ın tüm insanları nimetlendirici bir konumda oluşu açısından O’na hamd eder. Bu itibarla, belli bir nimet bir insana ulaşsa da ulaşmasa da, o insan Allah’a hamd eder. Allah’tan başka, mutlak anlamda nimet verecek hiçbir varlık bulunmadığı için, hamde lâyık tek varlık da Allah’tır. [2] Rabb, “Varlıkları yaratan, tüm ihtiyaçlarını karşılayarak onları kademe kademe geliştirip olgunluğa ulaştıran Allah” demektir. [3] Rahmân, “Rahmeti çok”, “çok merhametli”, “sonsuz merhametli” anlamlarında, sadece Allah için kullanılan sıfat/isimdir. Tam bir Türkçe karşılığı yoktur. Mü’min olsun, kâfir olsun; iyi olsun, kötü olsun, herkes “Rahmân”ın ifade ettiği rahmetin kapsamındadır. Varlıklar da bu rahmet ve merhametin eseri olarak var olmuşlar ve varlıklarını da yine bu sayede sürdürmektedirler. [4] “Rahîm” kelimesi de, “Rahmân” gibi Allah Teâlâ’nın sıfatlarından biridir. Aynı şekilde, “rahmeti çok”, “çok merhametli”, “sonsuz merhametli” anlamlarını taşır. Ancak “Rahmân”, Allah Teâlâ’ya has bir sıfat/isim iken, “Rahîm” insanlar için de kullanılabilir. Nitekim Tevbe sûresi 128. âyette, bu sıfat Hz. Peygamber için de kullanılmıştır.
Sıkıntı ve üzüntü anında:
Hz. Ali (r.anh) anlatır: Allah Resûlü, bana şu kelimeleri öğretti ve sıkıntılı zamanlarımda bunları okumamı emretti: "Lâ ilâhe illallahu'l Halîmü'l-Kerîm, Sübhânellâhi ve tebâreke Rabbu'l-Arşi'l-Azîm ve'l-Hamdü lillâhi Rabbi'l-Alemîn (Halîm ve Kerim olan Allah'tan başka ilâh yoktur. Büyük Arş'ın Rabbi olan Allah her türlü eksikten ve noksandan münezzeh ve yücedir. Hamd, âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.)"
Sayfa 359Kitabı okudu
950 syf.
·
Puan vermedi
·
68 günde okudu
Öyle güzel ki... Kendini seven bu kitabı okur.
Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. O'nun Resûlü Muhammed Mustafa'ya, ehl-i beytine ve ashâbına salât ve selam olsun. Bu öyle bir kitaptı ki, Resûlullah'ın arkadaşlarıyla ben de arkadaş oldum. Onlarla üzüldüm, onlarla sevindim, onlarla ağladım, bazı âyetlerin iniş sebebini, hadislerin hangi olay üzerine söylendiğini onlarla birlikte ben de öğrendim. Maddi ve manevi olarak kendi olduğum halle onların halini karşılaştırdım. Vallahi biz onların tırnağı olamayız. Rabbimizin sonsuz merhametine sığınarak ahirette bizi onlarla hemhâl etmesini niyaz ediyorum. Hiç lâyık değiliz onlara. Hiç lâyık değiliz Resûlullah'ın ümmeti olmaya. Onlar açlıktan ağaç yapraklarını yiyip ağızları yara olduğu halde bu dinden vazgeçmemişler, biz aynı durumda olsak ne yapardık diye çok düşündüm bu kitabı okurken... Şükredeceğimiz ne kadar çok nimet varmış meğer. Elhamdülillah, olan için de olmayan için de. Bu kitapta her bir Sahabe Efendimizin, Resûlullah (sav) ile olan anısını konu konu anlatmışlar. Öyle bir konu akışı vardı ki ancak bu kadar güzel olabilirdi. Dili çok akıcı, hiç sıkılmadan, merakla okuyorsunuz. Ciltli ve dini kitapların "sıkıcı ya da dili ağır olduğu için" okunmadığını ya da okunamayacağını düşünen varsa hemen bu kitaba başlasın.
Hayatu's Sahabe (2 Cilt Takım)
Hayatu's Sahabe (2 Cilt Takım)M. Yusuf Kandehlevi · Işık Yayınları · 2017913 okunma
181. Gönderilen bütün peygamberlere selam olsun. 182. Hamd alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.. Saffat suresi
Reklam
Hamd ile başlamak
Besmele ile başlamanın peşinden hamd ile Allah'a yönelmek, O'nu ålemlerin mutlak Rabbi olarak tavsif eden âyet geliyor: "Hamd, âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur." Allah'a hamd etmek, mü'min kulun Allah'ı anar-anmaz kalbinden taşan duyguların ifadesidir. Her şeyden önce kulun var olması hamd ve senayı gerektiren ilâhî bir nimettir. Allah'ın nimetleri her dem, her an, her adımda birbiri ardınca gelir, kesintisiz olarak devam eder ve başta insan olmak üzere bütün yaratılmışları kapsar... İşte bundan dolayı hem bir şeye başlarken hem de bir şeyi sona erdirirken hamd etmek, İslâm düşüncesinin temel ilkelerinden biri olmuştur. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: "O'dur Allah. O'ndan başka yoktur İlah. Başta da sonda da, dünyada da âhirette de bütün hamdler, güzel övgüler O'nadır." (Kasas, 70) s-19
Fatiha Suresi'nin Konusu
Bu süre ilahi kitabın bütün amaçlarını, getirdiği mâna, bilgi ve hükümleri özet halinde ihtiva etmektedir. Kur'an-ı Kerim'in gönderiliş amacı insanların dünya hayatını düzene koymak ve iyi (ilahi irade, rızā ve düzene uygun) bir dünya hayatından sonra ebedi saadeti sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için: 1. Emir ve yasaklara ihtiyaç
Câsiye/36-37
"Hamd, göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur." "Göklerde ve yerde büyüklük ve hâkimiyet O'nundur. O, Aziz'dir (herşeye galiptir); Hakîm'dir (hüküm ve hikmet sahibidir)."
700 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.